lukomat Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Przegladalem sobie jednoreczne kije Echo i zauwazylem, ze w wiekszosci modeli w klasie pstragowej uzywaja przelotek typu single foot. Potem zajzalem na strone Vision i jednoreczny GT4 tez jest uzbrojony w takie przelotki. Wszystkie wedki z jakimi do tej pory milem do czynienia byly uzbrojone w przelotki typu snake. Czy wiecie jaki wplyw moze miec typ przelotek na operowanie kijem powiedzmy 9ft #5? Pamietam, ze chyba w brytyjskim magazynie T&S byl test porownawczy wedek DH i zrypali wlasciwosci rzutowe kija uzbrojonego wlasnie w przelotki typu single foot, ale wylecialo mi juz z glowy co im nie pasowalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bohors Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Różnica jest taka że jednostopkowe są lżejsze i mniej usztywniają blank. Wg niektórych jednostopkowe daje się do wędek max 7 aftm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Dokładnie.Zastanawiam się tylko dlaczego większość wędek nawet dobrej klasy(seryjnej produkcji) uzbraja się w snake. Wydawać by się mogło, że niby rozsądniej było by zbroić w single, bo i mniej materiału(omotka, lakier itd.) czyli tańsze w produkcji to na siłę dają snake. Kiedyś machałem strimflexem #5 po zmianie przelotek na single, jak i lekkim odchudzeniu blanku z lakieru, powiem tak: od tego czasu mam obrzydzenie do swojego stremflexa i jest w planie tuning tego kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Hej. Na pewno kij zyskuje na szybkości. Jeszcze więcej w przypaku cieniuśkich recoil'i. Poza tym ja nigdy nie dopatrzyłem się przesztywnień w miejscach weżyków, być może są ale pomijalne.Jednostopkowe mogą mieć jedną wade w stosunku do wężykow biorąc pod uwagę samo światło przelotki, łącznie powierzchnia oczka raczej jest większa w wężykach podobnej wielkości. Oczywiście można załóżyć rozmair więcej tylko wtedy zysk z oczek pewnie mniejszy.Szczególnie może być to widoczne przy sztywniejszych sznurach które mogą tracić trochę prędkości na przelotkach, stąd mogą pojawiać się słowa krytyki o właściwościach rzutowych kija.Tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 No to nie pozostaje nic innego jak zakupic wedke i samemu sprawdzic. Dokonam tego z wielka niechecia i oporem, ale czego sie nie robi w imie nauki <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi