Janusszr Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Nigdy nie zastanawiałem się nad tą kwestią. Trolinngowałem zawsze kijami używanymi do spinningu. Na śródlądziu.Teraz chciałbym sobie dokupić dodatkowy kij na morze, który obleci trolling i ewentualnie spinningowanie morskie.Znalazłem coś takiego https://allegro.pl/oferta/wedka-okuma-classic-ufr-trolling-210cm-12-25lbs-9129644475Proszę o wykład w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 To kij do downriggera, ew. do trollingu (raczej z uchwytu, niż z ręki). Zdecydowanie nie nadaje się do spinningu, a i do castingu niekoniecznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amstaf358 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 do trola powinien być bardziej semi lub/paraboliczny nie szczytowy i wszystko w temacie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 4 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Dziękuję Wpadł mi w oko ze względu na przyzwoitą wagę własną. Mam jeszcze pół roku na znalezienia odpowiedniego kijka do swojej kolekcji. Jeżeli oczywiście dożyję, a w szczególności w zdrowiu do tego czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 mz to zalezy co to dla ciebie "trolling" - do ciagniecia za lodka 10cm gumy to moze byc zwykle spinning. Do ciagniecia za lodka 20cm SDR (mimo, ze waga przynety na to nie wskazuje) to juz porzadna wedka i kolowrotek musza byc. A do downriggera to juz tez zupelnie inna bajka.Slyszalem tez o ludziach uzywajacych do trola na szczupaka wedek karpiowych - dlugie sa i mocne. Ja osobiscie uzywam spinningow. wyjatkiem troling za sumem gdzie uzywam wedek morskich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1989 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Dobrze prawisz, zależy od łowiska i używanych przynęt. Na duże sdr-y kij musi mieć moc. Na płytkie lowiska i nie duże woblery nie raz kij do 30g wystarczy.Ale karpiówki 3.90 i sdra z ręki nie chciał bym trzymać Dużo dobrego słyszałem o mikado cat territory troll&spin tylko kij ciężki, ale w trollu to może nie przeszkadzać Edytowane 5 Grudnia 2020 przez Bartek1989 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Panowie, chyba trochę zbaczacie z tematu Janusz szuka kija na trolling/spinning w morzu, a więc zapewne na trocie. Janusz, kup kij do spina z brzegu, który nada się na łososiowate i obgoni Ci spektrum przynęt, których będziesz używał - w długości, która Ci pasuje. Myślę, że baz problemu nada się również na trolling. Jeżeli stać Cię na dwa kije, to do trola kup dedykowane wędzisko - długie i raczej miękkie. Pod taki kołowrotek (korbę/multik) jaki lubisz. Ja nie łowię troci, ale zdarza mi się pstrągi, takie po 50-65cm. Do trola używam wędzisk o oczko- dwa mocniejszych niż do spina. Sposób, w jaki łowię często wymusza na mnie holowanie z płynącej łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Do trolla z uchwytu albo z łowienia typu „kij pod kolanem” to bym nie kombinował tylko brał kij pod multik (przewaga w trollu wielka), ciężki, paraboliczny, mocny (jw oczko wyżej niż do rzutu taką samą przynętą ale dużo bardziej miękki).Z ręki - jak spin tylko głębsze ugięcie, multik ułatwia zabawę.Wspólny mianownik - szkło/kompozyt, niska cena, duże ugięcie, spora waga. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 No tak, tylko jeżeli trolling dużym SDR to ten miękki kij już w paraboli a jeszcze bez ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Teraz chciałbym sobie dokupić dodatkowy kij na morze, który obleci trolling i ewentualnie spinningowanie morskie.Znalazłem coś takiego https://allegro.pl/oferta/wedka-okuma-classic-ufr-trolling-210cm-12-25lbs-9129644475Uporządkujmy to trochę.Ja tylko pytałem o różnicę w kijku troll-spinning. To nie istotne co mam zamiar łowić. Ja mam w planie na przyszły rok objazdówkę miesięczną + po Norwegii, to trudno przewidzieć co będę łowił. Z pontonu, czyli raczej tylko fiordy. Od makreli po halibuta. Na dorsza i jemu podobne niby mam kij. Cormorana Red Pilk 3,0m do 180g. Na kutry był oki. Z pontonu trochę przydługi, ale jest. Na halibuta mam również-Fladen 1,5m/ 30-50lbs. Mam jednego Penna Slammera 460 bez przydziału i szukam coś ok.2 metrów. Znalazłem tą okumę o przyzwoitych parametrach, to zapytałem o opinie czy aby nada się również do innych metod połowu. Podoba mi się to: wędka dragon x-treme h.d. 60-200g/198. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 9 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Myślę, że za wiele to się nie uporządkowało, a wręcz przeciwnie (te makrele to tym kijem do 200g?). Ale skoro szukasz tak mocnego kija, to powiem Ci, że w tej mocy w długości 2m kij do trola powinien być ze szkła z co najwyżej niewielką domieszką grafitu, lub co najwyżej z niskomodułowego węgla. Coś jak Batson RCLB albo wędziska pod pilker sprzed 20 lat... Nie znam tego Dragona - weź do ręki i powyginaj... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 9 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Makrele -raczej na przynętę, a nie do konsumpcji, czy dla sportu- to ja mogę łowić Okumą Black Rock ( 7-30/275) z pomostów w marinach, lub z pływadła. Dowiedziałem się z tego wątka, że kij do trollingu nie nadaje się raczej do spina, a więc cel pytania zastał osiągnięty Dziękuję. Nie interesuje mnie zakup kija trollingowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 9 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 1 przyzwoita makrela w sztuce 1 to juz wyzwanie dla kija 40-60g minimum. Makreli "sznurek" to juz wyzwanie dla kija 20lbs przynajmniej 8 stop (przywieszki sprzedawane w irlandii sa zwykle podobnej dlugosci inaczej ciezko wyjac ryby z wody.A co do doradzania ci wedek to ja sie wycofuje proponuje zrobic na odwrot: jak juz wrocisz to napisz co wg ciebie by sie przydalo inaczej to nie ma sensu. Uniwersalnie to 3 kije ca 2.4m: cos do 40/60g, cos morskiego w klasie ca 20 lbs i cos morskiego w klasie 50. do tego: kolowrotek typu shimano 4k, kolowrotek typu slamer 460 i jebutny multik. I w pip linek na zapas. W Irlandii np sa takie prady, ze nieraz z ciezarkami po 400g+ na wodzie 90m trzeba 150m plecionki wywijac = baw sie dobrze z kijem ponizej 20/30lbs i kolowrotkiem mieszczacym 100m linki (2 zaczepy i mozesz isc na piwo). Tylko ja np pojechalem na takie lowienie 1 raz po 3h machania kilowym zestawem olalem ryby. I w druga strone do pojedynczych rybek na plytkiej wodzie nei trzeba kija 50lbs. Ps ciezarkow/pilkerow tez milion do wyboru - tam gdzie da sie lowic plecionka 0.1 i pilkerem 60g (tak ja lowie czesto) koledzy przesadzajacy z gruboscia linki maja problemy z kontaktem z dnem mimo 200g ciezarkow a tu przy brzegu lowie na 10-15m..... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 9 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Przemiły Gooralu. Przewodni temat wątku, to różnica pomiędzy kijem trollingowym, a kijem do spinningu o tych samych parametrach. Dostałem już odpowiedź na pytanie zawarte w wątku. Kij do trollingu nie nadaje się raczej do innych metod połowu Tak na marginesie. Bez problemu radzę sobie Okumą Black Rock z pojedyńczą bardzo przyzwoitą makrelą. Sznurek makreli - jak to ujmujesz- załatwia Cormoran 100-180/300.Niemniej b. dziękuję za Twoje porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi