Skocz do zawartości

Blank na rzecznego / opaskowego sandacza

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję blanku na Wisłę, łowię z brzegu.

Stosuję głównie przynęty gumowe, sporadycznie woblery.

Obecnie łowię Talonem 90MXF2, ale pomimo wszystkich swoich zalet (uniwersalność) jest to wędka stosunkowo ciężka i szukam czegoś bardziej komfortowego.

Rozważam poniższe blanki, ale niestety mało wiem o ich pracy.

Matagi

TR86 SUPER

St.Croix

5SC86MHF2-G

5SC86MF2-G

Talon VI+

86MXF2

Kraag

SKXF8616-2N

Hers

SLR8617-2N

Może ktoś się pokusić o porównanie i doradzenie, ewentualnie doradzenie czegoś innego?

Nie szukam kompromisów. Pokazane propozycje są jedynie odniesieniem. Ze względu na wagę rozważam konstrukcje nie tylko 20lB, ale również te lżejsze. Blank musi pozwalać na zacięcie sandacza pow. 80cm.

Przykładem, niech tutaj będzie Gawas Benzzaro do 12g, który bez problemu zacina takie osobniki, a jednocześnie pozwala na hol okoni 10cm.

Witam,

Nie wiem, czy coś pomogę, ale zastanawia mnie Twoje spostrzeżenie, że dotychczasowy talon jest ciężki, to znaczy, że jest ciężko uzbrojony, czy może  niewyważony? Moje pytanie bierze się stąd, że w zasadzie wszystkie wymienione przez Ciebie blanki, poprawnie wyważone będą po uzbrojeniu oscylować w zbliżonym przedziale wagowym, nawet matagi, tak bardzo nie odstanie, choć na papierze jest sporo lżejszy - tyle że według mnie ten konkretny matagi to średnio udana konstrukcja. Kołkowaty dolnik, elastyczny cieńki szczyt, ugięcie mało płynne, punkt ciężkości mocno w kierunku szczytu, w kilku egzemplarzach, które miałem w rękach, były pęcherzyki powietrza na dowijce wzmacniającej szczytówkę na łączeniu, o walorach estetycznych nie wspominam, bo te dowijki sprawiają, że kij wygląda jakby był zrobiony w łatki :) 

Do Twojej listy dodałbym natomiast, oczywiście jeśli długość 8' wchodzi w grę talona deltę 80MXF, który będzie już odczuwalnie lżejszy, jest dobrze zbalansowany, odpowiednio czuły i o charakterystyce zbliżonej do Twojego talona, tyle że o płynniejszym ugięciu.

Wziąłbym też pod uwagę CD EXT Nano w modelach 862 M lub MH, w zależności od mocy której potrzebujesz. Blanki niedoceniane, a niesłusznie, bo czułością, płynnością ugięcia, zbalansowaniem biją w moim prywatnym rankingu każdy z w/w blanków, a do tego ich cena nie drenuje kieszeni.

Ciekawa propozycja to też Phenix Black Chrome 88MH, czuły, bardzo szybki, także dość dobrze zbalansowany, pamiętam, że są gdzieś na forum o nim opinie zadowolonych użytkowników.

Pozdrawiam

Arek

• Like 2

Witam,

Nie wiem, czy coś pomogę, ale zastanawia mnie Twoje spostrzeżenie, że dotychczasowy talon jest ciężki, to znaczy, że jest ciężko uzbrojony, czy może  niewyważony? Moje pytanie bierze się stąd, że w zasadzie wszystkie wymienione przez Ciebie blanki, poprawnie wyważone będą po uzbrojeniu oscylować w zbliżonym przedziale wagowym, nawet matagi, tak bardzo nie odstanie, choć na papierze jest sporo lżejszy - tyle że według mnie ten konkretny matagi to średnio udana konstrukcja. Kołkowaty dolnik, elastyczny cieńki szczyt, ugięcie mało płynne, punkt ciężkości mocno w kierunku szczytu, w kilku egzemplarzach, które miałem w rękach, były pęcherzyki powietrza na dowijce wzmacniającej szczytówkę na łączeniu, o walorach estetycznych nie wspominam, bo te dowijki sprawiają, że kij wygląda jakby był zrobiony w łatki :)

Do Twojej listy dodałbym natomiast, oczywiście jeśli długość 8' wchodzi w grę talona deltę 80MXF, który będzie już odczuwalnie lżejszy, jest dobrze zbalansowany, odpowiednio czuły i o charakterystyce zbliżonej do Twojego talona, tyle że o płynniejszym ugięciu.

Wziąłbym też pod uwagę CD EXT Nano w modelach 862 M lub MH, w zależności od mocy której potrzebujesz. Blanki niedoceniane, a niesłusznie, bo czułością, płynnością ugięcia, zbalansowaniem biją w moim prywatnym rankingu każdy z w/w blanków, a do tego ich cena nie drenuje kieszeni.

Ciekawa propozycja to też Phenix Black Chrome 88MH, czuły, bardzo szybki, także dość dobrze zbalansowany, pamiętam, że są gdzieś na forum o nim opinie zadowolonych użytkowników.

Pozdrawiam

Arek

W mojej ocenie Talon 90MXF2 konstrukcją starego typu. Środek ciężkości znajduje się daleko od końca dolnika. Fizyki nie oszukamy.  Klasyka blanków typu hotshot. Jeżeli chodzi o uniwersalność lepszego w ręku nie miałem, na drop shota wyjmowałem płotki po 7cm i brzany 80cm. Cienka szczytówka na zassanie przynęty. Same plusy, ale waga daje się we znaki po 3h łowienia.

Długość 260 to dla mnie na Wisłę absolutne minimum przy łowieniu na opaskach, tak by woblery nie grzęzły w kamieniach lub faszynie i max dla gum. Lepiej też mi się prowadzi dłuższą wędką przynęty w dryfcie, mam wrażenie, że tak nie grzęzną. Jest z czego zaciąć. Dzięki za info o CD i Phenix Black Chrome, przemyślę.

nawet matagi, tak bardzo nie odstanie, choć na papierze jest sporo lżejszy - tyle że według mnie ten konkretny matagi to średnio udana konstrukcja. Kołkowaty dolnik, elastyczny cieńki szczyt, ugięcie mało płynne, punkt ciężkości mocno w kierunku szczytu, w kilku egzemplarzach, które miałem w rękach, były pęcherzyki powietrza na dowijce wzmacniającej szczytówkę na łączeniu, o walorach estetycznych nie wspominam, bo te dowijki sprawiają, że kij wygląda jakby był zrobiony w łatki :)

O których blankach Matagi jest to opinia? O Lesson PT Super czy o TR86 Super SeaBass?

Jeżeli przykładem ma być Gawas Benzzaro do 12g i konstrukcje mniejsze niż 20 lb, to zaproponuję Black Chroma 92 ML 14 lb. Pozwoli przyciąć dużego sandacza, jak również kijek odpowiednio zachowa się pod mniejszym okonkiem.

Na papierze wygląda super. W szczycie 1,6 i 14lb, waga też znacząco różna od 90MXF2. Posiadasz wędkę na tym blanku?

Witam

a ja używam  tego Matagi  8"6'  i ze swojej  strony  mogę  go polecić  gdy chcę połączyć  łowienie  gumami  na główkach 10-16 g  plus 4" ES     z łowieniem  woblerami  sandaczowymi  , jeśli  łowię  ciężej  i tylko gumami

zabieram  Phenixa m1  86 MH  -  łowienie  tym  pierwszym  jest  bardzo  finezyjne , a hol komfortowy  nie mam  odczucia  kołkowatego  dołu  , kij  jest  bardzo czuły i jak  dla  mnie  fajnie pracuje  pod rybą ,  ale pewnie  wiele  zależy  od 

zbrojenia .....

pozdrawiam

Maciej

• Like 1

Witam

miałem  w ręku  lub łowiłem / łowię  Matagi Super Sea Bas 8'6'   , Phenix m1 86 MH  , cd XLS  15  lbs 9'  , Elitka  8'6"  17 lbs  ,  EXT 7"9" 14 lbs  poprzedni  wypust ,   BLR CD 17 lbs  9"  poprzedni wypust , Talon ITM MXF2 , cd ext 862  nowy

wypust , lamiglas  8"6" 17 lbs MT 18 g  ,  Lamiglas  1052 MT  20 lbs  , cd xls 20 lbs  9"  po wielu   latach  interesuje mnie  balans  blanku , waga , czułość,  akcja  rzut / hol     i  biorąc   to  pod  uwagę   dwa  pierwsze  są  na  teraz  w moim 

arsenale  ......sandacz  z brzegu   ,    a  przy  niżówce  starcza  7" 6"   tutaj SS ML  . Każdy  ma  swoje  indywidualne  preferencje   przy   doradzaniu  podawałbym  raczej   kilka  blanków  w danym  zakresie  mocy....w zależności  o oczekiwań

przyzwyczajeń   itd...

Witam

miałem  w ręku  lub łowiłem / łowię  Matagi Super Sea Bas 8'6'   , Phenix m1 86 MH  , cd XLS  15  lbs 9'  , Elitka  8'6"  17 lbs  ,  EXT 7"9" 14 lbs  poprzedni  wypust ,   BLR CD 17 lbs  9"  poprzedni wypust , Talon ITM MXF2 , cd ext 862  nowy

wypust , lamiglas  8"6" 17 lbs MT 18 g  ,  Lamiglas  1052 MT  20 lbs  , cd xls 20 lbs  9"  po wielu   latach  interesuje mnie  balans  blanku , waga , czułość,  akcja  rzut / hol     i  biorąc   to  pod  uwagę   dwa  pierwsze  są  na  teraz  w moim 

arsenale  ......sandacz  z brzegu   ,    a  przy  niżówce  starcza  7" 6"   tutaj SS ML  . Każdy  ma  swoje  indywidualne  preferencje   przy   doradzaniu  podawałbym  raczej   kilka  blanków  w danym  zakresie  mocy....w zależności  o oczekiwań

przyzwyczajeń   itd...

Dlaczego wybrałeś Matagi Super Sea Bass i  Phenix m1 86 MH przed Elitka  8'6"  17 lbs i Talon ITM MXF2? Możesz trochę rozwinąć temat o swoje odczucia?

Witam

Pepper  ten M1 sp 86 MH  wybrałem kosztem Elitki  86 MH  ponieważ  dół  w tym  pierwszym  moim  zdaniem  nie  jest  tak  nieustępliwy/ pancerny  jak  przy Elte i całość  ugięcia   jest jak  dla mnie  pełniejsza  czyli ten dolnik  zapracuje przy większej   rybie   odda energię  ...

a do główek 17-25 g plus guma 4"es najczęściej   czułość  M1  jest naprawdę  ok  chociaż  Elitka  nieco  bardziej 'elektryczna"  Talona ITM  to jest  dobry  kij  na ciężkie warunki ,  ale  jest  jak dla  mnie  już  za ciężki  blank ...

Matagi  super 8"6'  zastąpił  xls 9" 15 lbs/25 g   bo schodzę  z długości   w kierunku  większej manewrowości  gdyby ten XLS miał  2,5/2,6 m  zostałby  u mnie do dzisiaj . A w bonusie  Matagi  jest  bardzo  czułe  ...

I jeszcze jedno omawiana  Elitka  w firmowym uzbrojeniu  moim zdaniem  zbyt  duże  przelotki / góra   i długość  dolnika  też nieco  za duża  więc  zbroiłem  M1 pod siebie   ...ale przede wszystkim zdecydowała praca blanku .

pozdrawiam

Maciej

Pepper     7-15 g  plus  wąska  guma  typu KeItek ES  3' /4"   to spokojnie  coś o mocy M   czyli  takie  12/14 lbs    Elitka  MH/ SP  86 MH   to  moim  zdaniem  nieco  za mocno   . Wybór z EXT 862 M  ,  Elitka 12 lbs 8'6' / 9"  , Kraag XF  ca 11/12 lb

Matagi Super 86 - ten jest opisany  na 20 lb/28 g   ale jest on trochę  mylący  bliżej mu właśnie  do Elitki 12 lb  ja  nim łowię  w tym zakresie  który  opisałeś  z linką  PE 1,0  i jestem  zadowolony  . Przy dobrym zbrojeniu  uzyskasz  ciężar

gotowego kija  ca 125-150 gramów   i przy porównaniu  z Talonem  9" MXF2   to jak  przesiadka  z samochodu 90 KM  na   150 KM    którą  z pewnością  wyczujesz .....

pzdr

Maciej