Skocz do zawartości

Porozumienia międzyokręgowe

Rekomendowane odpowiedzi

Powinna być składka krajowa na poziomie 500 zł z opcją no kill. Jeżeli złamiesz zasadę dostajesz bana na wody związkowe na 10 lat i 10 krotność składki jako grzywnę + przypadek sprzętu.

Dla osób zabierających ryby składka krajowa 1000 zł i odpowiednie limity np. 10 ryb drapieżnych (szczupak, sandacz) na 1 miesiąc. Maksymalnie 1 osoba mogłaby od maja do końca grudnia zabrać 80 ryb z wód całego kraju. Po przekroczeniu limitu koniec zabierania. Za złamanie zasad 10 krotność składki jako grzywna + przepadek sprzętu no i ban na wody związkowe.

Aha przy takich zasadach i wykorzystaniu maksymalnego limitu połowu ryb wychodzi 12.5 zł za rybkę. Zakładając, że złowimy te 80 szt. sandacza/szczupaka w całym sezonie. Wyliczenia dla tych którym składka musi się zwrócić...

@Bootleg, ja bym twoja propozycję lekko zmodernizował, bo jednak jest wielu wędkarzy którzy nie łowią poza swoim miejscem zamieszkania.

Okręgi: tak jak województwa, np. okręg podkarpacki itd

Koła: tak jak powiaty, np. koło Rzeszów itd (jeżeli już muszą być).

No-kill:

Okręgowa: 300

Krajowa: 500

Kill:

Okręgowa: 800

Krajowa: 1000

Kary: tak jak ty

Edytowane przez Ballantise
  • Like 1

Po dyszce i jak jestem z lubelskiego, to na razie do np Radomia nie pojadę, bo jeszcze nie mają rejestrów! Mają tylko Sieradz i białą i to tylko w okręgu, bo do kół jeszcze nie dotarły! Co za burdel!

Co to w ogóle za paranoja, że muszę mieć rejestr z okręgu z porozumienia pobrany z koła, czy okręgu?!

A jak sobie wymyślę w sobotę wieczorem, że pojadę np do Białej na ryby i nie mam wykupionego rejestru, to dupa z ryb!

Nie można tego jakoś przez neta ogarnąć?! Nie mogą oni tego między sobą potem poogarniać po zdaniu rejestrów? Nie kumam...

Po dyszce i jak jestem z lubelskiego, to na razie do np Radomia nie pojadę, bo jeszcze nie mają rejestrów! Mają tylko Sieradz i białą i to tylko w okręgu, bo do kół jeszcze nie dotarły! Co za burdel!

Co to w ogóle za paranoja, że muszę mieć rejestr z okręgu z porozumienia pobrany z koła, czy okręgu?!

A jak sobie wymyślę w sobotę wieczorem, że pojadę np do Białej na ryby i nie mam wykupionego rejestru, to dupa z ryb!

Nie można tego jakoś przez neta ogarnąć?! Nie mogą oni tego między sobą potem poogarniać po zdaniu rejestrów? Nie kumam...

Jakoś to ciężko idzie w okręgu lubelskim. 

Ja odebrałem zezwolenia w kole, przy opłacaniu składki, ale z Lublina jeszcze nie dotarły nawet do okręgu   :(

No to Poznań nieźle załatwił całą rzesze wedkarzy z okregu kalisz/ostrów, którzy przenieśli się do nich w 2020..

Pewnie rok temu przeszło za mało wędkarzy do Poznania i już w tym roku promocji za 40 PLN nie zrobili.  :D

A tak na poważnie to mamy mało atrakcyjne wody a zarząd nie robi nic żeby to zmienić.

Możemy łowić w PZW Częstochowa i PZW Bydgoszcz. Ktoś z tych okręgów może wymienić jakieś wody warte odwiedzenia?  :ph34r:

Z tymi zezwoleniami z sąsiednich okręgów to rzeczywiście powinno to być inaczej rozwiązane. W Kielcach jest polowanie na zezwolenia z okręgu Tarnobrzeg. Co kilka dni po kilka sztuk jest rzucane do różnych kół i kto pierwszy ten lepszy. Mnie się udało wczoraj zdobyć za trzecim podejściem i to tylko dlatego, że zadzwoniłem i poprosiłem o odlożenie. Jak byłem odebrać to zostało już tylko moje. Powinna być możliwość pobrania zezwolenia z okręgów, które mają porozumienie, przez internet. Jestem pewien, że gdyby trafił mi się wyjazd do jakiegoś bardziej oddalonego okręgu z którym mamy porozumienie, to takie załatwienie zezwolenia przez koło trwałoby pewnie conajmniej z tydzień przy dobrych wiatrach...

• 1 miesiąc temu...

Jeżeli dobrze rozumiem to pozwolenie elektroniczne wystarczy mieć w telefonie  ? 

Posiadanie zezwolenia na amatorski połów ryb potwierdza dokument wydany w postaci papierowej lub elektronicznej przez Polski Związek Wędkarski Okręg w Poznaniu określający podstawowe warunki uprawiania amatorskiego połowu ryb.

W zeszłym roku drukowałem.

Czy rejestr też da się wypełnić elektronicznie, ktoś kojarzy bo nie mogę znaleźć?

• 8 miesięcy temu...

Panowie podpowie ktoś jak te porozumie ja działają w praktyce jestem dość nowy w temacie pzw.

Mam wykupione w tym roku Kieleckie i oddzielnie Mazowieckie i z tego co się do wiedziałem to Kieleckie ma porozumienie z Białostockim. Teraz mam pytanie co muszę zrobić, żeby móc legalnie korzystać z Białostockiego w związku z porozumieniem?

Czy muszę udać się gdzieś fizycznie i wykupić jakis znaczek, czy mogę zrobić to online?

Musisz posiadać rejestr połowu na okręg białostocki (upewnij się czy nie ma jakiejś dodatkowej opłaty). Być może rejestr będziesz mógł odebrać u siebie w kole. Niektóre okręgi za wydanie rejestru pobierają opłatę ok. 10,00 zł ze względu na osoby, które podczas dokonywania oplat z góry zabierają wszystkie rejestry połowu niezależnie od tego czy mają zamiar wędkować w danym okręgu czy nie.

Musisz posiadać rejestr połowu na okręg białostocki 

Nie rejestr tylko zezwolenie ze znaczkiem  ;)  

O ile dobrze pamiętam jest dycha dopłaty i łowienie tylko z brzegu. Zezwolenie można wykupić w kołach okręgu Białostockiego, tylko musisz przedzwonić czy mają książeczki, bo o tej porze roku może być już ciężko.

Nie rejestr tylko zezwolenie ze znaczkiem ;)

O ile dobrze pamiętam jest dycha dopłaty i łowienie tylko z brzegu. Zezwolenie można wykupić w kołach okręgu Białostockiego, tylko musisz przedzwonić czy mają książeczki, bo o tej porze roku może być już ciężko.

Dokładnie tak. Miałem na myśli zezwolenie, w którym znajduje się rejestr :) Dzięki za sprostowanie Radek