Skocz do zawartości

tuning shimano super x gtm ,super x match ,biomaster

krokkop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie .dzis zrobilem tuning mojego nowego super x 3000 gtm .Praca po wstawieniu 3 lozysk jest duzo lepsza .Slysze jednak podczas krecenia tarcie..Martwi mnie rowniez duzy luz lozyska na pinionie.Wstawilem lozysko 6x10x3. Czy ten luz jest do zaakceptowania ??.Prosze o ogladniecie filmiku i opinie .Pozdrawiam i dziekuje za pomoc .

No takiego luzu nie powinno być -tzn.łożsko ciasno powinno siedzieć a nie kolebać się na boki :mellow: .Pewnie swoje przeżył i rakiety z tego nie będzie.Luz na oporówce możesz zlikwidować podkładkami ale przekładnia będzie trochę rzęzić bo jest ciaśniej spasowana ( musi od nowa się docierać).

ten czarnuch jest nowy!! Dzis jeszce tuningowalem super x match 3000 M tez nowka!i rowniez mial taki luz oprocz tych dwoch mam jescze superx x match 3000 hs i super x match 3000 M .wszystkie nowki !!Rocznikowo 2000 .moze te modele tak maja??i potrzebuja lozysko pod pinion 5.5x10x3???

Suwmiarka do ręki i pomierz dokładnie średnicę końcówki piniona.U mnie przy tunningu wchodziły ciasno to nie wiem co jest grane że u Ciebie zapierniczają na boki jak żyd po pustym sklepie :mellow: .

Jasne że rzęzi jak takie luzy są na łożysku, może lepiej tulejkę zostawić jak dawać łożysko.

Ja podobny luz miałem po wsadzeniu najtańszego łożyska pod pinion do Super Aero 3000 GT . Ale w zapasie miałem jeszcze EZO.

Po wsadzeniu EZO, luz zniknął.

Ale w reszcie kręćków siedzą najtańsze łożyska i jest gitara.

Podejrzewam, że w moim 3000 GT pinionek chodził na sucho w plastiku i dlatego rozmiar się zmienił.

Wiadomo, że im lepsze łożysko tym staranniej, precyzyjniej wykonane.

jeśli masz taki luz w łożysku to możesz też wsunąć podkładki z puszki po piwie między łożysko a pinion. Ja tak u siebie zrobilem tyle,że na kole zebatym. Między ośke koła a łożysko wsadziłem dwie malutkie podkładki z puchy po piwie. Pamiętaj, żeby dać je naprzeciw siebie, żeby pinion był wyśrodkowany.

I piwko wypij, nie wylewaj :lol: