Skocz do zawartości

Blank na rzecznego / opaskowego sandacza

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Rafal - wybor jest tylko jeden! Phenix FX905 ;)

Mam taki kijek wlasnie na wislane sandalki ;) Spelnia kazdy Twoj wymog. Ogarnia komfortowo w gornym zakresie gumy 4" na glowkach 35g (rzadko wchodze powyzej 30g ale dzis np lowilem chwile 35g + King Shad 4")

Jak chcesz to mozemy sie gdzies spotkac w Kiezmarku i porzucasz sobie ;)

Edytowane przez Żbiku

Rafal - wybor jest tylko jeden! Phenix FX905 ;)

Mam taki kijek wlasnie na wislane sandalki ;) Spelnia kazdy Twoj wymog. Ogarnia komfortowo w gornym zakresie gumy 4" na glowkach 35g (rzadko wchodze powyzej 30g ale dzis np lowilem chwile 35g + King Shad 4")

Jak chcesz to mozemy sie gdzies spotkac w Kiezmarku i porzucasz sobie ;)

też go mam ale tych 35gr tak do końca pewien nie jestem jak dla mnie to 15-28 komfortowo + wspomniana 4"

Do podwojnego podbicia spokojnie i bardzo komfortowo do 30g + 4".

35g + 3" tez wg mnie ogarnia calkiem niezle i wcale nie kleknie. Owszem agresywne podwojne podbicie tym srednio juz zrobisz ale podbijesz gume na pewno.

Tez kwestia jak kij jest zbrojony. Ja mam dosc lekko w Essexy.

Edytowane przez Żbiku

Ja z  kolei mam M1 SP722XH, komfort 20-40gr plus 3-4'', dla mnie ideał pod sandacze z brzegu na Wiśle.

Miałem wcześniej 905 ale mi nie leżała. Nie wierze, że można nim komfortowo podbijać 35 plus 4'', klęka szczyt. Przy M1 mogę mieć tylko jeden kij i mogę łapać od 20 na jakieś 3'' gumisie do 40 gram koguta (więcej nie zakładałem a szczyt zachowywał jeszcze zapas mocy). Jest nieporównywalnie szybszy i bardziej szczytowy od 905. Z tą Wisłą to zależy jak kto łapie, bo większość osób zakłada 20 gram i ich łowienie z opadu polega na tym, że guma wpada do wody prostopadle od główki i trzeba czekać aż spłynie do dna w okolice warkocza i będzie można zacząć klasyczny opad. Ba nawet to się czasami sprawdza (metoda na kulanego ;D) A jak są jakieś prostki, albo trzeba nawet połapać nie pod nurt ale nawet z nurtem pojawia się problem. Sorry ale dla mnie 905, nie jest typowo sandaczową kosą z brzegu, ale uniwersałem który mogę porównać do Elitki 17lb. Nawet zbieżność blanku jest dużo inna. 905 ma dużo mniejszą zbieżność od M1 i jest po prostu cieplejsze.

Edytowane przez Bartas93
  • Like 1

Tego akurat (10-35gr 270m) o którym pisałem z NOWEJ serii nie widziałem. Widziałem inny blank z ostatniej NOWEJ serii i powiem że przypominają bardziej

I generację niż te z przedostatniej II gen.

Ja posiadam 270m 10-35gr 20lb jeszcze z początków II gen (tą przed ostatnią)  i ogarnia mi wszystko czego potrzeba na Wiśle, od gum po woblery. Mocny ,szybki i szczytowy kijek. 

Te ostatnie ( mam takie wrażenie ) mają bardziej przesunięte ugięcie w stronę środka ,ale nadal mięsiste i mocne.

Edytowane przez miramar69

Ja do takich zastosowań myśle zapodać sobie Slima model SLS8625-2N lub SLS8620-2N ale to dopiero na przyszły sezon lub drugą połowę sezonu sandaczowego.

Rafał podjedź do G-ska i pomacaj nowego M1 20lb 8'6".Stworzony do takiego łowienia.Zapewne będziesz łowił na "moim "odcinku Wisełki,gdzie w większości miejscówek  wystarczy główka 20,maks 25g nawet w warkoczu.Czasem jednak woda przyspiesza znacznie i wtedy łeb 35g wskazany

Napisze tak ((skala 1-10):

1. Czulosc - 10

2. Hol - 10

3. Podbicie glowka 12-27g + guma - 10

4. Podbicie glowka powyzej 28g + guma - 8

Dla mnie realne odczucie - blank moglby byc mnimalnie krotszy (idealnie bylby 260cm), jesli to spowodowaloby jego przyspieszenie w gornej czesci. Do 27g + guma pracuje tak jak lubie. Powyzej 28g + guma moglby pracowac bardziej szczytem, choc nie jest zle.

Ogolnie polecam bardzo. Uzbrojony lekko w Essexy tworzy rewelacyjny sandaczowy kij brzegowy. Do tej pory niestety nic powyzej 60cm ale wskazanie pstryka, podniesienia, przyduszenia gumy rewelacyjne.

Sam hol krociakow przyjemny i mega spokojny.

Sparowany jest obecnie (i raczej finalnie) z TP4000F.

Edytowane przez Żbiku

Obiecane fotki ugiecia

Wiem, w sprawie przelotek jestem monotematyczny ale ten blank aż się prosi o KRy... Szczyt mimo że mocny łagodniej by się giął. Ale grunt że Kolega jest zadowolony z patyka. Teraz aby tylko gruba jesienna zedzina uruchomiła mu dół ;)

Bardzo lekko zrobiony i pewnie nie urywa ręki  ;)

Obłowione koncepcji uzbrojenia miałem  w swojej 905-ce 4:

- tytany (od Y 25)  :wacko:

- alconity (od Y 30) :mellow:

- mix siców i alconitów (od Y 30) ;)

- KL- Esseks po całości od 25 :D  :D  :D

Ostatnia sprawdza się najlepiej i Kuba zadowolony to znaczy że jest jeszcze inna koncepcja idealna  :)

Edytowane przez Rheinangler