Skocz do zawartości
  • 0

Konfiguracja Mark 5pro

karolkrause

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie czy to normalne ze zamiast łuków na echu widac tylko czarne punkty ?? W zależności od czułości większe zaczernienie ekranu lub mniejsze.

Kombinuje z ustawieniami żeby ustawić te łuki i jakoś mi nie wychodzi :/

Macie jakieś podpowiedzi jak to ustawić? Próbowałem ustawić łuki na rzece ale na stojącej wodzie tez nie pokazuje łuków :/

Sorki za jakość zdjęcia ale aparatem w telefonie przy dużym słońcu nic lepszego mi nie wyszło. Przy zmianie czułości jedyne co sie zmienia to ze widac wiecej czarnych kropek lub mniej.

.

Dzieki

post-5055-1348917553,5435_thumb.jpg

• 0

Zdjecia robione podczas łowienia, woda moze nie super czysta ale tez nie jakis syf.

Czułość za duża to fakt ale tak akurat zostawiłem do zdjęcia, jak zmniejszam to robią sie czarne punkty a jak juz jest na 20 % czułość to jest tylko biały ekran i zadnych punktów ani łuków tylko samo dno. NA stojącej wodze jest to samo :/

• 0

no hmm jakby to powiedziec - nie spodziewaj sie, ze co 10 minut bedziesz mijal lawice ryb jak na discovery...

Ja widzialem na echu moze z 10 ryb a plywalem po morzu przedwczoraj kilka godzin..... moze masz noise filter wylaczony (w hb oprzocz czulosci masz jeszcze filtr i oprocz tego 2 rozne stozki - obrazy z nich roznia sie znaczaco.

• 0

nie spodziewam sie ze bede ryby widział co 2 minuty.

Chodzi o wymiane doswiadczeń, bo nie wiem czy inni tez tak maja czy tylko ja.

U mnie na obu stożkach wygląda to tak samo :/ Co do ostawień to kombinowałem z rożnymi, wysoka przejzystosc, niska,średnia, filtr zakłóceń tez w roznych opcjach. Zmiany były oczywiście ale nie jestem na 100 % pewny ze tak powinno byc.

• 0

Poruszonych zostalo kilka zagadnien..po kolei....

1sze zdjecie w watku(Robert) - nieco zbyt duza czulosc

2,3,4te zdjecia (Robert) - twardosc dna jest okreslana przez =szerokosc greyline/whiteline Garmin. Sek w tym, ze glebokosc sie zmienia..jak masie szerokosc GL do zmian globokosci? - ja nie wiem.

Natomiast na 4tym widac nawet po3ne odbicie dna - jest twardo.

Zd 5 (Leslaw) - ja bym powiedzial, ze galezie

Zd 6 (Gooral) - ryby(lawica) sa wyswietlane w formie linii bo łódź nieruchomo, wolno przeplywaja przez wiazke

Zd 7 (Drozdo) - rzeka to malo, w sumie, ciekawy poligon na sonde (tu wlasnie dalbym pole do popisu dla nowej gen.sond z poszukiwaniem bocznym)

Na rzece łuków ryb w zasazie nie widac (ryby sa pochowane a obraz przy malej glebokosci jest bardzo fragmentaryczny)

Ustaw tak, zeby bylo dno i mniej tych smieci. Plywaj i patrz, np. ja na odcinku za kolektorem sciekowym z trudem widzialem dno.

Tak juz ogolnie - co do łuków to nawet na zasobnych lowiskach dosc rzadko mozna zaobserwowac pełne łuki - najczesciej ryby pochowane albo zlapane przez wiazke czesciowo.

Gumo

• 0

Poruszonych zostalo kilka zagadnien..po kolei....

1sze zdjecie w watku(Robert) - nieco zbyt duza czulosc

2,3,4te zdjecia (Robert) - twardosc dna jest okreslana przez =szerokosc greyline/whiteline Garmin. Sek w tym, ze glebokosc sie zmienia..jak masie szerokosc GL do zmian globokosci? - ja nie wiem.

Natomiast na 4tym widac nawet po3ne odbicie dna - jest twardo.

Zd 5 (Leslaw) - ja bym powiedzial, ze galezie

Zd 6 (Gooral) - ryby(lawica) sa wyswietlane w formie linii bo łódź nieruchomo, wolno przeplywaja przez wiazke

Zd 7 (Drozdo) - rzeka to malo, w sumie, ciekawy poligon na sonde (tu wlasnie dalbym pole do popisu dla nowej gen.sond z poszukiwaniem bocznym)

Na rzece łuków ryb w zasazie nie widac (ryby sa pochowane a obraz przy malej glebokosci jest bardzo fragmentaryczny)

Ustaw tak, zeby bylo dno i mniej tych smieci. Plywaj i patrz, np. ja na odcinku za kolektorem sciekowym z trudem widzialem dno.

Tak juz ogolnie - co do łuków to nawet na zasobnych lowiskach dosc rzadko mozna zaobserwowac pełne łuki - najczesciej ryby pochowane albo zlapane przez wiazke czesciowo.

Gumo

Cenne informacje Pawle. Dzięki, chociaż potwierdzają moje wiadomości na temat zbiorników, na których wykonywałem zdjęcia echa. Wiedziałem, że dno jest tam twarde jednak gapiąc się w ekran echa nie byłem w stanie zrozumieć tego, co pokazuje.

Czyli takie wielokrotne odbicie linii dna (fot 4) świadczy o jego strukturze a ja myślałem, że prze kombinowałem z czułością.

Uczę się uczę :mellow: i mam wrażenie, że chociaż wolno to jednak coraz więcej rozumiem.

Początek był fatalny, doszedłem do wniosków, że moje echo głuche jest jak pień i ślepe jak kura :lol: .

• 0

ok dzięki, to już jutro się będę bawił.

A jeszcze druga sprawa bo jak się zastanawiałem nad kupnem echa to w różnych miejscach czytałem, że stosuję się bezpieczniki wpinając je w linię +, ale czy to do końca jest konieczne? Stosujecie takie patenty, bo ja u osób które używają echa tego nie widziałem.

• 0

ok dzięki, to już jutro się będę bawił.

A jeszcze druga sprawa bo jak się zastanawiałem nad kupnem echa to w różnych miejscach czytałem, że stosuję się bezpieczniki wpinając je w linię +, ale czy to do końca jest konieczne? Stosujecie takie patenty, bo ja u osób które używają echa tego nie widziałem.

oczywiscie. ja mam najslabszy jaki znalazlem (1A?) bezpiecznik samochodowy (bagnetowy) zamontowany w samochodowym uchwycie na kabel. (w sumie to pewnie zwykle wsuwki elektryczne powinny pasowac, byle izolowane).

• 0

Z tego co ludzie piszą, bezpieczniej jest stosować bezpiecznik jeśli źródło zasilania pochodzi właśnie z jednego aku przy kilku podłączonych urządzeniach (np.silnik). Ja zastosowałem w coverze tak dla bezpieczeństwa kto wie kiedy, gdzie i co będzie głównym zasilaczem echo. Wątpie by mogły wystąpić skoki napięcia, no chyba że samemu przez nieuwagę spowodujemy zwarcie.

• 0

dopisze swoje spostrzezenia do uzywania bazpiecznika w lodzi.

U siebie na lodce mam aku podwieszony pod jedna z lawek - od aku idzie kabelek zakonczony pozlacanym (w zamysle mial nie sniedziec) wtykiem RCA (chinch) obok mam gniazdku (hermetyczne pozlacane) RCA i za tym uchwyt bezpiecznika samochodowego i bezpiecznik - wszystko od spodu lawki na lodzi.

Poplywalem kilka tygodni (z czego kilka razy na morzu) i juz calosc daje w kosc - styki od bespiecznika zasniedziale to samo pozlacane RCA. Dzisiaj echo mi sie wylaczylo - low voltage No to wyciagam wtyk RCA i mierze napiecie be obciazenia - 12v+ podlaczam do gniazda (kilkukrotnie wsadzilem i wyjalem wtyk) tadam dziala...

Chwile pozniej mierzylem prad pobierany przez echo (amperomierz w miejsce bezpiecznika) i to samo low voltage i sie wylacza...

Jak przetarlem na kamiennej oselce do haczykow bezpiecznik (jego nozki) zas dziala ok...