Sandacz23 Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 " I żeby nie było, kilka razy w życiu łowiłem na muchę i wiem o czym piszę." Gratulacje. Koszyczki muszkarzy z kropkami wymieszanymi z trawą. Pewnie jakieś transparentne noszą. Czy chętnie okazują ich zawartość? Łowię na muchę i spinning kilkadziesiąt lat, więc przypisywanie tylko muszkarzom zachowań nieetycznych nie jest uczciwe. O spinningistach łowiących nieetycznie też bym mógł długo.A mnie się chciało przeczytać te nowe zasady na 2021 w Okręgu Wałbrzych. No i jakoś nie widzę żeby dyskryminowały spinningistów? Raczej odczytuję to jako zrównanie szans. Egalitarny zakaz brodzenia od września do końca stycznia. Poza kilkoma górnymi odcinkami rzeczek z dozwoloną wyłącznie muszką, na które wstyd wejść ze spinningiem, wszędzie dopuszczony spinning. Od siebie dodam, że spinningowanie w takich jak Białka Lądecka, Dzika Orlica, Bystrzyca Dusznicka itp., to dla mnie profanacja łowienia pstrągów na spinning i nawet kiedy założycie sobie krawaty, to zdania nie zmienię. Dokładnie to samo powiem o tych w koszulach, którzy w takich rzeczkach łowią na dwie muszki, szczególnie takie dodatkowo obciążone. Pisanie, że wobler uzbrojony w jeden haczyk to tylko taki 3 cm to jakiś absurd. Bigos wcześniej to dokładnie opisał. Muszkarze łowią szczupaki, bolenie, głowacice, trocie, duże pstrągi na kilkunastocentymetrowe muchy uzbrojone w pojedynczy hak i łowią skutecznie. Wspomniane przez kogoś muchy na potrójnych i podwójnych kotwiczkach to raczej przeszłość. Popatrzcie sobie jak się obecnie zbroi nawet te do łowienia łososi i troci na metalowych tubkach. Podobnie było kiedy nam w prowadzili haki bezzadziorowe w Krośnie, potem w Lublinie. Też były wątpliwości. Dzisiaj nie ma problemu ze świetnej jakości haczykami do zbrojenia woblerów. Nie ma też najmniejszego powodu do pozbywania się woblerów z dwoma oczkami w konstrukcji. Dosyć prosta sprawa z ich przystosowaniem do nowych wymogów. Wieszacie psy na okręgu. Niektórzy by chcieli żeby okręg wyzbierał śmieci z rzek. Może jednak należy potraktować te nowe zasady jako jego dbałość o ryby w rzekach? Łącznie z tymi obrębami hodowlanymi i ochronnymi, których tak brakuje w innych okręgach.I pamiętajcie o krawatach. Bo jak wiadomo wędkarz w krawacie ... Zdrowych, spokojnych Świąt. Kolego Janusz, Też chodziłem w kapeluszu Stetsona i flaneli od Orvisa. Zdjalem , gdy pomiędzy jednymi i drugimi wyglądałem nijak i śmiali się ...Pewnej tradycji i tonacji nie zrozumie nikt, no i nie zrozumieli. Oczywiscie, że na części rzeki spinning jest profanacją. Nigdy nie oskarzalem muszkarzy czy spinninistow o zachwianie populacji ryby, tylko ludzi . Mój tata zawsze powtarzał ,, są ludzie i ludziska ,, . O deptaniu muszkarzy po gniazdach na jesień mówiłem dawno - brawo za zaostrzenie. Ba ! W Czechach jest jeszcze większa dyscyplina bo wędkować na rzekach górskich można dopiero od 16 kwietnia. Na okręg narzekac nie będę, ale hydraulik nie powinien leczyć zębów. Swoje już zrobili kilka lat temu i odbudowac dzika populacje pstaga będzie bardzo trudno , chciałbym aby mój syn się doczekal... Może ? ! Wesołych Świąt dla wszystkich i dużo pstragow (nie duzych tylko dużo !) 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek M Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 A ja polecam ten środek medyczny. Na tego typu problemy związane z alergicznymi reakcjami na wszelkie, jakże nieliczne, próby podejmowania przez PZW działań związanych z ochroną rybostanu. Na podstawie pobieżnego zapoznania się z wynikami badań Iwana Pawłowa doszedłem do wniosku, że mogą być one związane z odruchem warunkowym występującym u części wędkarzy, polegający na wstępnym wydzielaniu zwiększonych ilości soków trawiennych, prawdopodobnie wywołanym już tzw. "braniem" ryby. Powyższe zjawisko fizjonomiczne wyprzedza zachodzący u nich odruch bezwarunkowy polegający na właściwym wydzielaniu tych soków mający miejsce w momencie konsumpcji owej ryby.W przypadku jej utraty w czasie holu, poza niewątpliwą stratą ekonomiczną, bo przecież "karta musi się zwrócić", zachodzą również niekorzystne zmiany w układzie trawiennym wędkarza związane z nadkwaśnością żołądka leżącą u podstaw refluksu, choroby wrzodowej i wielu innych schorzeń.Pomijając abstrakcyjny dla mnie (nie dysponuję bujną wyobraźnią), aspekt wpływu sposobu uzbrojenia na rodzaj stosowanych przynęt i sposobów ich prowadzenia, należy sobie uświadomić, że każda próba podjęcia działań ochronnych przez gospodarza wody (w tym wypadku PZW) będzie się wiązała z "ograniczeniami" dla wędkarzy. O ile takie "ograniczenia" na łowiskach prywatnych i os-ach jakoś nie powodują "darcia szat", to wprowadzane na wodach "ogólnodostępnych" powodują z reguły uaktywnienie "Rejtanów". Ale... kropla drąży skałę. Beton też kiedyś wydrąży. Swoją drogą … zapiałbym ze szczęścia, gdyby mój aktualny okręg wprowadził podobne zasady na rachlitycznych niedobitkach wód pstrągowych, które posiada. Ale 10 lat temu, bo teraz to już "musztarda po obiedzie". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 (edytowane) A ja polecam ten środek medyczny. Na tego typu problemy związane z alergicznymi reakcjami na wszelkie, jakże nieliczne, próby podejmowania przez PZW działań związanych z ochroną rybostanu. Na podstawie pobieżnego zapoznania się z wynikami badań Iwana Pawłowa doszedłem do wniosku, że mogą być one związane z odruchem warunkowym występującym u części wędkarzy, polegający na wstępnym wydzielaniu zwiększonych ilości soków trawiennych, prawdopodobnie wywołanym już tzw. "braniem" ryby. Powyższe zjawisko fizjonomiczne wyprzedza zachodzący u nich odruch bezwarunkowy polegający na właściwym wydzielaniu tych soków mający miejsce w momencie konsumpcji owej ryby.W przypadku jej utraty w czasie holu, poza niewątpliwą stratą ekonomiczną, bo przecież "karta musi się zwrócić", zachodzą również niekorzystne zmiany w układzie trawiennym wędkarza związane z nadkwaśnością żołądka leżącą u podstaw refluksu, choroby wrzodowej i wielu innych schorzeń.Pomijając abstrakcyjny dla mnie (nie dysponuję bujną wyobraźnią), aspekt wpływu sposobu uzbrojenia na rodzaj stosowanych przynęt i sposobów ich prowadzenia, należy sobie uświadomić, że każda próba podjęcia działań ochronnych przez gospodarza wody (w tym wypadku PZW) będzie się wiązała z "ograniczeniami" dla wędkarzy. O ile takie "ograniczenia" na łowiskach prywatnych i os-ach jakoś nie powodują "darcia szat", to wprowadzane na wodach "ogólnodostępnych" powodują z reguły uaktywnienie "Rejtanów". Ale... kropla drąży skałę. Beton też kiedyś wydrąży. Swoją drogą … zapiałbym ze szczęścia, gdyby mój aktualny okręg wprowadził podobne zasady na rachlitycznych niedobitkach wód pstrągowych, które posiada. Ale 10 lat temu, bo teraz to już "musztarda po obiedzie".Nie mierz wszystkich jedną miarą.... W życiu nie zabrałem pstrąga a nowe przepisy uważam za dyskryminację nas spinningistów. Nam wolno używać jednego haka a muszkarze łowią na dwie muchu z dwoma hakami...Wystarczyło wprowadzić dwa pojedyncze bezzadziorowe haki do zbrojenia woblera... Edytowane 26 Grudnia 2020 przez stone 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Stone, ale czy „ci” muszkarze maja przyczepione 2 haki do tej samej muchy? Zawiaz sobie drugiego woblera z jednym hakiem do zestawu i bedziesz mial tak samo... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek M Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Dwie muchy z dwoma hakami ? Powiem szczerze, że ciężko mi sobie to wyobrazić. Ale nie przeczę, że takie zachowania mogą mieć miejce. Nazwałbym to raczej patologią, a nie muszkarstwem. Zarówno we własnych, jak i "oglądanych" pudełkach znajomych muszkarzy nigdy nie widziałem takich "wynalazków". Zaznaczam, że łowię zarówno na muchę, jak i na spinning, bez stawiania wyżej którejkolwiek z tych metod. Innych zresztą również. Uważam jednak, że każdy najmniejszy nawet krok w dobrym kierunku jest dobry i wart pochwał. I dalej nie rozumiem, jaki ma związek uzbrojenie przynęty z dyskryminacją. Pojedynczy bezzadzior stosuję od bardzo dawna łowiąc na muchę tzn. nie posiadam żadnej muchy zadziorowej i zbudowanej na haku innym niż pojedynczy w pudełkach. Od lipieniowej sieczki, po szczupakowe "chwosty". Nie posiadam żadnej przynęty spiningowej, pstrągowej uzbrojonej w zadziorowe haki. Część jest uzbrojona w kotwice, a część w haki pojedyncze. Nie wynika to jednak z wiary w skuteczność poszczególnych rozwiązań, ale z aktualnej w momencie zbrojenia ich dostępności. W większości przynęt niepstrągowych zadziory mam poprzyginane. Żyję, coś tam łowię. Uważam jednak ( na spining łowię od ponad 30 lat), że metoda spiningowa jest bardziej "inwazyjna" i sprzyjająca uszkodzeniom ciała ryb, szczególnie małych. Więc dla mnie takie ograniczenia mają sens. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Łowiłem raz pstrągi na OS Dunajec na pojedyncze bezzadziorowe haki. Po trzech spiętych dużych rybach na woblery odechciało mi sie łowić. I nie były to 9cm przynęty. Pewnie gdybym łowił tam częściej zrezygnowałbym z woblerow bo to bez sensu łowić ta przynęta uzbrojona w pojedynczy hak. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Dwie muchy z dwoma hakami ?Koledze chodzi o to, że muszkarz w koszuli ???? może założyć 2 muchy, a on tylko jedną przynętę z jednym hakiem. I wtedy muszkarz ma 2 ostrza (nie zapominajmy o koszuli ????), a spiningista 1 ostrze. I to jest niesprawiedliwe i dyskryminujące. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adic Opublikowano 26 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Jak mam uzbroić np. takie przynęty jednym hakiem? Zmiana brzmienia przepisu i dopuszczenie pojedynczych bezzadziorowych haków kończy dyskusję. Pstrągi nie tracą oczu, my możemy łowić na przynęty jakie lubimy. Pisałem, że można zrobić nokilla na łososiowate i to by była rzeczywista poprawa ich losu. Ale na takie zmiany brak odwagi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Panowie, przez dlugie lata lowilem pstragi w rzeczywistosci w ktorej mialy one tylko okres ochronny przez 4,5 miesiaca w roku i wymiar 32 cm. Mozna bylo ubic ile sie udzwignelo i lowic na co kto chcial...I tych ryb bylo i dalej jest do pozygania...Wielkich jak konie.I nigdy mi nie przeszkadzalo, ze ktos z robakiem oblawia zakret ktory ja poprawiam mucha czy spinem. Cud? Nie. Sa lowiska gdzie areal jest tak wielki i presja tak relatywnie mala, ze latwiej wytepic szczury we mlynie, niz pstragi w takim miejscu. Nie da sie lowic pstragow w jakiejs piździńce dusznickiej glebokiej do pasa i szerokiej na 3 metry wszystkimi metodami, bez ograniczenia presji i jeszcze wymagac zeby ryby byly i duzo. Po prostu sie nie da w dzisiejszych czasach i Polsce, tak jak otworzyc parasola w ...I nie mozecie tych wszystkich bardzo surowych ograniczen odbierac jako zamachow na wasze prawa i potrzeby, bo te mikroskopijne zasoby wod pstragowych jakie w PL posiadamy nie wytrzymaja lagodniejszego podejscia. Nie atakujcie kazdego kto probuje zrobic cokolwiek, zebyscie sobie sami w leb nie strzelili w majestacie prawa. Nie badzcie jak polscy rybacy, ktorzy zajechali zgodnie z przepisami Baltyk, a teraz winia za to UE bo im pozwolila...Kumacie, czy dalej nie kumacie ze nie po zlosci ktos wam robi, zebyscie nie mogli lowic woblerami uzbrojonymi w kilka hakow, bo kazdy hak ekstra to tez potencjalnie ekstra dziura w rybie, ktora jest na wage zlota w tych skatowanych z roznych przyczyn lowiskach... 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Panowie, przez dlugie lata lowilem pstragi w rzeczywistosci w ktorej mialy one tylko okres ochronny przez 4,5 miesiaca w roku i wymiar 32 cm. Mozna bylo ubic ile sie udzwignelo i lowic na co kto chcial...I tych ryb bylo i dalej jest do pozygania...Wielkich jak konie.I nigdy mi nie przeszkadzalo, ze ktos z robakiem oblawia zakret ktory ja poprawiam mucha czy spinem. Cud? Nie. Sa lowiska gdzie areal jest tak wielki i presja tak relatywnie mala, ze latwiej wytepic szczury we mlynie, niz pstragi w takim miejscu. Nie da sie lowic pstragow w jakiejs piździńce dusznickiej glebokiej do pasa i szerokiej na 3 metry wszystkimi metodami, bez ograniczenia presji i jeszcze wymagac zeby ryby byly i duzo. Po prostu sie nie da w dzisiejszych czasach i Polsce, tak jak otworzyc parasola w ...I nie mozecie tych wszystkich bardzo surowych ograniczen odbierac jako zamachow na wasze prawa i potrzeby, bo te mikroskopijne zasoby wod pstragowych jakie w PL posiadamy nie wytrzymaja lagodniejszego podejscia. Nie atakujcie kazdego kto probuje zrobic cokolwiek, zebyscie sobie sami w leb nie strzelili w majestacie prawa. Nie badzcie jak polscy rybacy, ktorzy zajechali zgodnie z przepisami Baltyk, a teraz winia za to UE bo im pozwolila...Kumacie, czy dalej nie kumacie ze nie po zlosci ktos wam robi, zebyscie nie mogli lowic woblerami uzbrojonymi w kilka hakow, bo kazdy hak ekstra to tez potencjalnie ekstra dziura w rybie, ktora jest na wage zlota w tych skatowanych z roznych przyczyn lowiskach...Nie przetlumaczysz. Tak samo jest z każdym innym gatunkiem ryb w Polsce... I dlatego jest z rybami, jak jest.Przecież te ryby z polskich wód wybrali ci źli inni. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Łomajgad ...Zamach na spinningistów. Dyskryminacja ... Jestem spinningistą, łowię pstrągi i taki przepis to według mnie mus na wszystkich wodach. Kiedyś mam nadzieję do tego dorośniemy.Swoją drogą łowiłem zagranicą na przynęty spinningowej uzbrojone w pojedynczy bezzadziorowy hak i nie widziałem w tym żadnego problemu. Odpowiedni haczyk na 2-3 kółkach łącznikowych i liczba spadów była minimalna. To że małe ryby się nie zapinały? To chyba lepiej nie? 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 (edytowane) . Edytowane 26 Grudnia 2020 przez stone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hermano Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Oto zapis RAPR 2021 PZW Wałbrzych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 (edytowane) Krok w dobrą stronę ale wyklinając na wałbrzyskie PZW kolega ma nieco racji - jeden haczyk dla spinningistów a cztery ostrza (edit) dla muszkarzy to gruby absurd.(łowię oboma metodami - ostatnio prawie tylko muchą - te cztery ostrza mi nie są potrzebne i z dwóch bardzo rzadko korzystałem). Edytowane 26 Grudnia 2020 przez analityk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 (edytowane) Być może polski nie jest moją najmocniejsza strona.Ale jeśli w tekście pisanym jest mowa o dwóch haczykach z dwoma ostrzami to nie jest mowa o czterech haczykach. ? Swoją drogą to jak kiedys widziałem haczyk, to miał grot.Ostrze to może mieć nóż ...Tu definjcja ostrza : https://sjp.pl/ostrze Więc jeśliby ktoś by dysponował hakami o ostrej, tnącej krawędzi, to będę zobowiązany za foto tu, bądź na priv. Edytowane 26 Grudnia 2020 przez Guzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 W moim rozumowaniu łowiąc na muche możesz mieć dwie muchy. Każda mucha może mieć jeden hak z dwoma grotami czyli coś w stylu dwuramiennej kotwiczki... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 W moim rozumowaniu łowiąc na muche możesz mieć dwie muchy. Każda mucha może mieć jeden hak z dwoma grotami czyli coś w stylu dwuramiennej kotwiczki...Chyba tak to można rozumieć.Nie ma mowy o 4 hakach jak napisał @analityk powyżej.Że muszkarz 4, a spinigista 1... Życzę powodzenia z wędka, ale tylko wypuszczającym ryby . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Guzu kolega analityk miał zapewne na myśli ilość grotów.Łowiąc na muchę można mieć ich 4 na raz w wodzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Te muchy na podwojnych hakach to jakas bzdura jest. Chyba ze pod Walbrzychem sa lowiska lososiowe i ktos planuje lowic na takich konstrukcjach:) Tak ze nie probujcie rownac do bzdury, tylko ja usuncie z regulaminu jesli komus przeszkadza na papierze. Nikt zdrowy psychicznie nie bedzie lowil pstragow czy lipieni na muchy na podwojnych hakach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 To nie jest bzdura tylko zapis z regulaminu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 (edytowane) Mucha na singlu pracuje zupełnie inaczej niż na doublu. Wg mnie wobler nie jest przynęta do uzbrajania w jeden czy 2 pojedyncze haki podobnie jak wahadło - spora cześć ryb jest podpięta za szczękę Myśle ze przepisy trochę inspirowane kultura łowienia małych ryb trout area i japońskie łowienie kijem długości podlodówki 15-20 cm pstrążków, co nie do końca rozumiem. Edytowane 26 Grudnia 2020 przez Adrian Tałocha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 To nie jest bzdura tylko zapis z regulaminu.. To jest bzdura zapisana w regulaminie, z ktorej nikt zdrowy na umysle nie skorzysta, wiec albo to olejcie, albo usuncie z regulaminu jesli przeszkadza- a nie rownajcie ze spiningiem. Po jaka cholere komus mucha na pstraga czy lipienia na podwojnym haku? Piate kolo u wozu wydaje mi sie potrzebniejsze i bardziej funkcjonalne...Ktos kto ten regulamin pisal albo jakims wizjonerem jest, albo nie wie co napisal. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 W ogóle rzeki Kotliny tak pasują do łowienia na spinning, ze ja dziękuję. Ok, Nysa Kłodzka w niższych partiach itp. Ale gdzie Lądecka czy Ścinawka. Rzeki, które powinny być only fly. Podobnie jak np górny Bóbr, aż do Pilchowic. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 W ogóle rzeki Kotliny tak pasują do łowienia na spinning, ze ja dziękuję. Ok, Nysa Kłodzka w niższych partiach itp. Ale gdzie Lądecka czy Ścinawka. Rzeki, które powinny być only fly. Podobnie jak np górny Bóbr, aż do Pilchowic.Dlaczego Ścinawka powinna być,, only fly''? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Łowię na obie metody metody nie ma się co brandzlować że machasz sznurem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi