Skocz do zawartości

Się miotam

Fatso

Rekomendowane odpowiedzi

Przełowiłem cały zeszły sezon nowym SLS 15lb na pomorskim dużym wiślanym odcinku.

Sprawdził się w takim zakresie przynęt o którym pisze kolega.

Przynęty do 16-18g, więcej nim nie łowiłem...to jego komfortowe górne maksimum moim zdaniem.

Dołem potrafiłem zejść do 3-4g przy kleniowaniu. Bardzo dobrze z tego leci.

Wyjątkiem była duża woda na Wiśle i woblery powyżej 18g tutaj to fakt już brakuje...wtedy uzasadnione jest to 20lb, ale o kleniach można zapomnieć... to typowa mocniejsza boleniówka na dużą rzekę.

Edytowane przez maniak

Skoro dla SLS 15lb optimum to ok. 7-18g, to jakie jest optimum dla tego mocniejszego SLS 20lb?

Innymi słowy, w jakim przedziale c.w. SLS 20lb rzuca najlepiej?

Nie chodzi mi o pracę woblera w nurcie, tylko o optimum wagi przynęty w czasie rzutu.

Edytowane przez Krzysiek Rogalski

Witam szanowne grono dyskutantów.

Pozwolę się podpiąć pod kilka pytań, które pojawiają się w tym wątku.

Poszukuję boleniówki w długości 2,9 do przynęt w zakresie ekstremum 5-20 g. W 90% będą to przynęty 7-15g. Głównie średnia dzika rzeka(Wieprz, Bug). Chodzi też o to, że od czasu do czasu musi ogarnąć klenia, ale to jego jedynie poboczne zastosowanie.

Już dawno przeanalizowałem swoje łowienie i wyszło, że od maja tak do połowy października używam praktycznie tylko woblerów. Jigowanie za sandaczem zostawiam sobie na końcówkę sezonu, a do tego mam inny kij.

Łowiłem przez wiele lat Batsonem ist1085f. Świetne ugięcie, zero spadów, ale masa i fatalny balans w końcu kazały powiedzieć dość.

Późną jesienią ogarniał mi też sandaczowy opading mimo, że według większości opinii jest to kij typowo pod twarde przynęty. Dół za wysoki niestety na klenia.

Obłowiłem też przez chwilę xst 1143. Tutaj ugięcie także super, lekki, ale balans znowu do d..y. Kucał trochę za mocno pod hermesem prowadzonym pod prąd. Miałem wrażenie, że ciut za słaby dla mnie.

Rozważałem lamiglasy, Matagii SSB, SLS 9620 2N I SLS 9615 2N.

Stanęło na na SLS 9615 2N. Ideałem byłby dla mnie kij ciut mocniejszy od xst(ist) 1143 ale słabszy, szczególnie dołem od ist 1085f. Wędka musi mieć ugięcie coś jak u batsonów.

Próbuję od pół roku kupić używkę sls9615 2n,(bezskutecznie), bo nie jestem pewny, czy nie będzie ciut za słaby, dlatego jeszcze nie pędzę do pracowni, poza tym mam czas do maja. Rozważam też mocno 9620 2n, tu znowu moje obawy, że może być zbyt mocny.

Może komuś uda się rozwiać moje wątpliwości. Pozdrawiam. Bartek.

Ja bym wybrał SLS 20lb bo 15lb nie będzie nic mocniejsza od XST1143. A SLS 20lb to będzie taki troszkę mocniejszy od XST 1143F a minimalnie delikatniejszy szczególnie dołem od IST 1144F. Takie mam przynajmniej odczucia.

Na dniach Krzysztof powinien skończyć moje najnowsze SLS-y, zatem będę miał najbardziej świeży towar, u mnie boleń nie ma okresu ochronnego, łowię w jeziorach naturalnych więc ryby nie mają u mnie skutecznego tarła a w związku z tym mogę je łowić cały rok, bez dylematów natury moralnej. Jednym słowem zdążę przetestować kije przed sezonem i podzielić się wrażeniami zgodnie z aktualizacją.

• Like 4

Bartku (drakmen), jeśli Twoje Batsony były źle zbalansowane trzeba było je przezbroić tak jak Ci pasuje. Co do SLS to zdecydowanie 15 lb, bo nie warto budować wędki mocniejszej na wyżówki, które są ostatnimi laty rzadkie i trwają krótko.

Z pozdrowieniami,

Andrzej

Witam

Można jeszcze podpytać Pana Krzysztofa ,czy jest  możliwość  dla tego modelu SLS 15 lb wzmocnienia  do ca 16 lb  ...Ja z takiej możliwości skorzystałem  przy Vegter Boron ( 15lb)  8316-2 N . Zależało  mi właśnie   na zwiększeniu

górnego  c.w.  -przy   nieznacznie większej  masie całego blanku    56 g/15 lb   do 62 g/16 lb   gdzie   20 lb  /74 g   dane  dla długości    8'3" . Takie wzmocnienie nie kosztuje wiele  , a może być rozwiązaniem problemu ....

pozdrawiam

Maciej

Dzięki wszystkim za wszelkie sugestie, porady odpowiedzi.

Myślałem też właśnie o wzmocnieniu tego 15lb, tylko obawiam się zmiany ugięcia po takim zabiegu. Pan Krzysztof dokłada matę tylko w dolniku, czy po całości? Czy bardzo zmienia się charakter kija?

Jeśli  F.A.  dla tego modelu  , potwierdzi techniczną możliwość   wzmocnienia  to będzie Pan zadowolony . Ja w swoim  Vegter Boron   po wzmocnieniu  nie mam  uwag   . Obstawiam  , że wzmacnia obie   części ..

Tak było w moim przypadku   ... wzmocnienie spigot-u  dla tego modelu też  miało miejsce  .

Miałem dwa xst1143, oba pod Hermesem nie kucały. Domyślam się, że lubisz sztywne kije i w takim wypadku, nie wiem czy SLS będzie w Twoim stylu?

W moim odczuciu kucał, przy ekspresie pod silny prąd. Ale nie mam efektów przy takim łowieniu na moich rzekach. To był tylko przykład. Bardzo mi pomogłeś.

• Like 1