Skocz do zawartości

Najlżejszy uchwyt kołowrotka

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze może być trzecie rozwiązanie, porównywalnie lekkie do Delfina lub pierścieni:

wersja hard:  kołowrotek przyklejony żywicą do wędki (alternatywa do pierścieni)

wersja soft:  kołowrotek przykręcony do wędki taśmą monterską (również jako alternatywa do pierścieni)

- podpatrzone w galerii rodbuilding.org, nie żadne wymysły

Nie widzialem co prawda jaka Kuba ma reke... Ale sadze, ze dla niego wygoda lowienia takze jest wazna. Ponadto z tego co obserwuje nie jest on wedkarzem, ktory lowi godzinke-dwie i znika do domu. Osobiscie nie znam zadnego spinningisty, ktory potrafi bez bolu w dloni lowic caly dzien wedka uzbrojona w SKSS-a bez insertu. DPS 16 zyska na ubytku wagi poprzez dociecie go do niezbednych rozmiarow ale czy ta srdenica bedzie odpowiedac komfortowi wielogodzinnego lowienia,- to wie, albo powinien wiedziec Kuba  ;)

Kuba ,- na moja aktualna lecz skromna wiedze, nie ma nic lzejszego oprocz tych dwuch, ktore wymieniles juz pierwszym poscie. :(

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 2

... Też, zwróciłem uwagę na Apexy w wersji z grafitu. Będę drążył temat bo nie sądzę abym był jedyny, który szuka lekkiego uchwytu. Skoro walka toczy się o gramy w blankach i kołowrotkach a uchwyt waży 20g co stanowi aż 20 lub 30% masy gotowej wędki to dość dziwaczna proporcja?

A ja Kuba powiem tak. Założę Ci do kijka uchwyt o wadze 15g i do identycznego kijka uchwyt o wadze 30g. Idę o zakład o co chcesz, że dam Ci oba do ręki i nie będziesz wiedział, w którym patyku jest cięższy uchwyt a w którym lżejszy mimo, że różnica w wadze uchwytu to 100%.

Uchwyt jest umiejscowiony na kijku w punkcie balansu a przynajmniej bardzo blisko tego punktu. 20g w tym miejscu jest nie do wychwycenia przez człowieka. No chyba , że ktoś ma wagę aptekarską w ręku.

• Like 2

Jeżeli komuś chodzi o zrobienie minimalnej masy całkowitej wędki, to każdy gram ma znaczenie ; jeżeli zaś chodzi o zbalansowanie to oczywiście , że TAK i jest to parametr prawie pomijalny i nie wyczuwalny w praktyce czyli wędkowaniu ... - mowa o wadze uchwytu  ;)  :)

Rafał, znasz mnie nie od dziś..., wiem o czym piszesz i o czym rozmawiamy. Szukam pomocy w znalezieniu możliwie lekkiego uchwytu, który chcę zastosować do lekkiego kija i używać z lekkim kołowrotkiem. Dlaczego szukam lekkości? Nie dla cyferek i nie dla idei. Łowiąc ryby z belly, trzymam wędkę nieco przed sobą, zawsze na wysokości klatki piersiowej, często ręce wyciągam przed siebie. Sposób trzymania wędki podczas łowienia z belly sugeruje, zastosowanie krótkiego kija, może tak być ale nie w moim przypadku, dlaczego? Dlatego, że moja technika łowienia wymaga wędki o długości co najmniej 8'2 lub 8'3 stopy a najlepiej 9' do 9'6. Moje testy wykazały, że poniżej 8'6 stopy nie zejdę aby zachować skuteczny sposób prezentacji przynęty na potrzebnym mi dystansie. Aby poprawić komfort mogę tylko zejść z masą zestawu i tego rozwiązania szukam i po to potrzebny mi lekki uchwyt. Może od tego wyjaśnienia powinienem zacząć aczkolwiek wydawało mi się to oczywiste :)

• Like 4

Ostatnio znajomemu dałem do ręki mój kij który zmotałem w garażu "na kolanie" do ciężkich przynęt na rzekę. Po chwili macania z kołowrotkiem i bez stwierdził że wędka waży że 130-140g.

Zdziwił się jak waga pokazała prawie 210g.

Bardzo fajnie udało się zbalansować ten kijek.

Łowiłem kilkoma wędkami, które miały podobną moc i cw, były dużo lżejsze od tego cuda co namotałem ale nijak miały się do komfortu łowienia.

• Like 2

Marcin weź w dłonie dwa hantle po 5kg i wysuń ręce przed siebie tak aby ręce i tułów tworzyły kąt prosty. Jak ostygniesz, zrób to samo z hantlami ważącymi po 4kg. Powyższy eksperyment wyjaśni wprost co chcę przekazać aczkolwiek jestem pewny, że wystarczy wyobrazić sobie efekt końcowy.

• Like 1

Łowiąc ryby z belly, trzymam wędkę nieco przed sobą, zawsze na wysokości klatki piersiowej, często ręce wyciągam przed siebie. Sposób trzymania wędki podczas łowienia z belly sugeruje, zastosowanie krótkiego kija, może tak być ale nie w moim przypadku, dlaczego? Dlatego, że moja technika łowienia wymaga wędki o długości co najmniej 8'2 lub 8'3 stopy a najlepiej 9' do 9'6. Moje testy wykazały, że poniżej 8'6 stopy nie zejdę aby zachować skuteczny sposób prezentacji przynęty na potrzebnym mi dystansie. 

czy ten kij, przed sobą  i wysoko, trzymasz szczytówką do góry ? Czy tego wymaga prezentacja przynęty o której piszesz?