Skocz do zawartości

Kołowrotek stary a jednak nowy ABU Cardinal 3RD

JakPot

Rekomendowane odpowiedzi

Między starymi Ambassadeurami, a tymi nowymi re-edycjami nie ma różnic technicznych, technologicznych, jedynie wizualne. W Cardinalach jest podobnie (miałem kiedyś w wersji pozłacanej), mechanicznie to samo, a więc i kultura pracy jest taka sama. Tutaj lifting dotyczy tylko koloru i zmienionej szpuli, płytszej i przystosowanej do nienajdoskonalszego nawoju starego C3. To jest raczej taki cukiereczek dla kolekcjonerów oraz vintage'olubnych Japończyków :)

• Like 1

To przemalowana wersja Cardinala 3 (nie C3). Popsuć tam się nie ma zbytnio co, chyba jedynie jedna dwóch sprężyn kabłąka, ale czy przez rok? Jechało się z takim na wakacje i nikt się nie martwił, że coś może nawalić. Do plecionek raczej się nadawały. Dobry pomysł z tą płytką szpulą. Są tam też inne wersje, pochodne 33 i CDL-ten zawsze nieźle się prezentował. Cena na poziomie Stelli trochę jednak odstrasza. 

• Like 1

Japończyki (od C-3 do C-5) nawijają żyłki wyraźnie lepiej niż Cardinale 33, 44, 66, 77 (i ostatnie ich wersje, czyli 3, 4, 6, 7), które miały niższą szpulę przy praktycznie tych samych średnicach. Przyznam się, że jakoś specjalnie nie tęsknię za starymi ABU. Miały swoje zalety, ale też sporo wad. Zostawiłem sobie 33, bo to akurat pamiątka. Po C3 została mi tylko szpula.  

• Like 1

Czy drogo, to pojęcie względne.

Ten co będzie chciał mieć zapłaci nawet 500 :D .

P.s.

Panie Paździochu to nie są tanie rzeczy :lol:  :lol:  :lol: .

Oj nie są i nie były nigdy. Kiedy pokazały się w naszych sklepach Cardinale 44, a ja swojego dostałem jesienią 1975 (za dobre sprawowanie i wyniki w nauce :)) , kosztowały 1950 zł. Nie pomnę średnich zarobków, ale tak na moje mogło to być max 3.500 złociszy, no może cztery tysiaki. Tak więc te 500 zielonych papierków przy dzisiejszych średnich to dość podobnie chyba wygląda.

• Like 1