Skocz do zawartości

tuning shimano super x gtm ,super x match ,biomaster

krokkop

Rekomendowane odpowiedzi

• 9 miesięcy temu...

Witam,

Mam SHIMANO SUPER X 4000 GTM i chciałbym zapytać gdzie można dołożyć łożyska i o jakich rozmiarach?

Mam tez STRADIC X 4000 GTM i przy smarowaniu zauwazyłem że z prawej strony w obudowie zamiast łożyska jest tuleja.

Na fotkach zaznaczyłem na czerwono te tuleje.

Czy możecie napisać jakich rozmiarów łożyska tam wstawić?

Czy będą potrzebne podkładki?

Czy w STRADIC X i SUPER X te łożyska mają taki sam rozmiar?

superxv.th.jpg

strdicx.th.jpg

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedz. A czy jeszcze gdzieś mogą dołożyć łożyska żeby poprawić pracę w Super X?

Pytanie też czy łożysko z prawej strony będzie takie samo jak w Stradic X?

Tak, są to te same łożyska.

Możesz dołożyć jeszcze jedno łożysko w SuperX  na pinion zamiast teflonowej tulejki 5310 - nie zaznaczyłeś go na schemacie, łożysko 6x3x10

• 1 rok później...

Zabralem swojego czarnucha na mocniejsza orke mianowicie aero 3000gtm po kilku minutach zabkowanie.

Wczesniej uzywalem go tylko do splawika wiec nic nie bylo slychac.

Dzis rozebralem i pinion ma 5.8mm. Ktos wstawil lozysko na 6mm i luz jak w pierwszym poscie. Mam szerokie podkladki 0.1mm wiec przecialem je i z 4 stron dalem miedzy pinion i lozysko. Zero luzu ;) Czy mozliwe jest to aby luz na mniejszym lozysku przyczynil sie do wyrobienia wiekszego na pinionie? Jutro musze kupic to wieksze bo luz na boki duzy jest. Skrece i dam znac co i jak. Moze komus sie przyda.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez palibrzuch