drzejko Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Pepper,tak jak koledzy piszą to co wymieniłeś nada się bez pudła.Osobiście dodałbym jeszcze Kraga SKF8616-2N, Batsona HS1021F i tak jak pisze Arek/haja CDEXN-862M. Każdy powinien spełnić Twoje oczekiwania.Jednak zanim wybierzesz i kupisz spróbuj do swojego Talona założyć cięższy kołowrotek, który lepiej wyważy zestaw, to może pomóc. Często teoretycznie lepsze rozwiązanie (nowy kij) nad wodą rozczarowuje.Z pozdrowieniami,Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Często teoretycznie lepsze rozwiązanie (nowy kij) nad wodą rozczarowuje. To niestety prawda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepper Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Witam miałem w ręku lub łowiłem / łowię Matagi Super Sea Bas 8'6' , Phenix m1 86 MH , cd XLS 15 lbs 9' , Elitka 8'6" 17 lbs , EXT 7"9" 14 lbs poprzedni wypust , BLR CD 17 lbs 9" poprzedni wypust , Talon ITM MXF2 , cd ext 862 nowy wypust , lamiglas 8"6" 17 lbs MT 18 g , Lamiglas 1052 MT 20 lbs , cd xls 20 lbs 9" po wielu latach interesuje mnie balans blanku , waga , czułość, akcja rzut / hol i biorąc to pod uwagę dwa pierwsze są na teraz w moim arsenale ......sandacz z brzegu , a przy niżówce starcza 7" 6" tutaj SS ML . Każdy ma swoje indywidualne preferencje przy doradzaniu podawałbym raczej kilka blanków w danym zakresie mocy....w zależności o oczekiwań przyzwyczajeń itd... W tej chwili łowię Zauberem 4000 i nie dam się wkręcić w większą betoniarkę:-)Moim zdaniem ze wszystkiego to najbardziej rozczarowuje rybostan. Jakby każdy z nas był zajęty wyjmowaniem ryb to nie miałby czasu myśleć o zmianie sprzętu. Cieszyłby się zabawą nad wodą, a tak to jedno mu nie pasuje, drugie nie takie...po trzech godzinach stania bolą plecy, bo nie miał okazji się schylić po rybę.Sprzęt odchudzam, zwiększam manewrowość do 260cm i coś wybieram. Jak widzę nie ma chyba jednego znaczącego faworyta, jak to ma u mnie miejsce z Benzzaro. Maciej pisał o 150km Elitką to mam Extreme w castingu 69mlxf i Benzzaro przy niej to 220 km. Już widzę jak się sypią po tym stwierdzeniu na mnie gromy :-)...Nie wiem jak zrobili ten blank, ale nie ma pustego miejsca przy podrywaniu przynęty i do tego idealnie wchodzi w usztywnienie pozwalając mega szybko zaciąć rybę. Nie ma tego spowolnienia charakterystycznego dla S&S. Minus tego taki, że potrafi wyprostować tandetną agrafkę - zdjęcie. Szukam takiego blanku 260cm, ale podobno nie ma, jak twierdzą rodbuilderzy :-) Zgadzam się z Wami, że sprzęt czasem rozczarowuje. Decyzji jeszcze nie podjąłem... przeprosiłem się tymczasowo z Avidem 12lb,8"6'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefan_m Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Ja całkiem nie dawno (dwa mata temu) wymyślilem sobie, że połażę po brzegu Wisły za sandaczem i złożyłem CD Orkę 2,90m 7-28g. Dokładnego symbolu już nie pamiętam. Kij spełniał moje oczekiwania. Ogromna moc, a dolnik bardzo elastyczny. Jednak takie łowienie to nie moja bajka. Odsprzedałem kij mojemu serdecznemu przyjacielowi, ktory ma go w posiadaniu do dnia dzisiejszego. Jest bardzo zadowolony. Twierdzi, że łowi mu wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Cześć! Przymierzam się do pierwszej wędki - będę chciał zlecić wykonanie wędki. Szukam kija pod okonie, jazie, klenie, pstrągi oraz przyłów bolenia, szczupaka i sandacza. Wędkować będą w jeziorach, stawach i rzekach (Wisła, Odra).Głownie z brzegu, choć może się zdarzyć z łodzi. I tutja pierwsze pytanie czy na rzekę z brzegu można dać krótki kij (2-2,2m) wiem że na łódkę to 2,45m max przy dłuższych jest już niewygodnie natomiast na brzegowy kij rzeczny to zazwyczaj 2,7m...Z brzegu to myślałem też o bocznym troku... Tutja chyba potrzebny kij z wklejką lub blank z miękką szczytówką...Z uwagi na transport raczej kij dwuczęściowy, o akcji szybkiej szczytowej przechodzacej w parabolę i mający zapas mozy w dolniku gdyby się zdarzył przyłow.Jestem osobą wysoką (187cm), lubię mieć dolnik dłuższy aby mógł się oprzeć na przedramieniu, ale nie wystawał za niego. Taki dolnik daje mi dodatkowe wsparcie odczas holu większej ryby. Ma to być spining, castingi mam dwa (TeamDragon 2,3m 7-21g + Scorpion 1001, Guide Select Buster 2,13m 7-28g + Citica 201E) i na razie chcę spining. Kołowrotemk będę zamawiać - zdecydwałem się na Ryobi Zauber 2000FD, waży 282g. Przynęty: gumy na okonia, obrotówki, małe woblery. Blanki MHX:Popping P842-2-MHX - 2,13m 1,7-10g 4-10lb Action Fast Power Med/LightPopping P843-2-MHX - 2,13m 7-14g 6-12lb Action Fast Power MediumSpinning S842-2-MHX - 2,13m 1,7-9g 4-8lb Action Fast Power Light Spin Jig SJ9000-2-MHX - 2,28m 1,7-11g 6-12lb Action Fast Power Med/Light Blanki Batson:Spinning ISP842F - 2,13m 2-9g 6-10lb Action Moderate/Fast Power LightSpinning ISP843F - 2,13m 4-10g 6-12lb Action Moderate/Fast Power Medium Przelotki Fuji Alconite + Sic na szczycie (tutaj chciałbym taką antysplątaniową jak Fuji SIC Titanium TMNST5.0). Rękojeść korkowa (taka mi się podoba) z wklejoną naklejką z blanku w części dzielonej, Jak cena orientacyjna wykonania takiego kija? Blank to jest około 300-400zł ile musze doliczyć do przelotek, rękojeści i wykonania? Jaki czas wykonania? Jakieś pracownie w okolicy Katowic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 wal do kolegi Voldemorta . Do Krakowa rzut kamieniem .Ja jestem mega zadowolony. Ma temat finansów poszedł priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpiu08 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Wybacz, ale jak przeczytałem tego posta to jedyne co mi przyszło na myśl to ten film. Oglądaj od 2:10 Pozdro 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Racja... Zapomniałęm napisać żeby kijek był mocny na tyle żeby dało sie suma wytargać bo sie moze trafić jako przyłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Jak Kraków to może Fishing Art i pan Krzysztof Zieliński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Kolego jest dział na forum tematów multum .......http://jerkbait.pl/forum/16-rodbuilding-budowa-w%C4%99dek/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Cześć! Przymierzam się do pierwszej wędki - będę chciał zlecić wykonanie wędki. Szukam kija pod okonie, jazie, klenie, pstrągi oraz przyłów bolenia, szczupaka i sandacza. Wędkować będą w jeziorach, stawach i rzekach (Wisła, Odra).Głownie z brzegu, choć może się zdarzyć z łodzi. I tutja pierwsze pytanie czy na rzekę z brzegu można dać krótki kij (2-2,2m) wiem że na łódkę to 2,45m max przy dłuższych jest już niewygodnie natomiast na brzegowy kij rzeczny to zazwyczaj 2,7m...Z brzegu to myślałem też o bocznym troku... Tutja chyba potrzebny kij z wklejką lub blank z miękką szczytówką...Z uwagi na transport raczej kij dwuczęściowy, o akcji szybkiej szczytowej przechodzacej w parabolę i mający zapas mozy w dolniku gdyby się zdarzył przyłow.Jestem osobą wysoką (187cm), lubię mieć dolnik dłuższy aby mógł się oprzeć na przedramieniu, ale nie wystawał za niego. Taki dolnik daje mi dodatkowe wsparcie odczas holu większej ryby. Ma to być spining, castingi mam dwa (TeamDragon 2,3m 7-21g + Scorpion 1001, Guide Select Buster 2,13m 7-28g + Citica 201E) i na razie chcę spining. Kołowrotemk będę zamawiać - zdecydwałem się na Ryobi Zauber 2000FD, waży 282g. Przynęty: gumy na okonia, obrotówki, małe woblery. Blanki MHX:Popping P842-2-MHX - 2,13m 1,7-10g 4-10lb Action Fast Power Med/LightPopping P843-2-MHX - 2,13m 7-14g 6-12lb Action Fast Power MediumSpinning S842-2-MHX - 2,13m 1,7-9g 4-8lb Action Fast Power Light Spin Jig SJ9000-2-MHX - 2,28m 1,7-11g 6-12lb Action Fast Power Med/Light Blanki Batson:Spinning ISP842F - 2,13m 2-9g 6-10lb Action Moderate/Fast Power LightSpinning ISP843F - 2,13m 4-10g 6-12lb Action Moderate/Fast Power Medium Przelotki Fuji Alconite + Sic na szczycie (tutaj chciałbym taką antysplątaniową jak Fuji SIC Titanium TMNST5.0). Rękojeść korkowa (taka mi się podoba) z wklejoną naklejką z blanku w części dzielonej, Jak cena orientacyjna wykonania takiego kija? Blank to jest około 300-400zł ile musze doliczyć do przelotek, rękojeści i wykonania? Jaki czas wykonania? Jakieś pracownie w okolicy Katowic?Takie rzeczy to tylko w erze ????????Jak byś znalazł blank, który spełni wszystkie założenia i zmieścisz się w 4 stówach to koniecznie daj znać ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Może doprecyzuje... Wędka pod jazia, klenia i okonia. Łapanie głownie na małe woblery i smużaki także blank powinien ładowac się juz przy 2-3g a jednoczesnie potrafić utrzymać woblery w nurcie. Połów z brzegu, blank długości 2.45-3m dwuskład. Kołowrotek jednak będzie Spro Red Arc 10400 (310g), byłem w sklepie i mierzyłem kije około 2,45-3m i jednak wielkość 3000 a nie 4000 przy tych lżejszych kije leca na pysk, lubie dobrze wyważone.Jaki blank polecici pod tkaie zastosowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Racja... Zapomniałęm napisać żeby kijek był mocny na tyle żeby dało sie suma wytargać bo sie moze trafić jako przyłów Odnoszę wrażenie, że za dużo o tym czytasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 A choćby Batson XST1082F - jazioklenie obskoczy, przyłów boleniowo-zębaty obsłuży (w granicach rozsądku), niedużego suma ma szansę wyciągnąć, acz raczej z łodzi i bez zawad.A tak naprawdę, to Szanowny @cru5h potrzebuje 2 kijów. Tego ww. i np. jakiegoś 2,60m 17lb uncjowego. Czyli: 9'-9'6" do 10lb i do ok. 14goraz8'-9' do ok. 17lb i do ok. 30gno i teraz kombinuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Łapanie głownie na małe woblery...łapać to sobie można pchły na koniu większość jednak łowi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uvex Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Może doprecyzuje... Wędka pod jazia, klenia i okonia. Łapanie głownie na małe woblery i smużaki także blank powinien ładowac się juz przy 2-3g a jednoczesnie potrafić utrzymać woblery w nurcie. Połów z brzegu, blank długości 2.45-3m dwuskład. Kołowrotek jednak będzie Spro Red Arc 10400 (310g), byłem w sklepie i mierzyłem kije około 2,45-3m i jednak wielkość 3000 a nie 4000 przy tych lżejszych kije leca na pysk, lubie dobrze wyważone. Jaki blank polecici pod tkaie zastosowanie? Już Ci ktoś tutaj dobrze radził. Popatrz na rodzime blanki z Fishing Art. Bardzo uniwersalne blanki są z serii Blaas SLF Długość wedle uznania, do wyboru do koloru. SLF do 6lb spełni twoje jaziowo kleniowo okoniowe potrzeby, jednakże ja raczej zaproponował bym Ci blank do 10 lb będziesz mógł spokojnie ganiać za pozostałymi rybami z przynętami wszelkiej maści. Istotną sprawą jest też to, że cena tych blanków jest akceptowalna. Pozdrawiam Robert Ps Pan Krzysztof doradzi jakbyś miał obiekcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Ok, a który byście polecili blank na okonio-jazio-klenia, dwusklad, długość do 3m, połów na woblery. Czyli blank na tyle sztywny aby nie poddał się przy woblerach 2-8g ale jednocześnie na tyle dobry aby finezyjnie holować rybki. Lubię akcje szczytowe przechodzące w parabole. Send from S7 Edge by Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) Ostatnio oglądałem w sklepie kij Savege Gear Parambellum CC 279cm 3-16g. Bardzo fajny kijek, koszt 420zł, tylko za tą cenę to wolę dołożyć i coś zrobić w pracowni... Send from S7 Edge by Tapatalk Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez cru5h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Ostatnio oglądałem w sklepie kij Savege Gear Parambellum CC 279cm 3-16g. Bardzo fajny kijek, koszt 420zł, tylko za tą cenę to wolę dołożyć i coś zrobić w pracowni... Send from S7 Edge by Tapatalk Zalezy ile planujesz dolozyc. Za 600zl to tez nikt porzadnego kija Tobie nie zbuduje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Za sześć stów zbuduje jak dośle komponenty we własnym zakresie Tak poważniej to blass slf/slxf906-2/966-2 lub 906-2N/966-2N,slim sls9010-2/9610-2 batson ist/xst 1082f/1141f/1142f. Do wyboru do koloru. Warto przejrzeć zasoby jerka bo na temat tych blanków nie jeden elaborat napisano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uvex Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Ostatnio oglądałem w sklepie kij Savege Gear Parambellum CC 279cm 3-16g. Bardzo fajny kijek, koszt 420zł, tylko za tą cenę to wolę dołożyć i coś zrobić w pracowni... Send from S7 Edge by Tapatalk Koledzy chwalą sobie te wędki. W tej cenie to chyba nawet blanku nie kupisz w zakładanej długości. Poczytaj o blankach tak jak kolega @marcin186 zasugerował i weź pod uwagę też to co @Del Toro napisał. Mam jeszcze jedną dobrą wiadomość, odnośnie budowy wędek w Fisching Art Mianowicie właściciel jest na tyle elastyczny, że śmiało możesz sobie koszta budowy wędki rozłożyć na kilka rat. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Kolego cru5h a zapoznaleś się już z tym tematem? :http://jerkbait.pl/topic/91616-dob%C3%B3r-blanku-lekkie-przyn%C4%99ty-vs-silne-nurtowe-ryby/#entry2148909koledzy wyżej dobrze Ci radzą celuj w 10lb i od siebie proponuje Ci Phenix SP 962-UL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) Już zdecydowałem się na budżetowy Batson RX6 DSS1141-2 Długość: 2,90mLiczba części: 2Ciężar wyrzutu: 2-10g Moc: 4-8lbŚrednica top: 1,8Średnica but: 10,08Waga: 64,40gAkcja: ModeratePower: Light Kolega TomekSudety podejmuje się wykonania dla mnie patyka - blank Batson RX6 DSS1141-2- przelotki Fuji KR Silver Alconite 20-4.5- przelotka szczytowa Fuji Sic,- Uchwyt DPS wersji z insertem- zaczep według uznania- insert drewno palisander- korek + korkoguma- dolnik według uznania (35-40 cm)- nici na omotkach według uznania Myślę że jaki pierwszy custom wystarczy... Jak się "zarażę" to będzie następny lepszy... Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez cru5h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Ostatnio oglądałem w sklepie kij Savege Gear Parambellum CC 279cm 3-16g. Bardzo fajny kijek, koszt 420zł, tylko za tą cenę to wolę dołożyć i coś zrobić w pracowni... Już zdecydowałem się na budżetowy Batson RX6 DSS1141-2 Długość: 2,90mLiczba części: 2Ciężar wyrzutu: 2-10g Moc: 4-8lbŚrednica top: 1,8Średnica but: 10,08Waga: 64,40gAkcja: ModeratePower: Light Kolega TomekSudety podejmuje się wykonania dla mnie patyka - blank Batson RX6 DSS1141-2- przelotki Fuji KR Silver Alconite 20-4.5- przelotka szczytowa Fuji Sic,- Uchwyt DPS wersji z insertem- zaczep według uznania- insert drewno palisander- korek + korkoguma- dolnik według uznania (35-40 cm)- nici na omotkach według uznaniano to rzeczywiście trochę dołożysz... wyjdzie 3x tyle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 - blank Batson RX6 DSS1141-2-.No szybkości to ty się po tym blanku nie spodziewaj. Z większym przyłowem też może być problem. Jeżeli mogę coś doradzić, to zmień blank na DSS1082-2, czyli 2,75 do 14 g.Te rx6 to dziwne blanki. Mam kija na jeszcze mocniejszym batsonie. Opisanym do 21 g w długości 2,75. Ja raczej dałbym mu max 18g - tak zresztą niektórzy budujący opisują te kije. I ten już demonem prędkości nie jest. Co prawda budowany 10 lat temu, więc uzbrojenie trochę cięższe. Używam go do pstrągowania i dla mnie do tego jest idealny. Jeżeli podobnie jest opisana cała seria, to wydaje mi się, że kij do 14g będzie dla Ciebie lepszym wyborem. A w długości 2,9 będzie jeszcze wolniejszy dlatego ja wybrałbym 2,75m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi