Skocz do zawartości

Się miotam

Fatso

Rekomendowane odpowiedzi

i to jak g... w przerębli :blink:

Chcę zbudować sobie uniwersalną "uncjówkę" długości 2,75, czyli moc do ok. 17lb i ciężar rzutowy do 28-30g (dół mniej ważny). Kij głównie do twardych przynęt boleniowych, sandaczowych, trociowo-morskich.

Miałem NFC ST905-2(HM) - leciutki w Torzitach, rzucał dobrze, ale jakiś zbytnio gnący się w dole. Poza tym ST904-2(IM) rzutowo może niemal to samo, a akcję ma jakoś bardziej spinningową, niż muchową i nie jest taki rozbujany, więc IM został, a HM poszedł w świat.

Jednak ten ST904 jest rzeczywiście raczej do 3/4oz. (zgodnie z opisem), choć daje się przeciążyć.

Oglądałem Batsony: XST1085F rozbujany podobnie, jak ten NFC, natomiast IST1085F wydaje się dużo fajniejszy (z kolei REVST90MH to niby to samo, co 1085, ale jakby z trochę większym powerem). Może się skończyć na jednym z nich, ale klamka jeszcze nie zapadła, poza tym chciałbym coś lżejszego.

Plącze mi się też Kraag F, ale najlepiej byłoby wziąć w łapkę. Tyle że nie ma kto do tej łapki dać w Warszawie i okolicach.

Qualia XS902MH i XSH902MH - nie znam, nie miałem, nie wiem - piszą ino, że one do gum ...

Lamiglas ISS1102MH - być może by się nadał, ale też w łapie nie miałem. Po doświadczeniu z NFC wolę pomachać i kupić, niż kupić i żałować.

Miałem Avida o takich parametrach - kołek straszny i nie chcę, a poza tym blanków St.Croix i tak już praktycznie nie ma na rynku.

No i tak się miotam, kręcę w kółko i zdecydować nie mogę. Już łatwiej wybrać opony do samochodu (mimo bogactwa oferty), niż uncjówkę 2,75m .....

Aaa! Blaasa Slim też rozważam (20lb), ale wolałbym nie aż tak głębokie ugięcie.

Edytowane przez Fatso
  • Like 1

Hers? A on nie za szczytowy?

Hers nie jest to blank o szczytowej akcji ale za to bardzo twardy, sztywny. W szczycie też. Taki trochę suchar. Pod przynęty twarde stawiające spory opór , w silny nurt , to owszem.

Jak dla mnie to byłby ostatni wybór jeżeli chodzi o blank uniwersalny pod przynęty twarde.

• Like 1

Przy zacięciu kręgosłup bolenia zostanie złamany w kilku punktach... Najlepsza uncja jaką miałem to był CTS z serii LR. Idealna harmonia parametrów i to bym też polecił.

Uncja BR od CD to zbyt mocny kij dla Ciebie być może chinol jest inny ale NZ jest za mocny.

Edytowane przez guciolucky

Miałem IST1085F, przerobiłem dwa Avidy 275 i 260 do 28 i zostawiłem sobie customa 3SC86MHF2, który robi u mnie jako wół roboczy od kilku dobrych lat.

Z opisu kija, który potrzebuje autor polecę tego Batsona IST, porządny blank i gnie się faktycznie przyjemniej od Avidów.Jest jeszcze jedna alternatywa, którą sam bym wziął w ciemno, ale z blankiem może być problem - Uncjowy Phenix Karabela. Piękny kijek na tym można ukręcić, góra będzie maks do 30 a rozpiętość obsługiwanych przynęt lepsza niż Batson, z dołu też potrafi więcej.Kapitalny do woblerów, ale uniwersał z niego był elegancki.Szybki o super fajnym ugięciu.

Edytowane przez Szymon82

Dawno, ale Blue Rapidy jakoś mnie ... nie urzekły  :huh:

Zresztą mam teraz tylko jednego cedeka i to Ext Nano :rolleyes:

Zobaczymy, jak długo u mnie zabawi :unsure:

Poza tym CDBR-902M jakoś słabo dostępny ostatnimi czasy ...

Edytowane przez Fatso