DamianS Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 Witam forumowiczów,Potrzebuje pomocy oraz waszej opinii w doborze odpowiedniego sprzętu. Pewnie podobnych tematów było już sporo ale proszę o wyrozumiałość.Mianowicie tego roku kupiłem sobie pierwsza wędkę castingowa i bardzo ta metoda mi się spodobała.Na swój pierwszy casting wybrałem Abu Garcia Svartzonker cast H 2,59 40-140, generalnie miał być to kijek ciężki, typowo szczupakowy do dzerkow ale tez ciężkich gum. Zaznaczam ze generalnie łowie na Wiśle z brzegu ale zdarza mi się pojechać tez na stawy.Dobra ale do sedna. Z racji tego ze spiningiem jestem za pan brat a casting dopiero odkrywam chciałem sobie skompletować teraz coś sandaczowego.Generalnie do sandaczowego spiningowania używam 2 kołowrotków spiningowych, Shimano Stradic 4000FB o przełożeniu 4.8:1 i nawoju 75cm oraz Daiwa Freams 3000A o przełożeniu 4.7:1 nawój 79cm. Te kołowrotki pozwalają mi powoli prowadzić przynętę po dnie ale tez fajnie ja podbijać.Jeśli chodzi o multiplikator to chciałem sobie zamówić Daiwa Tatula SV TW 103 i teraz moje pytanie o przełożenie.Na jednym z azjatyckich portali aukcyjnym mam do wyboru 3 przełożenia ww multiplikatora 6.3:1 nawój 63cm, 7.3: nawój 71cm oraz 8.1:1 nawój 81cm i teraz moje pytanie.Jakie przełożenie powinienem wybrać? 6.3 czy 7.3 czy może 8.1? Czy sugerować się nawojem plecionki czy nie? Jeżeli wybiorę 7:3 to efekt będę miał podobny jak na Stradicu a jak 8.1 jak na Daiwie Freams? Czy w ogolę mam się sugerować nawojem? Generalnie chodzi mi o to ze kołowrotki spiningowe z przełożeniem większym jak 5.1 są już dla mnie na sandaczówke za szybkie do gum. Moje drugie pytanie dotyczy kija? Czy ktoś coś może mi polecić CW do 35 gram o akcji fast/x fast? Taki aby się nadawał do łowienia z brzegu, Wisła na moim odcinku ma gdzieś tak z 50-60 metrów szerokości wiec nie jest za szeroka. Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 Ech ... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 Ech ... gugiel.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 ... Shimano Stradic 4000FB o przełożeniu 4.8:1 i nawoju 75cm oraz Daiwa Freams 3000A o przełożeniu 4.7:1 nawój 79cm. Te kołowrotki pozwalają mi powoli prowadzić przynętę po dnie ale tez fajnie ja podbijać. Jeśli chodzi o multiplikator to chciałem sobie zamówić Daiwa Tatula SV TW 103 i teraz moje pytanie o przełożenie.Na jednym z azjatyckich portali aukcyjnym mam do wyboru 3 przełożenia ww multiplikatora 6.3:1 nawój 63cm, 7.3: nawój 71cm oraz 8.1:1 nawój 81cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) ... Shimano Stradic 4000FB o przełożeniu 4.8:1 i nawoju 75cm oraz Daiwa Freams 3000A o przełożeniu 4.7:1 nawój 79cm. Te kołowrotki pozwalają mi powoli prowadzić przynętę po dnie ale tez fajnie ja podbijać. Jeśli chodzi o multiplikator to chciałem sobie zamówić Daiwa Tatula SV TW 103 i teraz moje pytanie o przełożenie.Na jednym z azjatyckich portali aukcyjnym mam do wyboru 3 przełożenia ww multiplikatora 6.3:1 nawój 63cm, 7.3: nawój 71cm oraz 8.1:1 nawój 81cm... ??? ... profesorze? Edytowane 12 Grudnia 2020 przez BOB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 Mam tą z przełożeniem 8.1 używam do jigowania. Tylko szpula SV według instrukcji powinna być zapełniona do znacznika . Ja nawijam plecionkę po rant, to wtedy może jest te 80cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 Ja bym wziął najniższe przełożenie z racji wytrzymałości sprzętu . Sam przymierzam się do przejścia na casting przy łowieniu sandaczy z opadu w przyszłym roku . I też będzie tatula w moim przypadku CT100HL bo taką mam :P Jeżeli eksperci myślą inaczej to proszę o wypowiedź Na temat kija się nie wypowiadam bo nie znam .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) 30 lat łowiłem na spinning. Od 5ciu na casting i to nie oznacza że jestem ekspertem. Jednak Szanowni, w pewnych kwestiach nie widzę różnicy pomiędzy spinem i castem. Zasada: niskie przełożenie do "ciąganego" sandaczowania i szczupakowego gumowania oraz wysokie przełożenie do sandaczowego podbijania i szczupakowego jerkowania, są zasadami obowiązującymi dla mnie w obu technikach. Moc casta w niskim i wysokim przełożeniu jest nieznaczna i nie ma co się tym przejmować bo multiplikator służy do wybierania linki z wykorzystaniem mocy kija (dokładnie to samo dzieje się w spinie) Więc nie twórzmy historii Edytowane 12 Grudnia 2020 przez BOB 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 ??? ... profesorze? No jeżeli nawój między 75, a 79 jest komfortowy, to wybór pozostaje między 7.3, a 8.1. Zakładając, że pudełkowe opisy nawoju do faktycznego miewają się różnie, to celowałbym w 8.1. Czy przekładnia wytrzyma takie gramatury? Bardzo bym się nie bał. A nawet jakby... to cena części zapasowych nie drenuje kieszeni zbyt mocno. Moje multiplikatory najczęściej nawijają 60-65 cm. Jakoś ryby udaje się łowić. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 Używam Tatulę (8.1) od dwóch lat i nic się niepokojącego nie dzieje . Podbija kijem ,tak jak napisał Robert - do tego służy wyższe przełożenie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 BOB dobrze prawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 30 lat łowiłem na spinning. Od 5ciu na casting i to nie oznacza że jestem ekspertem. Jednak Szanowni, w pewnych kwestiach nie widzę różnicy pomiędzy spinem i castem. Zasada: niskie przełożenie do "ciąganego" sandaczowania i szczupakowego gumowania oraz wysokie przełożenie do sandaczowego podbijania i szczupakowego jerkowania, są zasadami obowiązującymi dla mnie w obu technikach. Moc casta w niskim i wysokim przełożeniu jest nieznaczna i nie ma co się tym przejmować bo multiplikator służy do wybierania linki z wykorzystaniem mocy kija (dokładnie to samo dzieje się w spinie) Więc nie twórzmy historii Ty już od 3 lat piszesz, że od 5 używasz castingu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 Próbuję zatrzymać czas Profesorze 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi