godski Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Pomóżcie. Nie mogę nigdzie znależć schematu czarnucha Aero 3000GTM a mam problem ze złożeniem tylnego hamulca. Schematy następców SuperAero i SuperX mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 I jeszcze jedno. Mam jeszcze Aero GT4000. Oba maja ceramiczną rolkę prowadzącą bez łozyska o dosyć małej średnicy. Czy można to przerobić na rolkę z łożyskiem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 http://www.pergetes.hu/szemezgeto/shimano_orsok.htmlA tu patrzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 I jeszcze jedno. Mam jeszcze Aero GT4000. Oba maja ceramiczną rolkę prowadzącą bez łozyska o dosyć małej średnicy. Czy można to przerobić na rolkę z łożyskiem??? Można, ale to musiałbyś mieć ten plastik z kołnierzem który jest zaraz pod rolką z innego kręćka który miał łożysko, albo pobawić się w rozwiercenie plastika tego co masz do rozmiaru 8mm, wtedy łożysko 4x8x3 włazi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 @Jozi na tej stronce i na paru innych brak. Wszędzie tylko nowsze Super i SuperX. Arek, dzięki za radę. Jak złożę hamulec to powalczę z rolką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Tu z tej stronki masz schemat Super Aero 3000 GTM http://www.pergetes.hu/letoltheto_anyagok/super_aero_3000gtm .pdf i do Super Aero 4000 GT http://www.pergetes.hu/letoltheto_anyagok/super_aero_4000gt. pdf Ja u siebie myślałem jakoś to precyzyjnie rozwiercić, ale była pod ręką tulejka w której pracowało łożysko i poprostu podmieniłem.Jeśli masz jakiś kręciek który Ci zalega a ma takową tulejke to podmień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 To nie te młynki jak już pisałem. Poszukuję do AERO a nie SUPER AERO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Szukałem i ja takowego schematu... Ciężki temat.A może któryś kręciek z podanej wyżej strony jest podobny w budowie do Twojej maszynki??? Z tych starsiejszych podglądnij może ZX 4010, może będzie w budowie identyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Mam większego brata - Aero 4000GT. W ostateczności rozkręcę hamulec w nim. Budowa powinna być taka sama.Tylko najgorzej będzie jak nie złożę później żadnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 W tych rozmiarach hamulce na 99% są identyczne. Rozbierz w tym 4000 GT powoli, układając wszystko po kolei. Napewno dojdziesz w ten sposób do ładu, porównasz części obu kręćków, a ze złożeniem też nie powinieneś mieć problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Hamulce mają inną budowę Ale jakoś sobie poradziłem na chybił trafił. Młynek nasmarowany. Później postaram się wrzucić parę zdjęć. Jeszcze tylko to łożysko do rolki muszę wykombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 A zmierz ile ten plastik spod rolki ma średnicy w środku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Konstrukcja rolki jest prosta jak budowa cepa (trpień na którym jest plastikowa tulejka a na niej siedzi ceramiczna rolka), ale nie widzę możliwości zastosowania łożyska.Rolka ma 5 mm w środku. Ta plastikowa wkładka niecałe 4 mm w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Jedyne co pozostaje to rolka z łożyskiem i resztą podkładek w komplecie z innego młynka... Bo rozwiercanie raczej się nie uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.d.wobler Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Pomóżcie. Nie mogę nigdzie znależć schematu czarnucha Aero 3000GTM a mam problem ze złożeniem tylnego hamulca. Schematy następców SuperAero i SuperX mam...Hej, a to nie będzie ta sama konstrukcja hamulca co w Stradic x gtm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Dziękuje za pomoc ale jak napisałem kilka postów wcześniej już sobie poradziłem.Stradic X ma prawdopodobnie taki sam hamulec jak SuperX bo to ta sama generacja. @Wobler, mógłbyś podrzucić ten schemat na godski@op.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.d.wobler Opublikowano 23 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 23 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Dziękuję za schematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 7 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 Mam ten sam problem co godski, ale moje wątpliwości dotyczą poprawności złożenia zespołu wałka worm schaft luz wzdłuż osi jest za duży. Nie widzę podkładek, które mogły by go skasować, być może ktoś już przy nim grzebał, gwint zabezpieczający śrubę rotora jest zerwany. Poza tym koło zębate przejmujące napęd z piniona ma rozgięte elementy dystansujące je od obudowy (od strony podparcia worma). Wygląda mi na uszkodzenie tego plastikowego koła w tym miejscu. Jeżeli dysponuje ktoś schematem do tego modelu poproszę na email: retecki.p@gmail.com Dzięki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Udało mi się zdobyć schemat do tytułowego kołowrotka Aero GTM 3000, jeżeli ktoś będzie potrzebował mogę podesłać - pisać na Priv. Jak się uda spróbuję tutaj wrzucić, albo podeślę komuś i zamieści, żeby zaraz nie zniknęło jak to bywa w tych hostingach zdjęciowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 (edytowane) Może ktoś mnie oświeci i pomoże sprawić, żeby tytułowy kołowrotek przestał terkotać przy włączonej blokadzie obrotów wstecznych Brakuje sprężynki pod rotorem między kołem blokady a znajdującym się pod nim elementem z tworzywa. Lepiej bym to przedstawił niż opisał, ale nie wiem jak tutaj wstawić zdjęcie schematu. Trudno z niego wywnioskować w jaki sposób ta sprężynka ma spełniać swoją funkcję, może wypowie się osoba, która zna ten kołowrotek lepiej. Egzemplarz okazał się źle złożony i niekompletny. Chciałbym go zostawić dzieciakowi do spławikówki, szkoda wyrzucać do kosza, mógłby jeszcze trochę pokręcić. Edytowane 11 Sierpnia 2017 przez rey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Jeżeli chodzi o Aero ( białe z metalową dupką ) z początku lat 90, to na zapadce jako blokadzie obrotów wstecznych. To jeśli nie ma sprężynki która wchodzi w okrągły plastikowy element z małą wypustką ( wypustka ta właśnie odsuwa zapadkę od zębów w rotorze ) to kołowrotek będzie terkotał cały czas. Często zdarza się założyć w/w element ze sprężynką w niewłaściwe miejsce i też terkocze. Sprężynka ta lubi się niestety przetrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Nie wiem jak to wygląda w białych Aero, ale rozwiązania pewnie są podobne. Na schemacie ta sprężynka wygląda jak kółko z wypustką skierowaną końcem wzdłuż osi. Nie widać żadnych capłaszczeń w okrągłej części, przez co nie mam pomysłu jak to może działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Tu na zdjęciach jeśli pamięć mnie nie myli aero 3010. Mechanizm podobny. Może zdjęcia Ci coś podpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi