pepper Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Poszukuję blanku na Wisłę, łowię z brzegu.Stosuję głównie przynęty gumowe, sporadycznie woblery.Obecnie łowię Talonem 90MXF2, ale pomimo wszystkich swoich zalet (uniwersalność) jest to wędka stosunkowo ciężka i szukam czegoś bardziej komfortowego. Rozważam poniższe blanki, ale niestety mało wiem o ich pracy.MatagiTR86 SUPERSt.Croix5SC86MHF2-G5SC86MF2-GTalon VI+86MXF2KraagSKXF8616-2NHersSLR8617-2N Może ktoś się pokusić o porównanie i doradzenie, ewentualnie doradzenie czegoś innego?Nie szukam kompromisów. Pokazane propozycje są jedynie odniesieniem. Ze względu na wagę rozważam konstrukcje nie tylko 20lB, ale również te lżejsze. Blank musi pozwalać na zacięcie sandacza pow. 80cm.Przykładem, niech tutaj będzie Gawas Benzzaro do 12g, który bez problemu zacina takie osobniki, a jednocześnie pozwala na hol okoni 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Jesli odpowiada ci długość 2.30 to 5S76MF2, w innym przypadku wspomniana przez ciebie 5S86MHF2. [emoji106] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dim3n Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Vegter Boron Nano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Witam,Nie wiem, czy coś pomogę, ale zastanawia mnie Twoje spostrzeżenie, że dotychczasowy talon jest ciężki, to znaczy, że jest ciężko uzbrojony, czy może niewyważony? Moje pytanie bierze się stąd, że w zasadzie wszystkie wymienione przez Ciebie blanki, poprawnie wyważone będą po uzbrojeniu oscylować w zbliżonym przedziale wagowym, nawet matagi, tak bardzo nie odstanie, choć na papierze jest sporo lżejszy - tyle że według mnie ten konkretny matagi to średnio udana konstrukcja. Kołkowaty dolnik, elastyczny cieńki szczyt, ugięcie mało płynne, punkt ciężkości mocno w kierunku szczytu, w kilku egzemplarzach, które miałem w rękach, były pęcherzyki powietrza na dowijce wzmacniającej szczytówkę na łączeniu, o walorach estetycznych nie wspominam, bo te dowijki sprawiają, że kij wygląda jakby był zrobiony w łatki Do Twojej listy dodałbym natomiast, oczywiście jeśli długość 8' wchodzi w grę talona deltę 80MXF, który będzie już odczuwalnie lżejszy, jest dobrze zbalansowany, odpowiednio czuły i o charakterystyce zbliżonej do Twojego talona, tyle że o płynniejszym ugięciu.Wziąłbym też pod uwagę CD EXT Nano w modelach 862 M lub MH, w zależności od mocy której potrzebujesz. Blanki niedoceniane, a niesłusznie, bo czułością, płynnością ugięcia, zbalansowaniem biją w moim prywatnym rankingu każdy z w/w blanków, a do tego ich cena nie drenuje kieszeni.Ciekawa propozycja to też Phenix Black Chrome 88MH, czuły, bardzo szybki, także dość dobrze zbalansowany, pamiętam, że są gdzieś na forum o nim opinie zadowolonych użytkowników.PozdrawiamArek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepper Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Vegter Boron NanoBorona w jednym kawałku mam na łódkę. Moc jest z nim:-), ale swoje waży. Po doświadczeniu z Benzzaro widzę, że moc zacięcia można uzyskać w inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepper Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Witam,Nie wiem, czy coś pomogę, ale zastanawia mnie Twoje spostrzeżenie, że dotychczasowy talon jest ciężki, to znaczy, że jest ciężko uzbrojony, czy może niewyważony? Moje pytanie bierze się stąd, że w zasadzie wszystkie wymienione przez Ciebie blanki, poprawnie wyważone będą po uzbrojeniu oscylować w zbliżonym przedziale wagowym, nawet matagi, tak bardzo nie odstanie, choć na papierze jest sporo lżejszy - tyle że według mnie ten konkretny matagi to średnio udana konstrukcja. Kołkowaty dolnik, elastyczny cieńki szczyt, ugięcie mało płynne, punkt ciężkości mocno w kierunku szczytu, w kilku egzemplarzach, które miałem w rękach, były pęcherzyki powietrza na dowijce wzmacniającej szczytówkę na łączeniu, o walorach estetycznych nie wspominam, bo te dowijki sprawiają, że kij wygląda jakby był zrobiony w łatki Do Twojej listy dodałbym natomiast, oczywiście jeśli długość 8' wchodzi w grę talona deltę 80MXF, który będzie już odczuwalnie lżejszy, jest dobrze zbalansowany, odpowiednio czuły i o charakterystyce zbliżonej do Twojego talona, tyle że o płynniejszym ugięciu.Wziąłbym też pod uwagę CD EXT Nano w modelach 862 M lub MH, w zależności od mocy której potrzebujesz. Blanki niedoceniane, a niesłusznie, bo czułością, płynnością ugięcia, zbalansowaniem biją w moim prywatnym rankingu każdy z w/w blanków, a do tego ich cena nie drenuje kieszeni.Ciekawa propozycja to też Phenix Black Chrome 88MH, czuły, bardzo szybki, także dość dobrze zbalansowany, pamiętam, że są gdzieś na forum o nim opinie zadowolonych użytkowników.PozdrawiamArekW mojej ocenie Talon 90MXF2 konstrukcją starego typu. Środek ciężkości znajduje się daleko od końca dolnika. Fizyki nie oszukamy. Klasyka blanków typu hotshot. Jeżeli chodzi o uniwersalność lepszego w ręku nie miałem, na drop shota wyjmowałem płotki po 7cm i brzany 80cm. Cienka szczytówka na zassanie przynęty. Same plusy, ale waga daje się we znaki po 3h łowienia.Długość 260 to dla mnie na Wisłę absolutne minimum przy łowieniu na opaskach, tak by woblery nie grzęzły w kamieniach lub faszynie i max dla gum. Lepiej też mi się prowadzi dłuższą wędką przynęty w dryfcie, mam wrażenie, że tak nie grzęzną. Jest z czego zaciąć. Dzięki za info o CD i Phenix Black Chrome, przemyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 nawet matagi, tak bardzo nie odstanie, choć na papierze jest sporo lżejszy - tyle że według mnie ten konkretny matagi to średnio udana konstrukcja. Kołkowaty dolnik, elastyczny cieńki szczyt, ugięcie mało płynne, punkt ciężkości mocno w kierunku szczytu, w kilku egzemplarzach, które miałem w rękach, były pęcherzyki powietrza na dowijce wzmacniającej szczytówkę na łączeniu, o walorach estetycznych nie wspominam, bo te dowijki sprawiają, że kij wygląda jakby był zrobiony w łatki O których blankach Matagi jest to opinia? O Lesson PT Super czy o TR86 Super SeaBass? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Krag SKXF9616-2N lub krótszy odpowiednik będzie dobrą propozycją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 O których blankach Matagi jest to opinia? O Lesson PT Super czy o TR86 Super SeaBass?TR86 Super Seabass 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Dzięki za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Tak jak Pisze Arek,zobacz tego PhenixaBCX88MH 8′ 8″ 8-17 2 Ex Fast 8-35 lub jeszcze tegoSP-862-MH 8’6″ 8-17 2 Ex. Fast 8-30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hamerhed Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 SP-862-MH 8’6″ 8-17 2 Ex. Fast 8-30 Mam, uzywam, fajny patyk. Obsluzy i wobka i gume, nie jest palowaty, dobre czucie przynety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymof Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Posiadam takowego cd ext 862 m i potwierdzam - kij jest znakomity . Szybki bardzo czuły i zarazem kapitalnie pracuje pod rybą. Akurat mój zbrojny w FC ale wykonanie bardzo poprawne po prostu wędka do łowienia. Pozdrawiam bogdan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Jeżeli przykładem ma być Gawas Benzzaro do 12g i konstrukcje mniejsze niż 20 lb, to zaproponuję Black Chroma 92 ML 14 lb. Pozwoli przyciąć dużego sandacza, jak również kijek odpowiednio zachowa się pod mniejszym okonkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepper Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Jeżeli przykładem ma być Gawas Benzzaro do 12g i konstrukcje mniejsze niż 20 lb, to zaproponuję Black Chroma 92 ML 14 lb. Pozwoli przyciąć dużego sandacza, jak również kijek odpowiednio zachowa się pod mniejszym okonkiem.Na papierze wygląda super. W szczycie 1,6 i 14lb, waga też znacząco różna od 90MXF2. Posiadasz wędkę na tym blanku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Na papierze wygląda super. W szczycie 1,6 i 14lb, waga też znacząco różna od 90MXF2. Posiadasz wędkę na tym blanku?Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Ja polecę Lamiglasa XMG 110 2M, manewrowy, zbalansowany i czuły blank o potwornej mocy w dolniku, czułej szczytówce oraz wzorowym ugięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Witam a ja używam tego Matagi 8"6' i ze swojej strony mogę go polecić gdy chcę połączyć łowienie gumami na główkach 10-16 g plus 4" ES z łowieniem woblerami sandaczowymi , jeśli łowię ciężej i tylko gumami zabieram Phenixa m1 86 MH - łowienie tym pierwszym jest bardzo finezyjne , a hol komfortowy nie mam odczucia kołkowatego dołu , kij jest bardzo czuły i jak dla mnie fajnie pracuje pod rybą , ale pewnie wiele zależy od zbrojenia ..... pozdrawiam Maciej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepper Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Każda pliszka swój ogonek chwali:-)Może jest ktoś na forum kto maił w ręku przynajmniej część blanków w ręku i pokusiłby się o porównanie wymienionych wcześniej Matagi, Lamiego, St.Croix, Phenixa, CD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Witam miałem w ręku lub łowiłem / łowię Matagi Super Sea Bas 8'6' , Phenix m1 86 MH , cd XLS 15 lbs 9' , Elitka 8'6" 17 lbs , EXT 7"9" 14 lbs poprzedni wypust , BLR CD 17 lbs 9" poprzedni wypust , Talon ITM MXF2 , cd ext 862 nowy wypust , lamiglas 8"6" 17 lbs MT 18 g , Lamiglas 1052 MT 20 lbs , cd xls 20 lbs 9" po wielu latach interesuje mnie balans blanku , waga , czułość, akcja rzut / hol i biorąc to pod uwagę dwa pierwsze są na teraz w moim arsenale ......sandacz z brzegu , a przy niżówce starcza 7" 6" tutaj SS ML . Każdy ma swoje indywidualne preferencje przy doradzaniu podawałbym raczej kilka blanków w danym zakresie mocy....w zależności o oczekiwań przyzwyczajeń itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepper Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Witam miałem w ręku lub łowiłem / łowię Matagi Super Sea Bas 8'6' , Phenix m1 86 MH , cd XLS 15 lbs 9' , Elitka 8'6" 17 lbs , EXT 7"9" 14 lbs poprzedni wypust , BLR CD 17 lbs 9" poprzedni wypust , Talon ITM MXF2 , cd ext 862 nowy wypust , lamiglas 8"6" 17 lbs MT 18 g , Lamiglas 1052 MT 20 lbs , cd xls 20 lbs 9" po wielu latach interesuje mnie balans blanku , waga , czułość, akcja rzut / hol i biorąc to pod uwagę dwa pierwsze są na teraz w moim arsenale ......sandacz z brzegu , a przy niżówce starcza 7" 6" tutaj SS ML . Każdy ma swoje indywidualne preferencje przy doradzaniu podawałbym raczej kilka blanków w danym zakresie mocy....w zależności o oczekiwań przyzwyczajeń itd...Dlaczego wybrałeś Matagi Super Sea Bass i Phenix m1 86 MH przed Elitka 8'6" 17 lbs i Talon ITM MXF2? Możesz trochę rozwinąć temat o swoje odczucia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Pepper może napisz jakimi przynętami chcesz operować i w jakiej gramaturze. To ułatwi wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepper Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Najczęściej ok. 7-15 plus ES 3" lub 4" wieczorem woblery typ Rapala Oryginal Floater 10cm. Raczej łowię lekko jak na Wisłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Witam Pepper ten M1 sp 86 MH wybrałem kosztem Elitki 86 MH ponieważ dół w tym pierwszym moim zdaniem nie jest tak nieustępliwy/ pancerny jak przy Elte i całość ugięcia jest jak dla mnie pełniejsza czyli ten dolnik zapracuje przy większej rybie odda energię ... a do główek 17-25 g plus guma 4"es najczęściej czułość M1 jest naprawdę ok chociaż Elitka nieco bardziej 'elektryczna" Talona ITM to jest dobry kij na ciężkie warunki , ale jest jak dla mnie już za ciężki blank ... Matagi super 8"6' zastąpił xls 9" 15 lbs/25 g bo schodzę z długości w kierunku większej manewrowości gdyby ten XLS miał 2,5/2,6 m zostałby u mnie do dzisiaj . A w bonusie Matagi jest bardzo czułe ... I jeszcze jedno omawiana Elitka w firmowym uzbrojeniu moim zdaniem zbyt duże przelotki / góra i długość dolnika też nieco za duża więc zbroiłem M1 pod siebie ...ale przede wszystkim zdecydowała praca blanku . pozdrawiamMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Pepper 7-15 g plus wąska guma typu KeItek ES 3' /4" to spokojnie coś o mocy M czyli takie 12/14 lbs Elitka MH/ SP 86 MH to moim zdaniem nieco za mocno . Wybór z EXT 862 M , Elitka 12 lbs 8'6' / 9" , Kraag XF ca 11/12 lb Matagi Super 86 - ten jest opisany na 20 lb/28 g ale jest on trochę mylący bliżej mu właśnie do Elitki 12 lb ja nim łowię w tym zakresie który opisałeś z linką PE 1,0 i jestem zadowolony . Przy dobrym zbrojeniu uzyskasz ciężar gotowego kija ca 125-150 gramów i przy porównaniu z Talonem 9" MXF2 to jak przesiadka z samochodu 90 KM na 150 KM którą z pewnością wyczujesz ..... pzdr Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi