guciolucky Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Szukam najlżejszego uchwytu kołowrotka, wyłączając ze zbioru delfina i pierścienie zaciskowe. Czy jest obecnie coś bardzo lekkiego na rynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 SKSS bez insertu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Nie jestem pewien ale powstały ostatnio różne grafitowe nowości i są powinny być lżejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Kuba, najlepszej odpowiedzi udzieliłeś sobie sam w tytułowej wiadomości, wystarczy tylko zmienić w niej jedną literkę - skreślić "y". Bo potem jest długo, długo nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Z przykrością zapytam o wyjaśnienie, zwyczajnie nie rozumiem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gończy Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 włączając ......jak mniemam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Jeszcze może być trzecie rozwiązanie, porównywalnie lekkie do Delfina lub pierścieni: wersja hard: kołowrotek przyklejony żywicą do wędki (alternatywa do pierścieni) wersja soft: kołowrotek przykręcony do wędki taśmą monterską (również jako alternatywa do pierścieni) - podpatrzone w galerii rodbuilding.org, nie żadne wymysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Tak z ciekawości... Ile chcesz zyskać na wadze uchwytu? Czy pytasz czysto teoretycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Warto zajrzeć do tego wątku:http://jerkbait.pl/topic/37253-zestawienie-wagowe-komponent%C3%B3w/?hl=%20zestawienie%20%20wagowe%20%20komponent%C3%B3wDodatkowo w sklepach brc i rodshop.pl również podane są wagi niektórych uchwytów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Wątek znam ale mamy rok 2020, powinny być już nowe lżejsze uchwyty. Chcę zbudować możliwie lekką wędkę, najlżejszy kołowrotek już mam. ,,Włączając ze zbioru'' brzmi dziwnie, być może dla mnie jestem atypowy... nieważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitiki Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Można jeszcze, po uszczelnieniu", napełnić blank i kołowrotek helem lub wodorem.Może zaczną się same unosić w powietrzu?????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Pewnie ciezko bedzie znalesc cos lzejszego niz zmodyfikowany SKSS lub podobne konstrukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Jak ma być pewne mocowanie młynka, to docięty DPS 16 + lekkie nieduże arbory i powinieneś się zmieścić w 18-19 gramach już na gotowo, z żywicą. Lżej raczej się nie zejdzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 (edytowane) Nie widzialem co prawda jaka Kuba ma reke... Ale sadze, ze dla niego wygoda lowienia takze jest wazna. Ponadto z tego co obserwuje nie jest on wedkarzem, ktory lowi godzinke-dwie i znika do domu. Osobiscie nie znam zadnego spinningisty, ktory potrafi bez bolu w dloni lowic caly dzien wedka uzbrojona w SKSS-a bez insertu. DPS 16 zyska na ubytku wagi poprzez dociecie go do niezbednych rozmiarow ale czy ta srdenica bedzie odpowiedac komfortowi wielogodzinnego lowienia,- to wie, albo powinien wiedziec Kuba Kuba ,- na moja aktualna lecz skromna wiedze, nie ma nic lzejszego oprocz tych dwuch, ktore wymieniles juz pierwszym poscie. Edytowane 2 Grudnia 2020 przez Rheinangler 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 (edytowane) ... VSS na arborze grafitowym + pianka EVA ... ... wchodzi w grę jeszcze DNPS przycięty lub ATC G2 APEX i TVS ... Edytowane 2 Grudnia 2020 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 ... Też, zwróciłem uwagę na Apexy w wersji z grafitu. Będę drążył temat bo nie sądzę abym był jedyny, który szuka lekkiego uchwytu. Skoro walka toczy się o gramy w blankach i kołowrotkach a uchwyt waży 20g co stanowi aż 20 lub 30% masy gotowej wędki to dość dziwaczna proporcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Nie mam wielkich doświadczeń , ale SKSS 16 z insertem z pianki znam i uważam za lekki patent . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Może jeszcze PacBay Minima, aczkolwiek nie pamiętam wrażeń wagowych, bo dawno to było i użyłem castingowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 A ja Kuba powiem tak. Założę Ci do kijka uchwyt o wadze 15g i do identycznego kijka uchwyt o wadze 30g. Idę o zakład o co chcesz, że dam Ci oba do ręki i nie będziesz wiedział, w którym patyku jest cięższy uchwyt a w którym lżejszy mimo, że różnica w wadze uchwytu to 100%.Uchwyt jest umiejscowiony na kijku w punkcie balansu a przynajmniej bardzo blisko tego punktu. 20g w tym miejscu jest nie do wychwycenia przez człowieka. No chyba , że ktoś ma wagę aptekarską w ręku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Jeżeli komuś chodzi o zrobienie minimalnej masy całkowitej wędki, to każdy gram ma znaczenie ; jeżeli zaś chodzi o zbalansowanie to oczywiście , że TAK i jest to parametr prawie pomijalny i nie wyczuwalny w praktyce czyli wędkowaniu ... - mowa o wadze uchwytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 No jeżeli chodzi faktycznie o cyferki jakie pokaże waga i jest to parametr ważniejszy od wartości użytkowych wędki. To ja nie mam pytań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Rafał, znasz mnie nie od dziś..., wiem o czym piszesz i o czym rozmawiamy. Szukam pomocy w znalezieniu możliwie lekkiego uchwytu, który chcę zastosować do lekkiego kija i używać z lekkim kołowrotkiem. Dlaczego szukam lekkości? Nie dla cyferek i nie dla idei. Łowiąc ryby z belly, trzymam wędkę nieco przed sobą, zawsze na wysokości klatki piersiowej, często ręce wyciągam przed siebie. Sposób trzymania wędki podczas łowienia z belly sugeruje, zastosowanie krótkiego kija, może tak być ale nie w moim przypadku, dlaczego? Dlatego, że moja technika łowienia wymaga wędki o długości co najmniej 8'2 lub 8'3 stopy a najlepiej 9' do 9'6. Moje testy wykazały, że poniżej 8'6 stopy nie zejdę aby zachować skuteczny sposób prezentacji przynęty na potrzebnym mi dystansie. Aby poprawić komfort mogę tylko zejść z masą zestawu i tego rozwiązania szukam i po to potrzebny mi lekki uchwyt. Może od tego wyjaśnienia powinienem zacząć aczkolwiek wydawało mi się to oczywiste 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Ostatnio znajomemu dałem do ręki mój kij który zmotałem w garażu "na kolanie" do ciężkich przynęt na rzekę. Po chwili macania z kołowrotkiem i bez stwierdził że wędka waży że 130-140g. Zdziwił się jak waga pokazała prawie 210g. Bardzo fajnie udało się zbalansować ten kijek. Łowiłem kilkoma wędkami, które miały podobną moc i cw, były dużo lżejsze od tego cuda co namotałem ale nijak miały się do komfortu łowienia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Marcin weź w dłonie dwa hantle po 5kg i wysuń ręce przed siebie tak aby ręce i tułów tworzyły kąt prosty. Jak ostygniesz, zrób to samo z hantlami ważącymi po 4kg. Powyższy eksperyment wyjaśni wprost co chcę przekazać aczkolwiek jestem pewny, że wystarczy wyobrazić sobie efekt końcowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Łowiąc ryby z belly, trzymam wędkę nieco przed sobą, zawsze na wysokości klatki piersiowej, często ręce wyciągam przed siebie. Sposób trzymania wędki podczas łowienia z belly sugeruje, zastosowanie krótkiego kija, może tak być ale nie w moim przypadku, dlaczego? Dlatego, że moja technika łowienia wymaga wędki o długości co najmniej 8'2 lub 8'3 stopy a najlepiej 9' do 9'6. Moje testy wykazały, że poniżej 8'6 stopy nie zejdę aby zachować skuteczny sposób prezentacji przynęty na potrzebnym mi dystansie. czy ten kij, przed sobą i wysoko, trzymasz szczytówką do góry ? Czy tego wymaga prezentacja przynęty o której piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi