Skocz do zawartości

Schemat Aero 3000GTM

godski

Rekomendowane odpowiedzi

I jeszcze jedno. Mam jeszcze Aero GT4000. Oba maja ceramiczną rolkę prowadzącą bez łozyska o dosyć małej średnicy. Czy można to przerobić na rolkę z łożyskiem???

Można, ale to musiałbyś mieć ten plastik z kołnierzem który jest zaraz pod rolką z innego kręćka który miał łożysko, albo pobawić się w rozwiercenie plastika tego co masz do rozmiaru 8mm, wtedy łożysko 4x8x3 włazi.

Tu z tej stronki masz schemat Super Aero 3000 GTM

http://www.pergetes.hu/letoltheto_anyagok/super_aero_3000gtm .pdf

i do Super Aero 4000 GT

http://www.pergetes.hu/letoltheto_anyagok/super_aero_4000gt. pdf

Ja u siebie myślałem jakoś to precyzyjnie rozwiercić, ale była pod ręką tulejka w której pracowało łożysko i poprostu podmieniłem.

Jeśli masz jakiś kręciek który Ci zalega a ma takową tulejke to podmień...

• 5 lat później...

Mam ten sam problem co godski, ale moje wątpliwości dotyczą poprawności złożenia zespołu wałka worm schaft luz wzdłuż osi jest za duży. Nie widzę podkładek, które mogły by go skasować, być może ktoś już przy nim grzebał, gwint zabezpieczający śrubę rotora jest zerwany. Poza tym koło zębate przejmujące napęd z piniona ma rozgięte elementy dystansujące je od obudowy (od strony podparcia worma). Wygląda mi na uszkodzenie tego plastikowego koła w tym miejscu.

Jeżeli dysponuje ktoś schematem do tego modelu poproszę na email:

retecki.p@gmail.com

Dzięki,

• 1 miesiąc temu...

Udało mi się zdobyć schemat do tytułowego kołowrotka Aero GTM 3000, jeżeli ktoś będzie potrzebował mogę podesłać - pisać na Priv. Jak się uda spróbuję tutaj wrzucić, albo podeślę komuś i zamieści, żeby zaraz nie zniknęło jak to bywa w tych hostingach zdjęciowych B)

Może ktoś mnie oświeci i pomoże sprawić, żeby tytułowy kołowrotek przestał terkotać przy włączonej blokadzie obrotów wstecznych B) Brakuje sprężynki pod rotorem między kołem blokady a znajdującym się pod nim elementem z tworzywa. Lepiej bym to przedstawił niż opisał, ale nie wiem jak tutaj wstawić zdjęcie schematu. Trudno z niego wywnioskować w jaki sposób ta sprężynka ma spełniać swoją funkcję, może wypowie się osoba, która zna ten kołowrotek lepiej.

Egzemplarz okazał się źle złożony i niekompletny. Chciałbym go zostawić dzieciakowi do spławikówki, szkoda wyrzucać do kosza, mógłby jeszcze trochę pokręcić. 

Edytowane przez rey

Jeżeli chodzi o Aero ( białe z metalową dupką ) z początku lat 90, to na zapadce jako blokadzie obrotów wstecznych. To jeśli nie ma sprężynki która wchodzi w okrągły plastikowy element z małą wypustką ( wypustka ta właśnie odsuwa zapadkę od zębów w rotorze ) to kołowrotek będzie terkotał cały czas. Często zdarza się założyć w/w element ze sprężynką w niewłaściwe miejsce i też terkocze. Sprężynka ta lubi się niestety przetrzeć.

Nie wiem jak to wygląda w białych Aero, ale rozwiązania pewnie są podobne. Na schemacie ta sprężynka wygląda jak kółko z wypustką skierowaną końcem wzdłuż osi. Nie widać żadnych capłaszczeń w okrągłej części, przez co nie mam pomysłu jak to może działać B)