Skocz do zawartości

Utrudnienia dla spinningistów - wody górskie PZW Wałbrzych

adic

Rekomendowane odpowiedzi

Łowi. Ale trzeba wiedzieć jak, a przede wszystkim kiedy ???? W tygodniu ta rzeka wygląda inaczej tzn. między 9 a 16. Potem Tauron zakręca kurek w elektrowni i mamy co mamy. To jest problem realny a nie haki vs. kotwiczki.

Czyli zasadniczo jest tam jakieś życie, pomimo ze woda w weekend wygląda na martwą?

Pytanie w temacie wód okręgu Wałbrzych.

Czy ktokolwiek łowi na odcinku Bystrzycy od jeziora do Świdnicy?

Byłem tam w niedzielę i stan rzeki to jakiś dramat, nie znalazłem miejsca, gdzie byłoby głębiej niż do kostek.

Jak się nie mylę, ten odcinek jest całkowice wyłączony z łowienia do 01.02 Edytowane przez duzers

• 2 tygodnie później...

Tutaj poszli dalej i ogólnikowo na wszystkie wody.

No właśnie jest to przepis ogólny. W regulaminach PZW nie bylo wzmianek o kotwiczkach, przynajmniej ja nie pamiętam takich zapisów. Zawsze kotwiczka była zapisana jako haczyk z trzema ostrzami. U mnie w okręgu jest to doprecyzowanie (taki zapis był od zawsze w starych RAPR):

1. Wędka

Wędkarz ma obowiązek posługiwać się wędką składającą się z wędzi-

ska o długości co najmniej 30 cm, do którego przymocowana jest linka

zakończona:

...

c. w metodzie spinningowej i trolingowej, sztuczną przynętą wyposażoną w

nie więcej niż dwa haczyki; haczyk może mieć nie więcej niż cztery ostrza,

rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o

średnicy 30 mm....

Edytowane przez Elendil

• 1 miesiąc temu...

Witam kolegów,

dzisiaj zawitałem na rzekę Bystrzycę powyżej Świdnicy na krótki spacerek .

To co zobaczyłem , przeszło najśmielsze oczekiwania.

Nad rzeką ludzie zrobili dzikie wysypisko śmieci.

Jeden z miejscowych pseudo mechaników zrobił sobie składowisko różnych 

plastykowych elementów(zderzaki, zbiorniki paliwa, kokpity itd) MASAKRA :angry:

Obok "patologiczni grilownicy" pozostawiali puste jednorazowe opakowania, tacki , ruszty etc....

Do tego działkowcy którzy obok mają swoje ogródki stwierdzili że jak inni to oni też mogą....

Nad brzegiem pełno pościnanych gałęzi z drzew owocowych, krzewów , skoszonej trawy, liści  itd...

Wszyscy K...A M.Ć traktują rzekę jak wysypisko śmieci.

3.html1.html2.html4.html

• Like 1

Takie same mam wrażenie. Drugim problemem jest odprowadzanie z gospodarstw dziwnych substancji, choć ten problem dotyczy Ścinawki. To jest problem Wędkarzy. Władze okręgu widziały inny problem - wspomniane zastosowanie pojedynczego haka.

Wracając do Bystrzycy to już zupełnie inna rzeka, chyba wysoka woda na jesień zrobiła swoje :(

no dokładnie tak jest, przyznaję że nie doczytałem zapisu haczyk=kotwica czyli kłania się czytanie ze zrozumieniem :huh: co do rzeki bystrzycy to chyba jest info w informatorze wód krainy pstraga.

Niestety interpretacja PSR tego zapisu jest inna, czytanie ze zrozumiem nie ma tutaj zastosowania ????

Ja się tak zmęczyłem tym tematem na początku roku, że dziś łowię tylko na gumę i mam spokój. Dobrze, że jest Libra ????

Edytowane przez duzers

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...