Skocz do zawartości

Blank na rzecznego / opaskowego sandacza

Rekomendowane odpowiedzi

1. A na przyklad ten: Batson ISB802.75. Dlaczego ten? Bo dobry do takich zastosowań. Może też być MHX P844-2, albo ciut dłuższy P904-2. Te dwa są dwuskładowe, jeśli to jest dla Ciebie istotne.
  2. Jednostopkowe V, albo Y. Co kto lubi. Na dobrą sprawę dowolne, byle przyzwoite były (nie jakieś no-name). Na szczyt pewnie nieżle byłoby dać SiC'a.
  3. Spacing do Batsona możesz wziąć np. z ich forum: http://www.rainshadowfishing.com/showthread.php?t=211, albo poprosić pracownię, w której kupisz blank. Możesz też rozmieścić przelotki samemu, ale na pierwszy raz nie ma co się stresować i można wziąć gotowca.
  4. To na początek: http://jerkbait.pl/page/index.html/_/rodbuilding/przygoda-z-wedka-rekojesc-cz-iii-r64. Poza tym chyba wyłącznie w języku lengłidź, ale zawsze można z tłumacza google'owego skorzystać
  5. Wujek gugiel, to podstawa, a tej choroby się nie leczy, ale już tylko obserwuje :P  :D

Pzdr,

Fatso

Fatso, bardzo dziękuję za tak rzeczową odpowiedź, aż człowiek  czuje, że jest w najbardziej odpowiednim miejscu do takich tematów.

Jest na odpowiednim miejscu, tylko jest już chory, Fatso wie co mówi :lol:  :lol: :lol: . 

Zasadniczo to przyjemna choroba, tylko trochę kosztowna :) .

Edytowane przez Jozi

Do twoich potrzeb dobre będzie wędzisko na blanku Xzoga Taka-G 66 power 4 kg .W wątku Piotrka Matusiaka masz nawet film instruktażowy jak coś takiego wykonać . Myślę że jak do niego zadzwonisz to pomoże także w spacingu .Piotr to super gość i znakomita Fachura więc doradzi na 100% . Z tymi gumami do 7 cm to chyba tylko na wiosnę takie rozmiary bo jesienią gumak 5"-6" to nic nadzwyczajnego i kij musi mieć power a taki MHX 904 czy 844 raczej nie pociągnie. Wiem bo mam 904 i zamierzam sobie ukręcić Xzorgę na rzeczną łódkę niekoniecznie na lekko. Piszesz o budżecie do 350 zeta ,hmm w Niemczech byś się zmieścił bo blank kosztuje 84 euro co robi  336 zl http://www.tackleking.de/xzoga-angelruten/307-xzoga-blank-taga-g.html ale w Polsce 439 zeta a więc ceny jakby z sufitu i nie opłaca się kupować to samo z innymi blankami Xzogi a ciekawe że blanki innych firm są nieznacznie tańsze w Polsce lub prawie o takiej samej cenie .Zastanawiające

Edytowane przez mrWhite7

Artur a miałeś w rękach tą Xzogę,bo ja bym nie ryzykował nawet dla siebie ,tym bardziej ,że są inne sprawdzone.Choć blanki rodem z Malezji wyglądają solidnie ,pięknie się gną i są lekkie w stosunku do mocy ,nie wiem jak sprawują się podczas prowadzenia sandałowego jiga :rolleyes:

Jeśli w jednym kawałku i 25g+guma3-4" to Phenix UMBX-S700MH  do 18g będzie idealny ,a jeśli będą też główki 30g, lub gumy5" to dobry będzie z Phenixa UMBX-700MH 1oz.Jeśli tańsze to MHX-y z serii MB ,  SJ  i P do 18 przy wersji przynęt zakładanych przez Ciebie ,a jak ciężej to opisane do 21g.

Batson wspomniany przez Fatso tęż będzie bardzo dobrym wyborem.Z dwuskładów pole poszukiwań zawęzi się praktycznie do MHX-a I StCroix, choć Lamiglas też ma perełkę w swojej ofercie. :)

Artur a miałeś w rękach tą Xzogę,bo ja bym nie ryzykował nawet dla siebie ,tym bardziej ,że są inne sprawdzone.Choć blanki rodem z Malezji wyglądają solidnie ,pięknie się gną i są lekkie w stosunku do mocy ,nie wiem jak sprawują się podczas prowadzenia sandałowego jiga :rolleyes:

Jeśli w jednym kawałku i 25g+guma3-4" to Phenix UMBX-S700MH  do 18g będzie idealny ,a jeśli będą też główki 30g, lub gumy5" to dobry będzie z Phenixa UMBX-700MH 1oz.Jeśli tańsze to MHX-y z serii MB ,  SJ  i P do 18 przy wersji przynęt zakładanych przez Ciebie ,a jak ciężej to opisane do 21g.

Batson wspomniany przez Fatso tęż będzie bardzo dobrym wyborem.Z dwuskładów pole poszukiwań zawęzi się praktycznie do MHX-a I StCroix, choć Lamiglas też ma perełkę w swojej ofercie. :)

Rafał ostatnio panuje u nas moda na łowienie dorsza na lekko sprzętem sandaczowym i pomyślałem że Phenixa nie posłałbym "w bój" na taką wojnę ale Xzorgę nie miałbym problemu. :) Planujemy z kolegą wstawić jakąś łódkę na Elbę i też w tak ciężkie warunki Phenixa jakby trochę żal a widziałem już te blanki Xzorgi i miałem to w rękach i przyznam że aż korci ukręcić pod dorszosandacza :)

Witam

Mam pytanie, jak nalezy  czytać takie tabele i czy warto z nich korzystać w czasie budowy.

http://www.fishingrod.pl/pdf/Guide+Spacing+for+MHX+Spinning+&+Casting+Rods.pdf

Te ruchome piaski rodbuildingu są niesamowicie skuteczne i co człowiek obejrzy jaiś blank to już ma kolejny pomysł i wizję.

Jarek

Nie trzymaj się ściśle tabel,ani podanej rozmiarówki jak i odległości.Możesz je potraktować jako punkt wyjścia .Każdy blank wymaga indywidualnego podejścia ,nawet ten sam model jednej m-ki.Przeciesz np możesz zbroić w 10 przelotek kij trociowy, sandaczowy ,sumowy jak i jaziowy a wszystkie mogą mieć 9' długości. Poczytaj trochę postów ,cofając się 2-3 lata w stecz pod różnymi hasłami w wyszykiwarce .Były takie tematy jak np . wielkość przelotki wlotowej a wielkość kołowrotka ,gdzie w temacie znjdziesz odniesienie do odleg łości tej przelotki od korby itp.Jest tego całe mnóstwo,ukazujące różne zależności i prawidłowości ,te których raczej należy przestrzegać ,jak i te których nie koniecznie.

Co do Batsona ISB 802.75 to jest fajny ale ja lubię jak kij pracuje w górnym zakresie jego cw a dla batsona 25g i 3' to optimum i jak dla mnie minimum komfortu to ok 18-20g+guma. za to można go przeciążyć do np 35g+guma3-4'

do podanej przez Ciebie gramatury idealny będzie MHX P844-2 kij pokazuje opad już od 10g i 3' ale 25g i 4' to jego głębokie maximum ponad które bym tego kija nie przeciążał. nawet pod obciążeniem 25g i guma kij tnie skutecznie. polecam P844-2

• 7 miesięcy temu...

Nie chce tworzyć nowego tematu wiec odświerze temat. Potrzebny blank do jeziorowo-rzecznej sandaczówki. Łowię z brzegu więc 2,6 m to długość która mnie interesuje. Przenęty  - gumy 3-4 calowe plus główka 25 gram (czyli sumarycznie 35-38 gram max).
Zwróciłem uwagę na dwa blanki Batson HS1023F i Blaas XF SLXF8620-2.
Od razu mówię, że chyba wolałbym Batsona ale jest jedno duże ale ... kilka lat temu ten blank miał wyrzut do 42g później do 28 a teraz 21.... Co się dzieje? Czy producent go odchudza? Blank który nie udzwignie 35g nie jest mi potrzebny....
Może polecicie coś innego? Na blank mogę wydać max 600 zł.

Batson faktycznie był opisany do 42g ale wtedy jeszcze kolor blanku był zielony ;p. Odchudzono te blanki dość znacznie.

Moim zdaniem zdecydowanie SLXF8620. Jest droższy to prawda ale jest szybszy i moim zdaniem mocniejszy przy zachowaniu czułości tak ważnej przy kiju sandaczowym..

Jak chcesz zbroić ten kij? 

Na Fuji się świat nie kończy ;) i bardzo dobry wybór z tylmi Alpsami. S6 są lżejsze od alco fuji. Z cyrkonową wkładką będą świetne, zwłaszcza, że na szczyt i tak idzie sic jak mówisz. Ja bym ubierał w KR bo ogólnie ten system zbrojenia spodobał mi się i bardzo mi odpowiada, tyle, ze jest 2x droższy niż Y. A jeśli inny niż KR to z tych alpsów będziesz bardzo zadowolony.

Mam te przelotki w ramce perl nickel na kilku blankach i wyglądają pięknie. 

Tad.

Batson faktycznie był opisany do 42g ale wtedy jeszcze kolor blanku był zielony ;p. Odchudzono te blanki dość znacznie.

Moim zdaniem zdecydowanie SLXF8620. Jest droższy to prawda ale jest szybszy i moim zdaniem mocniejszy przy zachowaniu czułości tak ważnej przy kiju sandaczowym..

Jak chcesz zbroić ten kij? 

Dwa lata temu kupiłem blank Batsona HS 1023F opisany do 42g .Blank w kol. grafitu, wyszedł fajny badyl na sandały ,obsługiwał 35g+guma 4" w wislanym zapływowym dole bez łaski. Wędka o progresywnym ugięciu i w dolniku nie kołkowatym czuć potężną moc

Edytowane przez Dąbek 111

Jak dobrze pamiętam jeszcze dwa lata temu one miały 42g aktualnie Batson podaje 21 czyli dokładnie połowe. Mogłybym pomyśleć o HS1025F ale czy Blaas w podobnej cenie nie będzie poprostu lepszy? ktoś się orientuje od jakiej gramatury przynęt będą wskazywać opad? używam plecionek 0,12-0,15

Edytowane przez erwinnf

• 4 tygodnie później...

Witam.

Jestem tu nowy i zupełnie zielony w sprawach blanków, dotychczas uzywałem tylko wędek seryjnych i to nie z wyższej półki.

Obecnie mam Daiwę Infinity Q Jigger 2,70m 7-28g.

Podstawowy problem z tym kijem jest taki, że jako takie czucie przynęty pojawia się w okolicach główek 12g z kopytem 3 cale. Poniżej tego jest słabo, pomimo że łowię w rzece (Pilica). Kij słabo transmituje drgania i w dodatku leci na pysk.

Chciałbym kija głównie na sandacze z opadu, w długości 2,6-2,75, który pięknie wychwyci subtelne brania na gumach 3-4 calowych na główkach 12-15 gram, ale pozwoli też czasem połowić na 7g oraz okazjonalnie na 20g główki. W grę wchodzą też woblerki 7-12cm, smukłe, schodzące na 1-2m.

Troche poczytałem i dochodzę do wniosku, że potrzebny mi hot-shot, ale tego też nie jestem pewien bo nie mam w zwyczaju obserwować szczytówki, a hot-shot to troche zblizony do wklejanki chyba jest (mam nadzieję że nie za bardzo). Fajnie by było gdyby nie była to ekstremalna pała i żeby za bardzo nie gubił szczupaków, ale priorytet to sandacz. Generalnie gumy podciagam kołowrotkiem, ale nie wykluczam zmiany techniki.

Z jednej strony marzy mi się naprawdę wypasiony kij, z rezonatorem i nnymi bajerami z blankiem w cenie powiedzmy do 700zł, ale jeżeli ktoś ma coś gotowego na sprzedaż (może być używka), to też chetnie to rozważę, bo chciałbym nim połowić najlepiej od jutra, :) a oswojenie się z takim kijem da mi lepszy pogląd na to jakiego customa w przyszłości sobie zamówić.

Bardzo proszę o sugestie.