mrWhite7 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Elitka SCV S&S 17 lb lub PST 895 Phenix Jutro druga połowa meczu tych kijaszków między Arkiem i Zbyszkiem oraz jak zwykle rzetelna ocena możliwości i porównanie obu kijaszków więc nie przeocz opinii Arka to może się ciemność rozjaśni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Czekam z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Bartek jeśli 25g +4" ,to wobek 5cm raczej bardzo wypadnie .Elitka 12lb 8'6" obsłuży z kolei większość przewidzianych przynęt ,ale z główkami cięższymi jak 18-20g +4" będzie krucho.Z drugiej strony każdy oczko dłuższy od zakładanego a zarazem oczko mocniejszy czyli 17lb przybliżyłby cię do złotego środka uniwersalności. Elitka 9' 17LB jak i PST 895 już prawie w 100%, choć ten pierwszy lepiej poradzi sobie z cięższymi gumami ,drugi zaś z woblerami z dolnego zakresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Masakra...już sam nie wiem co o tym myśleć.Na rynku jest tylu producentów blanków a ja nie mogę znaleźć nic w okolicy 2,4m co ogarnie sandacza o bolenie :/ 2,75 to dla mnie dużo za dużo , zaciekawił mnie ten blass XF 15lb 2,4m - ktoś wie o nim coś więcej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Masakra...już sam nie wiem co o tym myśleć.Na rynku jest tylu producentów blanków a ja nie mogę znaleźć nic w okolicy 2,4m co ogarnie sandacza o bolenie :/ 2,75 to dla mnie dużo za dużo , zaciekawił mnie ten blass XF 15lb 2,4m - ktoś wie o nim coś więcej ? Analiza Rafała jest perfekcyjna , po prostu zamiast masakra ...zadaj sobie pytanie o tak zwany punkt ciężkości jak łowię częściej i co mi bardziej potrzebne ? wobler ? guma ? i to kup a jeżeli 50 na 50 to zostaje moneta lub przyziemna sprawa kasy Elitka jest trochę droższa co może mieć znaczenie przy wyborze .Blaasa o tych parametrach nie znam więc się nie wypowiadam o PST 895 przegadałem z Arkiem nie jeden wieczór więc jestem pewny że spokojnie da sobie doskonale radę do takiego zastosowania jak potrzebujesz Edytowane 14 Grudnia 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Koniec dylematu , stwirdziłem że jednak nie dam rady komfortowo pogodzić bolenia na wobki 5g i sandacza wabie po 35-40g.Będę składał osobnego kijka pod bolenia. Dzięki za porady , myślę że temat się komuś przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Eureka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Koniec dylematu , stwirdziłem że jednak nie dam rady komfortowo pogodzić bolenia na wobki 5g i sandacza wabie po 35-40g.Będę składał osobnego kijka pod bolenia. Ponad tysiąc postów na forum i wreszcie ten "złoty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Koniec dylematu , stwirdziłem że jednak nie dam rady komfortowo pogodzić bolenia na wobki 5g i sandacza wabie po 35-40g.Będę składał osobnego kijka pod bolenia. Dzięki za porady , myślę że temat się komuś przyda Lepiej późno niż wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Jak w temacie , szukam uniwersalnego blanku wielkorzecznego.Główne przeznaczenie to sandacz i boleń , długość kijka 2,4-2,5m max.Dwuskład Sandacz główki 8-25g + guma 3-4 cale Boleń woblery 5-10 cm o wadze 5-21g , sterowe i bezsterowe. Cena blanku max 700 zł Chyba najbliżej co do CW będą MT Lamiglasa, ale problem z "podbiciem" Pb będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 ...albo juz prawie nieosiągalny CD BR 2.3m 17lb.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Elitka SCV S&S 17 lb lub PST 895 Phenix Jutro druga połowa meczu tych kijaszków między Arkiem i Zbyszkiem oraz jak zwykle rzetelna ocena możliwości i porównanie obu kijaszków więc nie przeocz opinii Arka to może się ciemność rozjaśni Dziś się wreszcie odbędzie ta dogrywka i może nawet wieczorem coś skrobnę ale jakby nie wyszło dziś to we wtorek bo jutro w firmie pijaństwo przedświąteczne na koszt firmy Maniek,- to nie jest tak że się nie da znaleźć kija do przynęt typu 5cm wobler i 35g główką,- ale wraz z redukcją długości faktycznie szanse na to spadają bo rośnie sztywność kija ( w obrębie tego samego cw i mocy). Kije o długości ok 2,7m są popularne nie dlatego, że tak napisał Szymański tylko dla tego że ta długość umożliwia jeszcze skuteczne łowienie gumą a już do łowienia wobkiem nadają się znakomicie.Oczywiście jeśli wiadomo co z tego wynika tzn, że owym wobkiem rzucisz na 25m a gumą z główką 35 bardzo daleko ale optimum tzw podbicia będzie sporo niżej. Ja poszedlem jeszcze dalej i jako taki właśnie uniwersal uważam FX 966 ktorym łowię zarówno 4g wobkami w dystansie ok 25m i 35 główkami w silnym nurcie i przy wysokim (czasem podbiciu) ale kij ma 2,9m. Zapewniam Cię, że ręki mi nie urywa choć znacznie wygodniej łowi mi się krótszym PST 895....Reasumując każdy ma prawo do swojej wizji idealnego wędziska tylko, że ta wizja musi jakoś pasować do obecnych możliwości technicznych w wytwarzaniu blanków i wędek,- jeśli tu jest rozjazd to mamy klasyczne poszukiwania wędki okoniowo-sumowej Edytowane 15 Grudnia 2013 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siek Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 łowie PST 895 bardzo fajny kijaszek i do wobka i do główki a i zapas mocy posiada, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Bartek a to będzie spin czy cast ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podek21 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Panowie a co sądzicie o tym blanku pod sandacza i bolenia ?http://sklep.wedki.pl/blanki/150-blank-grizzly-blue-im6-graphite-1004-2.html Miał ktoś przyjemność go używać lub zobaczyć w akcji ?Nie ukrywam, że cena jest bardzo zachęcająca Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Im6 to podstawowy moduł grafitu,przy długości 3m demonem szybkości nie będzie. Z plecionką przy sprawnej ręce ( i głowie )da radę ,jak większość kiji. Kiedyś łowilem je kluską,były ryby,je..ły w nurciejak wściekłe i o to chodziło. Teraz high modulus, xfasty, wykolaczki,hotshoty ale kolczastych jakby mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Panowie a co sądzicie o tym blanku pod sandacza i bolenia ? http://sklep.wedki.pl/blanki/150-blank-grizzly-blue-im6-graphite-1004-2.html Miał ktoś przyjemność go używać lub zobaczyć w akcji ?Nie ukrywam, że cena jest bardzo zachęcająca Pozdrawiam http://jerkbait.pl/topic/26301-mo%C5%BCe-by%C4%87-cenowy-i-jako%C5%9Bciowy-hit/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obdarty Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Witam wszystkich. Do tej pory byłem głównie czytelnikiem forum nie udzielając się , ale chciałbym zwrócić się o poradę do bardziej doświadczonych kolegów. Noszę się z zamiarem złożenia swojego 1 kija w pracowni. Czytając różne wątki zauważyłem że wielu z was ma nawet po kilka takich wędek. Jestem doświadczonym spiningista i łowie z brzegu a moim łowiskiem jest Wisła tuż powyżej Warszawy. Używam prawie wyłącznie gumowych przynęt 3-4 " na główkach od 8 do 25 czasem 30 gram. Zdąży się jakieś wahadło w tej wadze czy wirówki 4 albo wobler. Moim głównym celem jest sandacz ale częstym przyłowem jest szczupak czasem trafia się nieduży sumek do metra. Zrobiłem małe rozeznanie i w oko wpadły mi następujące blanki:- lamiglas hmg 1052 mt- phoenix pst 895-2- st.croix 3sc90mhf2 avidKtóry z nich najlepiej by się spisał i czy te 2 słabsze blanki można trochę przeciążyc i czy lamiglasnie bedzie za mocny do dolnego przedziału przynęt?Proszę o opinie i porady, może ktoś ma kije ukrecone na tych blankach. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Ja do identycznych celów i ryb na identycznej wodzie zakupiłem tego St.Croix , tylko seryjnie złożonego.Jak na kij z pracowni kasa będzie się zgadzała możesz śmiało budować, na pewno wyjdzie super kijek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 A ja polecam MHX ST1084f, przelatałem sezon i do takich zastosowań jak piszesz, pasuje. Te 15lb przy opisie to z rezerwą, jak dla mnie uczciwe 17lb, u mnie ogarniał gumki 3-4" i głowy do 35g, choć tu raczej gumka 3" delikatniej pracująca. Podobnie woblery, wahadełka i obrotki ogarnia, taki fajny uniwersał.No i pare groszy zostanie w kieszeni, bo w cenie wymienionych przez kolege blanów można kompletny kijek na MHX zbudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 MHX 1084 i główka 35 gram ? Coś się musiało zmienić w projekcie blanków bo jak kilka lat temu testowałem jeden z pierwszych modeli to główka 28 gram była raczej max komfortowego normalnego łowienia. Podbicie też wychodziło w sposób nie każdemu odpowiadający bo blank zaprojektowany był "bezpiecznie" tj. szczytówka podbijała nie z samego szczytu tylko gdzieś kilkanaście centymetrów poniżej topu. Opórcz tych trzech modeli blanków wskazanych w pierwszym poście ja bym poszukał ew. w Batsonach XST lub Talonach ITM (te ostatnie to bardzo ostre kije). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obdarty Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Główki o masie 25-30 gr w moim przypadku to takie totalne maksimum.Najczęsciej główki nie przekraczają 20 gr i raczej nie więcej niż 5 cali gumki,a mi chodzi o pewien zapas mocy gdyby przyszła potrzeba użyć czegoś cięższego.Zwlaszcxa przy nizowkach w ost latach. Ale większość ryb stoi e szybkim nurcie (zwłaszcza latem) i czasem trzeba założyć więcej żeby dobrze poprowadzić gumę .Sumów na moim odcinku nie ma zbyt wiele (miałem kilka do 100cm)i jak już wspomniałem ma to być kij głównie sandaczowy ale częstym przyłowem są szczupaki.Dlatego najbardziej by mi pasował ten lamiglas i liczę że ktoś ma taki kij i powie jak to wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obdarty Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Dodam jeszcze że kij musi być szybki i żeby zapinał ryby z dużej odległości i nie gubił ich po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 MHX 1084 i główka 35 gram ? Coś się musiało zmienić w projekcie blanków bo jak kilka lat temu testowałem jeden z pierwszych modeli to główka 28 gram była raczej max komfortowego normalnego łowienia. Podbicie też wychodziło w sposób nie każdemu odpowiadający bo blank zaprojektowany był "bezpiecznie" tj. szczytówka podbijała nie z samego szczytu tylko gdzieś kilkanaście centymetrów poniżej topu. Opórcz tych trzech modeli blanków wskazanych w pierwszym poście ja bym poszukał ew. w Batsonach XST lub Talonach ITM (te ostatnie to bardzo ostre kije).Zgodzę się z kolegą, jak pisałem troszkę tym pomachałem i 35g można przy stawiającej mały opór gumce, realnie te 25-28g. Obecnie zamieniłem go na 1024f myślę że będzie równie fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slava Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Szybkość kija ma niewiele wspólnego z gubieniem ryb po drodze, zresztą z zacięciem z dalszych odległości również. Ale o tym już mnóstwo tematów chyba było . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi