Żbiku Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Po paru łowieniach FX idzie jednak na sprzedaż. To mega uniwersalny kij ale ja szukam jednak czegoś stricte sandaczowego. FX ma dla mnie trochę zbyt delikatny szczyt do podbicia cięższych główek (28-30g+guma). Wybór padł na 20lb M1 862H. Wczoraj oglądałem go w Rodmasie, porównywałem z 17lb wersją, jak i z moim 18lb "905" i 20lb wersja M1 wydaje się najodpowiedniejsza. Blank bardzo szczytowy z dużym zapasem mocy. Uzbrojenie będzie bliźniacze do FX, czyli Essexy od 25 do 5 na szczyt, dolnik identyczny jak FX. Pod koniec przyszłego tygodnia odbiór kija, więc w przyszły weekend pierwsze testy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) Rafał, w piątek odbieram od Łukasza nowego M1 862H 20lb, o którym pisze Dąbek, jakbyś chciał, to w niedzielę, możemy ugadać się gdzieś nad Wisełką w okolicach Kiezmarka i sobie pomachasz IMHO, FX905 średnio nadaje się na sandacza - szczególnie do główek 30gr i podbijania z kija. Bardziej bym tu widział FX-PST 966 ale to juz inna długość...Po 4 łowieniach 905, zgadzam się z Tobą w pełni Idzie na sprzedaż lub zostawię ją sobie jako uniwersał na boleniowo-szczupakowe brzegowe łowy Edytowane 9 Listopada 2014 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Witam.Zastanawiam się nad blankiem ok. 2,7m długości, który by ogarnął Wiślane sandałki łowione na gumy z główką do 35g. Czyli taki co by ogarnął powiedzmy te 45g na pełnym komforcie.Cena blanku w zasadzie bez znaczenia.Co byście doradzili? czescidealnym narzędziem do tego typu zadan wg mnie byl by kij na blanku CD TAIAHA 2102MH (dl 2,60) lub 2108MH (dl 2,75)obydwa opisane 10-35 i 10-20 lb ten krótszy jest ciut sztywniejszy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Dziś odebrana nowa kosa sandaczowa na Wisłę Siudak jak zwykle sie spisał na medal, wytrzymał moje kolejne marudzenia i wymyślania wzorów rekojeści i napisów i powstał nowy projekt. To co mogę na sucho o kiju powiedzieć, w porównaniu do FX905, to na pewno większa sztywnośc blanku i dużo bardziej szczytowa akcja. Kij krótszy o 15cm od FX'a i nieco lżejszy wg mnie (zważę w domu, FX905 w takim wykonaniu ma 165g). W niedzielę pierwsze testy, mam nadzieję, że ryby dopiszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 23 Listopada 2014 przez majatony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Waga 159g. Pierwsze testy w niedziele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 (edytowane) Dziś pierwszy test kija. Wprawdzie nie na jego przeznaczeniu, czyli Wiśle, a na płytkim łowisku specjalnym w mieście Płytkie łowisko nie dało praktycznie w ogóle przetestować możliwości kija jeśli chodzi o prowadzenie, podbicie i zakres przynęt. Ogólnie to co udało mi się sprawdzić, to dolny opisany c.w. kija jest opisany trochę za nisko, przynętę zaczyna się dopiero czuć od ok 10g główka + 3" guma (czyli realnie minimum jakieś 16-18g). Górny zakres nie skończył się przy 35g + 4" guma, ma jeszcze zapas mocy (nie zabrałem ciężkich główek, miałem w pudle jedną zagubioną 35g). Hol jeden tylko, szczupaczek ok 1,5kg. Nie ma co ukrywać, że na takim zestawie (M1 20lb, TP 4000 i PP 0.19) rybka wyjechała z wody w ciągu parudziesięciu sekund No ale to nie łowisko na ten kij. Tzn. rybami jak najbardziej, bo pływają tam zębate kolosy ponad metr i sumki do 40kg ale tam trzeba łowić lekko i wolno, więc nie poćwiczy się sandaczowego opadu. Brań miałem kilka, niestety nie zaciętych. Nie wiem, czy to wina dość sztywnego i twardego kija i ryby się odbijały, czy po prostu dziś słabo brały i skubały jedynie w ogon. Nie mniej, nie jest to na pewno szczupakowy kij, do tego typu łowienia zostawiam sobie FX905 Edytowane 29 Listopada 2014 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 (edytowane) A znacznik na szczycie tej "pały" to po co? Edytka: a dzięki za "wyczerpującą" odpowiedź.... A dasz znać jak Tobie sprawdza się taki wynalazek? Edytowane 19 Listopada 2014 przez FidoAngel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 A niektórzy wiedzą po co Poszukaj w temacie o pracowni Rodmas, to będziesz wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Kijka wciąż nie mam okazji obłowić dokładnie, z powodu braku czasu na ryby lub wyjazdów na inne łowiska. Przez krótką chwilę na Wiśle zauważyłem, że odczuwalny opad jest od główki 10-12g + guma. Tak naprawdę komfortowo pracujemy (podbicie, opad, prowadzenie) główką od 15g + guma 3", co da nam masę łączną ok 20g. Przy główce mniejszej niż 10g + guma 2,5" nie ma prawie czucia przynęty. Tak więc opis blanku 10-40g na stronie Łukasza dotyczy jedynie samej główki, do tego trzeba doliczyć 7-8g na minimum 3" gumę, aby móc komfortowo zacząć łowić tym kijem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Szukam 2-cześciowego blanku do zbudowania kija na pomorską Wisłę jako uniwersał z brzegu. Blank o długości 255-275cm. Kij głównie pod sandacza, do główek w zakresie 10-30g+guma 3-4". Częsty przyłów na Wiśle w postaci zębatego. Od czasu do czasu boleń Tak więc, jak widać, ma być uniwersał Kijek ma być w zastępstwie StC AVS86MHF2, którego chcę sprzedać. Zainteresował mnie model Phenixa PST895-2. Używa go może ktoś? Jaki jest realny zakres c.w. dla niego w lekkim uzbrojeniu? Da rade komfortowo podbijać nim główki 30g + guma? Dzięki za wszelkie info.Nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Dziś odebrana nowa kosa sandaczowa na Wisłę Siudak jak zwykle sie spisał na medal, wytrzymał moje kolejne marudzenia i wymyślania wzorów rekojeści i napisów i powstał nowy projekt. To co mogę na sucho o kiju powiedzieć, w porównaniu do FX905, to na pewno większa sztywnośc blanku i dużo bardziej szczytowa akcja. Kij krótszy o 15cm od FX'a i nieco lżejszy wg mnie (zważę w domu, FX905 w takim wykonaniu ma 165g). W niedzielę pierwsze testy, mam nadzieję, że ryby dopiszą.Mógłbyś wstawić fotki z ugięcia kija , tak jak to zrobiłeś z tą 905 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Trzecie podejście do kijka sandaczowego na Wisłę. Tym razem (i mam nadzieję ostatecznie) wybór padł ponownie na Phenixa SP862 ale w wersji MH czyli 17lb. Wykonanie oczywiście standardowo Tomek Siudakiewicz i Rodmas. Zbrojenie nieco inne niż dwa poprzednie kije, zamiast Essexów 25-5 poszły Fuji Alconite 20-5 + sic 5 na szczyt. Rękojeść z pianki z końcówką alu z BRC, uchwyt SKSS17 z matusiakowym frezowanym insertem z czerwonej wiśni. Całość w jednolitym czarnym kolorze. Wszystkie omotki czarne, jedynie 2 okalające opis kija nad uchwytem mają czerwoną metaliczną wstawkę. Oto moja Black Widow Masa kijka 138g. Kijek w akcji niestety trochę poczeka, choć może jak ciut śnieg odtaje, to wybiorę się na Wisłę na testy rzutowe. Edytowane 7 Lutego 2015 przez Żbiku 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) Obiecane fotki ugięcia Edytowane 8 Lutego 2015 przez Żbiku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas93 Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Bardzo fajnie wyszedł. Od ilu startuje i gdzie sie konczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Niestety kij w akcji jeszcze poczeka, nie miałem okazji nim połowić. Może jak pogoda pozwoli to uda mi się podskoczyć na Wisłę i sprawdzić jego możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 czyli jednak M1 nie jest idealem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 czyli jednak M1 nie jest idealem ?Tzn? Bo nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Żbiku wiem, że miałeś Avida 8,6 do 28 g , możesz krótko porównać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Żbiku wiem, że miałeś Avida 8,6 do 28 g , możesz krótko porównać ?Mocowo myślę bardzo porównywalnie, może z ciut większym górnym zakresem w M1. Akcja zdecydowanie duzo bardziej szczytowa, tak samo jak praca. Avid progresywanie się ugina pod obciążeniem na dużym odcinku blanku, M1 tak jak widać, pracuje głównie szczytem, dolnik jest tępy i stoi w miejscu. Avid wg mnie to kij bardzo uniwersalny, M1 stricte pod sandacza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) Dzięki , właśnie na Wisłę szukam blanku pod główki od 15 do 25, max 30 g i woblery a kolejna osoba mi mówi o tej M1, że bardzo szybka i bardzo szczytowa co akurat w tym konkretnie przypadku nie jest dla mnie konieczne.Coś mi ten Avid 8,6 lub 275 po głowie chodzi aby go ubrać ładniej niż seryjnego... Edytowane 9 Lutego 2015 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Tzn? Bo nie rozumiem chodzi mi o to ze pisałes ze ten m1 jest super hiper , objawienie , zresztą tak jak poprzedni patyk , chyba pierwszy . I co znowu jest toś nie tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) Szymon, jeśli to ma być bardziej uniwersalny kij, to wg mnie StC będzie ciekawszym rozwiązaniem. Ja robiłem kij stricte pod sandacza na Wisłę i tylko pod gumy, stąd ta 17lb M1 mi super pasuje. Jesli szukałbym kijka uniwersalnego, to na pewno ubierałbym jednouncjówkę 3SC86MHF2 dla siebie, bo seryjniak mi się podobał (poza ciężkim uzbrojeniem i dodupną rękojeścią) Łukasz, FX905 tak jak opisałem, był dla mnie za miękki. Drugi patyk, SP862H czyli M1 20lb, to było to czego szukałem, jednakże na część moich łowisk. Poznałem w międzyczasie kilka miejscówek płytszych, gdzie ta wersja 20lb była po prostu za mocna i za pancerna i nie można było poprowadzić nią 3" gumy na główce powiedzmy 12-14g. Kij zaczynał sie dla mnie trochę za wysoko i na tych łowiskach był z tym problem. Natomiast górny zakres był tam idealny (a właściwie dla mnie nieskończony ). Stad po przemyśleniach przeszedłem na jego słabsza wersję 17lb (SP862MH), bo dużo częściej muszę zejść poniżej tych 15-17g główka (od których dopiero zaczynała się wersja 20lb), niż wejść powyżej 30g główka (dla których 20lb wersja była bardzo optymalna i był to wg mnie jej taki "środek"). Tak więc zdecydowałem się na wykonanie kija na tym samym blanku M1 ale o oczko lżejszym 17lb. Akcja i praca tego kija jest praktycznie taka sama jak wersji 20lb, z zakres komfortowej pracy myślę, że przesunie się o kilka dobrych gram w dół. Biorąc pod uwagę opinie Rafała @Dąbka, który przetestował już kij na tym blanku, to powinno być w końcu "to" O dokładnych odczuciach napiszę dopiero po paru wyjazdach z tym kijem nad wodę. Edytowane 9 Lutego 2015 przez Żbiku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) Co do Avida to miałem seryjnego 275, fajny uniwersał, ale uzbrojenie to jednak nie to.Z początku zachwycałem się fore, po czasie go znienawidziłem a moja wcześniejsza opinia na temat przelotek, że super spacing też uległa szybkiej zmianie bo po co na dolniku 2 sztuki w tym blanku ? Ten 8,6 też na sandacze się sprawdzi, obawiam się o bolki i ewentualnie szczupaki i dlatego 275 cm , zastanawiam się narazie. Edytowane 9 Lutego 2015 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 mi się wydaje ze 17 i 20 maja inna charakterystykę 17 pracuje całoscia pod obciązeniem 20tka ma naprawdę mocny dolnik którego wedłóg nie na rybie i lince 20lb nie da sie ruszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi