Skocz do zawartości

Różnica pomiędzy kijem trollingowym, a spinningiem o tym samym cw

Janusszr

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy nie zastanawiałem się nad tą kwestią. Trolinngowałem zawsze kijami używanymi do spinningu.  Na śródlądziu.

Teraz chciałbym sobie dokupić dodatkowy kij na morze, który obleci trolling i ewentualnie spinningowanie morskie.

Znalazłem coś takiego   https://allegro.pl/oferta/wedka-okuma-classic-ufr-trolling-210cm-12-25lbs-9129644475

Proszę o wykład w tym temacie :)

mz to zalezy co to dla ciebie "trolling" - do ciagniecia za lodka 10cm gumy to moze byc zwykle spinning. Do ciagniecia za lodka 20cm SDR (mimo, ze waga przynety na to nie wskazuje) to juz porzadna wedka i kolowrotek musza byc. A do downriggera to juz tez zupelnie inna bajka.Slyszalem tez o ludziach uzywajacych do trola na szczupaka wedek karpiowych - dlugie sa i mocne. Ja osobiscie uzywam spinningow. wyjatkiem troling za sumem gdzie uzywam wedek morskich.

• Like 1

Dobrze prawisz, zależy od łowiska i używanych przynęt. Na duże sdr-y kij musi mieć moc. Na płytkie lowiska i nie duże woblery nie raz kij do 30g wystarczy.

Ale karpiówki 3.90 i sdra z ręki nie chciał bym trzymać :D

Dużo dobrego słyszałem o mikado cat territory troll&spin tylko kij ciężki, ale w trollu to może nie przeszkadzać

Edytowane przez Bartek1989

Panowie, chyba trochę zbaczacie z tematu ;)

Janusz szuka kija na trolling/spinning w morzu, a więc zapewne na trocie. Janusz, kup kij do spina z brzegu, który nada się na łososiowate i obgoni Ci spektrum przynęt, których będziesz używał - w długości, która Ci pasuje. Myślę, że baz problemu nada się również na trolling.

Jeżeli stać Cię na dwa kije, to do trola kup dedykowane wędzisko - długie i raczej miękkie. Pod taki kołowrotek (korbę/multik) jaki lubisz. Ja nie łowię troci, ale zdarza mi się pstrągi, takie po 50-65cm. Do trola używam wędzisk o oczko- dwa mocniejszych niż do spina. Sposób, w jaki łowię często wymusza na mnie holowanie z płynącej łodzi.

Do trolla z uchwytu albo z łowienia typu „kij pod kolanem” to bym nie kombinował tylko brał kij pod multik (przewaga w trollu wielka), ciężki, paraboliczny, mocny (jw oczko wyżej niż do rzutu taką samą przynętą ale dużo bardziej miękki).

Z ręki - jak spin tylko głębsze ugięcie, multik ułatwia zabawę.

Wspólny mianownik - szkło/kompozyt, niska cena, duże ugięcie, spora waga.

• Like 1

Teraz chciałbym sobie dokupić dodatkowy kij na morze, który obleci trolling i ewentualnie spinningowanie morskie.

Znalazłem coś takiego   https://allegro.pl/oferta/wedka-okuma-classic-ufr-trolling-210cm-12-25lbs-9129644475

Uporządkujmy to trochę.

Ja tylko pytałem o różnicę w kijku troll-spinning. To nie istotne co mam zamiar łowić. Ja mam w planie na przyszły rok objazdówkę miesięczną + po Norwegii, to trudno przewidzieć co będę łowił. Z pontonu, czyli raczej tylko fiordy.  Od makreli po halibuta. Na dorsza i jemu podobne niby mam kij. Cormorana Red Pilk 3,0m do 180g. Na kutry był oki. Z pontonu trochę przydługi, ale jest. Na halibuta mam również-Fladen 1,5m/ 30-50lbs. Mam jednego Penna Slammera 460 bez przydziału i szukam coś ok.2 metrów. Znalazłem tą okumę o przyzwoitych parametrach, to zapytałem o opinie czy aby nada się również do innych metod połowu. 

Podoba mi się to: wędka dragon x-treme h.d. 60-200g/198.

Myślę, że za wiele to się nie uporządkowało, a wręcz przeciwnie (te makrele to tym kijem do 200g?). Ale skoro szukasz tak mocnego kija, to powiem Ci, że w tej mocy w długości 2m kij do trola powinien być ze szkła z co najwyżej niewielką domieszką grafitu, lub co najwyżej z niskomodułowego węgla. Coś jak Batson RCLB albo wędziska pod pilker sprzed 20 lat... Nie znam tego Dragona - weź do ręki i powyginaj...

• Like 1

Makrele -raczej na przynętę, a nie do konsumpcji, czy dla sportu- to ja mogę łowić Okumą Black Rock ( 7-30/275) z pomostów w marinach, lub z pływadła. 

Dowiedziałem się z tego wątka, że kij do trollingu nie nadaje się raczej do spina, a więc cel pytania zastał osiągnięty :) Dziękuję. Nie interesuje mnie zakup kija trollingowego. 

1 przyzwoita makrela w sztuce 1 to juz wyzwanie dla kija 40-60g minimum. Makreli "sznurek" to juz wyzwanie dla kija 20lbs przynajmniej 8 stop (przywieszki sprzedawane w irlandii sa zwykle podobnej dlugosci inaczej ciezko wyjac ryby z wody.

A co do doradzania ci wedek to ja sie wycofuje proponuje zrobic na odwrot: jak juz wrocisz to napisz co wg ciebie by sie przydalo inaczej to nie ma sensu. Uniwersalnie to 3 kije ca 2.4m: cos do 40/60g, cos morskiego w klasie ca 20 lbs i cos morskiego w klasie 50. do tego: kolowrotek typu shimano 4k, kolowrotek typu slamer 460 i jebutny multik. I w pip linek na zapas. W Irlandii np sa takie prady, ze nieraz z ciezarkami po 400g+ na wodzie 90m trzeba 150m plecionki wywijac = baw sie dobrze z kijem ponizej 20/30lbs i kolowrotkiem mieszczacym 100m linki (2 zaczepy i mozesz isc na piwo). Tylko ja np pojechalem na takie lowienie 1 raz po 3h machania kilowym zestawem olalem ryby. I w druga strone do pojedynczych rybek na plytkiej wodzie nei trzeba kija 50lbs. Ps ciezarkow/pilkerow tez milion do wyboru - tam gdzie da sie lowic plecionka 0.1 i pilkerem 60g (tak ja lowie czesto) koledzy przesadzajacy z gruboscia linki maja problemy z kontaktem z dnem mimo 200g ciezarkow a tu przy brzegu lowie na 10-15m.....

• Like 2

Przemiły Gooralu. 

Przewodni temat wątku, to różnica pomiędzy  kijem trollingowym, a kijem do spinningu o tych samych parametrach. 

Dostałem już odpowiedź na pytanie zawarte w wątku. Kij do trollingu nie nadaje się raczej do innych metod połowu :)

Tak na marginesie. Bez problemu radzę sobie Okumą Black Rock z pojedyńczą bardzo przyzwoitą makrelą. Sznurek makreli - jak to ujmujesz- załatwia Cormoran 100-180/300.

Niemniej b. dziękuję za Twoje porady.