Kraken Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Witajcie, COVID pozamiatał moją branże i potraciłem trochę zleceń, kontraktów, myślę nad jakąś zmianą, spróbowaniem sił w innej pracy. Studia i doświadczenie mam zupełnie niezwiązane z IT ale myślę czy by nie pójść w tym kierunku. Czy ktoś z Was się przebranżowił do IT? Z doświadczenia mając na utrzymaniu dom i rodzinę to dobre posunięcie? Dajcie znać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Witaj, jeżeli nie miałeś wcześniej do czynienia z tą branżą, to ciężka praca przed Tobą.Mam paru znajomych którzy w ten sposób myśleli i im się "udało", choć jeden z nich miał kilkuletnią przerwę, więc praktycznie wszystkiego uczył się od nowa, ale do odważnych świat należ i podobno wszystkiego można się nauczyć. P.s podstawa to dobra znajomość języka angielskiego. Powodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraken Opublikowano 3 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 A kończyli studia w tym kierunku czy raczej wystarczyły jakieś kursy? Programowanie czy coś innego?Z języki angielskim kompletnie nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 (edytowane) Raczej większość była bez wykształcenie w tym kierunku, zresztą po pewnym czasie nauki, to temat staje się dość intuicyjny. "Drogie" kursy. Edytowane 3 Grudnia 2020 przez SID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Czy ktoś ma doświadzcenia z takimu kursami intermetowymi lub innymi metodami dokształcenia się w temacie IT -może coś polecić .Najlepiej w Krakowie lub okolicy . Syn ma podobny problem jak autor wątku .Angielski nie jest problemem ,dotychczas pracował używając właśnie angielskiego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartix92 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Teorytycznie najłatwiej wbić się w "zarządzanie" w IT, metodologia Agile, DevOps, Jira, Confluence, tematy relatywnie łatwe do ogarnięcia. Testy automatyczne, integracja (mulesoft), też relatywnie "proste" i dające niezłe pieniądze. Duża konkurencja, ale i dużo ofert pracy.Mówię to z perspektywy osoby, która większą część kariery zawodowej spędziła w budowlance. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trinited Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 (edytowane) Ja zrobiłem podyplomowke z informatycznych systemow zarządzania, ale jeszcze w czasie magisterki. Od razu propozycja pracy, ale wybralem finanse. Kolega w zeszlym roku sie przekwalifikowal z finansów na aplikacje w IT. Pracuje zdanie, tak jak chcial. Sam sie nauczyl. Ale wcześniej również podyplomowka w takim zakresie, jak mój. Edytowane 4 Grudnia 2020 przez korol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraken Opublikowano 4 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Korol, napiszesz coś więcej, jaki język programowania, jak długo się uczyl? Na co w tym momencie jest największy popyt jesli chodzi o backend, tacy progamisci są najbardziej pożądani? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Nissenel, sory ale po twoich postach wnioskuję, że jesteś mega początkujący. Język programowania to jak nauka języka obcego, jeden opanuje średnio w rok, inny przez lata nie wyjdzie z początkującego. Do tego trzeba mieć pasję i kupę czasu. Moim zdaniem w tym wypadku lepiej idź w coś innego, branże całkowicie nie wygasły poszukaj w swojej niszy, a jak masz doświadczenie to pewniejszy sukces niż w IT bez praktyki. Mój znajomy miesiąc temu otworzył małą knajpę, praktycznie już teraz w niej nocuje, ma tyle zleceń a niby branża kompletnie siadła, a może można inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Język programowania to tylko forma komunikacji z komputerem. Aby skutecznie programować trzeba trochę więcej.... Na pewno zajmie to sporo czasu. Nie mając doświadczenia w branży IT możesz spróbować wejść w testowanie. Z odpowiednim zaangażowaniem możesz wejść na rynek w kilka miesięcy. Staraj się "załapać" w dużej organizacji gdzie nauczysz się jak wygląda IT, proces wytwarzania oprogramowania nauczysz się trochę architektury systemów, poznasz różne metodyki, itd..., a nie w małej firemce gdzie zajmują się jedną apką. Potem możesz spróbować zacząć automatyzować np. Po drodze jest jeszcze sporo fajnych ról nie koniecznie całkiem technicznych - np Defect Manager, SCRUM master... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 A gdzie kolega wcześniej pracował? I dlaczego IT (bardzo szerokie pojęcie)? Że dobre zarobki? Dobrzy w branży może i zarabiają, ale przeciętni bez doświadczenia wcale kokosów mieć nie będą. W mojej opinii to co czyni nas pożądanymi w danej branży to doświadczenie, można skończyć 3 miesięczny kurs Java ale programista po tym się nie będzie. Programistę budują dupogodziny wydsiedziane na kodowaniu i rozwiązywaniu problemów...nie mówię że niemożliwe, ale łatwo nie jest. Trzeba poszukać stanowiska zbieżnego z tym co się robiło żeby max wykorzystać zdobyte doświadczenie. Samodzielnych stanowisk typu scrum Master nikt rozsądny nie powierzy świerzakowi... A że ma kurs agile? To nic nie znaczy. Teoria to nie wszystko. Duże firmy, korpo.. Tam mają procedurki działania i juniorzy w zasadzie "odtwarzają" coś wypracowanego przez bardziej doświadczonych. IMO ciężko będzie się wybić "nowemu" w branży.Żeby nie było pesymistycznie. Trzeba próbować,ale nie na pałe bo programista zarabia dużo... Trzeba określić swoje skile, poszukać stanowiska w którym możemy wykorzystać nasze dotychczasowe doświadczenie i cisnąć, cisnąć i próbować... Zakładając że w przyszłym roku pandemia ucichnie to będzie dobry okres na szukanie swojego miejsca. Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 (edytowane) Jeśli chodzi o kolegę, to programowanie długo traktował jako dodatkowy rozwój i już się bawił w LO.Na podyplomówce miał to co ja, czyli SQL Server i podobne.Pracował w finansach, w obszarze inwestycji, ale na pograniczu - bazy danych, informatyzacja raportów itd.Potem PWC, a teraz jakaś polska firma. Nie dopytywałem o szczegóły, bo dłubanie w kodzie bawi mnie jedynie przy rozwiązywaniu problemów. Kilka roboczogodzin dzień w dzień to nie dla mnie. Wolę rozdzielać zadania i egzekwować ich wykonanie... Edytowane 6 Grudnia 2020 przez korol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Wolę rozdzielać zadania i egzekwować ich wykonanie...Hehe, co zrobisz, taka robota. Kiedyś myślałem że każdy by tak wolał, dziś nie mam już takiej pewności. Pytając o kolegę miałem na myśli autora wątku... W końcu o jego sprawę się tu rozchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommek Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Nie chcę studzić zapału kolegi ale takie przebranżowienie jeśli wcześniej nie miało się żadnego doświadczenia w IT jest bardzo trudne. Jeśli kolega chce programować to niestety jest to nauka samemu po godzinach. Boot campy nie przygotowują do pracy mimo że osoby prowadzące roztaczają często super wizję. Do tego rynek IT się zmienia i trochę się zamknął na juniorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RulleZ Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Hej, dorzucę od siebie. Z tym IT to ostrożnie. W tym całym programowaniu, oprócz programwoania, ważne jest rozumienie problemu, który programujesz. Serio. Łatwiej być programsitą i pisać kod do algorytmów, np przetwarzania danych, jak wiesz co to dane reprezentuje. Wiec jak masz wyksztalcenie jakies specjalne to spróbuj poszukać pracy w firmie IT, ktora robi projekty z twojej branży. I nie chodzi mi tu o pracowanie C/C++/C#, Java, Matlab/Octav/R ale tez są firmy gdzie Excel to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Wg mnie dla osób bez informatycznego/matematycznego wykształcenia są trzy drogi: testy, zarządzanie, analiza biznesowa. Pewnie atestach znaleźć prace będzie najłatwiej. W zarządzaniu każda szanująca się firma będzie wymagać doświadczenia na podobnym stanowisku i w podobniej wielkości projektach. Analizę biznesowa robić możesz, gdy trafisz do firmy, która świadczy usługi IT dla branży, w której masz solidne doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi