Skocz do zawartości

Zaporówka Chańcza / Staszów

Kajtelek2

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie zbiornik jest bardzo schlastany. Trafić ładnego okonia to raczej przypadek niż fakt, że tam są. Sandacze to również długa i kończąca się historia nie mówiąc już o szczupakach. Ogólnie sporo drobnej ryby. Wynająć łódki jak już wspomniał kolega wyżej brak. Rowerki i kajaki w okresie letnim przy tamie są. Dodatkowo nie brakuje głupków bo kielichu więc trzeba bardzo uważać, bo oni raczej tego nie robią, ale brak policji robi swoje.

Na Wiórach byłem jakieś trzy lata temu na lodzie, sporo okonia do 30cm i drobnego szczupaka który brał niestety na wszystko, w różnych gazetach widziałem parę ładnych ryb zgłoszonym z tego zbiornika, z tego co pamiętam od strony lasu łowienie z brzegu jest nie możliwe bo jest stromo, na łodeczkę jak najbardziej

• 1 rok później...

Chciałbym odświeżyć temat jednego i drugiego zbiornika w zwiazku iż od dziś wolno na nich łowić z łódek . Zadaje więc pytanko do osób będących dziś na Chańczy i Wiórach. Co tam słychać;  jaki jest stan wody, no i oczywiście co z rybkami???

• Like 1

• 3 miesiące temu...

Podobno przyjechali z Małopolski / Śląska i wyłowili wszystko co pływa, zostały tylko karpie - tak powiedział mi miejscowy kiedyś.......

Uwielbiam gadki miejscowych, bez względu nad jaką wodą - "ryby wybrali przyjezdni, ja ryb nie jadam, a te w siatce? a te to, to dla sąsiada (lub dla kota)"

Faktem jest, że 90% miejscowych dziadków ogołaca z ryb "swoje" wody, biorąc wszystko co złowią, "bo jak nie ja to przyjezdni zjedzą".

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
Gość outsider44

Uwielbiam gadki miejscowych, bez względu nad jaką wodą - "ryby wybrali przyjezdni, ja ryb nie jadam, a te w siatce? a te to, to dla sąsiada (lub dla kota)"

Faktem jest, że 90% miejscowych dziadków ogołaca z ryb "swoje" wody, biorąc wszystko co złowią, "bo jak nie ja to przyjezdni zjedzą".

Miejscowym po prostu się należy, zawsze, jak "psu kość"- ustawowy pożytek.

Nie biorą "wszystkiego co złowią".

Jak historia pokazuje, miejscowi wędkarze nigdy nie byli w stanie "ogołocić" wody płynącej.

Edytowane przez silurus44

Szkoda kasy nawet na wysadzenie, ryby wycięte w pień przez klusownikow, siaty w biały dzień i wywozki pierdyliona zestawów na kilometry, szkoda sobie zawracać głowę tym zbiornikiem, nie wspomnę już o wielu kradziezach sprzętu bo to kolejna wizytówka.

Będąc tydzień temu złowiłem kilkanaście okoni ok 30-40cm na duże obrotówki, szczupaka ani widu ani słychu, sandacz od czasu do czasu się trafia ale zazwyczaj 30cm nie przekracza. Łowię z brzegu ale wędkarze na łodziach zgłaszali podobne wyniki.

Kolego Qowax001 napisz coś o tych kradzieżach, o ich okolicznościach?

• 1 rok później...

odświeżę temat...

podobno poprzednie dwa sezony to prawdziwe eldorado z powodu niskiej wody i gromadzenia się drapieżników w łatwych do wytypowania miejscach a wie może ktoś co dzieje się tam teraz? zasłyszana informacja jest taka że jezioro po dwóch latach mięsnej uczty przypomina wannę?!

nie warto tam jeździć, w okolicach są Brody i Wióry o wiele bardziej przewidywalne , na Chańczy idzie złapać pojedyncze sandaczyki ale trzeba się za nimi napływać i nie zawsze siedzą w książkowych miejscach, w sezonie też ciszy tam nie zaznasz, Kolega @Kotwitz chyba 2 tygodnie urlopu tam spędził bez ryby :)

• Like 1