Skocz do zawartości

Pstrągi 2021

Piotr Gołąb

Rekomendowane odpowiedzi

Taki sobie forumowy 50 zjadły chyba kormorany... I pytanie do grona na odcinku górskim można łapać na kukurydzę? Bo moja PSR uważa że tak. I nie wiem już do kogo się zwrócić jak widzę splawikowcow... Rzecz jasna jak zadzwoniłem i przyjechali to kukurydza była na haczyku a nie robaczki z plecaka.

post-69181-0-63337600-1610121548_thumb.jpg

• Like 11

Na wszystkich wodach KPiL OPZW Bydgoszcz dozwolona jest jedynie metoda spinningowa i muchowa. Teoretycznie na gumową/silikonową kukurydzę spinningiem łowić Ci wolno. O feederze zapomnij.

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 1

Za pstrągami chodzę dopiero drugi sezon. W rzeczkach nieopodal mnie przechytrzenie osobnika z 4 z przodu to już jest nie lada wyzwanie, tak więc cieszy mnie to podwójnie. Dziś miałem jeszcze 2 podobnej wielkości ale wygrały walkę podczas holu. Pstrążek wydłubany z pod zwalonego drzewa na wahadełko Piotra Wasilewskiego @chulo. Rzeczka mała, 5-metrów szeroka. Zdarzają się dołki po metr głębokości. Ot i to wszystko. Niesamowite są te rybki. Tyle ile dostarczają adrenaliny to głowa mała:)

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 11

2021 i nowy rekord :) 46cm , już pierwszego stycznia pobilem z 42 na 44 a teraz wyjechał 46 a wszystko dzięki temu że uwierzyłem w robaki od Libra Lures a dokładniej FATTY D'WORM 6,5cm :D na tanim kijku jakim jest Mitchell Epic R 0-5g zrobił ladny balet, wyginał po sam dolnik :D ,plecionka 006 + przypon z żyłki 0,16 bo woda krystalicznie czysta... Wiem że dla wielu taki pstrąg to nie problem ale ja jaram się jak dziecko bo przez kilka lat nie mogłem pobic rekordu 42 ... :D a nowy Rok i już sporo sztuk 40 + :D Pozdrawiam...

post-49272-0-70116600-1610404350_thumb.jpg

• Like 31

Podziwiam lekkość i delikatność zestawu.

Ja ostatnio łowię, 0.28 i 21 gramową wędką.

Hol powinien być pewny i stosunkowo szybki co by ryby nie męczyć. A takie dobre bydlene cię i taki zestaw potrafi uje....

To co by się stało na 0.16. oczywiście żaden zarzut tylko refleksja. Cieniej niż 0.25 w przyponie nie schodzę a w skrajnych warunkach kładę 0.35.

ŁadnA ryba gratulacje.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 13

Gratulacje dla wszystkich Łowców, fajne kropki.

Podziwiam lekkość i delikatność zestawu.

Przyznam, że jak ktoś szuka czy pisze, że łowi pstrągi kijkiem UL, to zastanawia mnie, w jakich warunkach będzie łowić i w jakie wielkościowo rybki celuje. Tak po prostu, z ciekawości.

Niedawno sam przez chwilę chciałem kupić coś UL do twitcha, ale szybko odpuściłem temat. Nie poszedł bym na pstrągi z czymś poniżej 8lb. Z resztą od jakiegoś czasu chodzi za mną pewien kijek 14lb...

Edytowane przez Bartek_C
  • Like 3

Była już dyskusja nie raz na temat stosowanych mocy zestawów , więc nie ma potrzeby nawracania niewiernych i udowadniania swoich racji   , zestaw dobieramy do sposobu łowienia metody ,   średniej występujących ryb w łowisku w danym regionie Polski ,  gdzie spotkanie ryby powyżej 45 cm to już wyczyn . Jakoś nie wyobrażam sobie komfortowego  łowienia na jigi , gumki , kijem np. 14 lb  z żyłką 0,28  - może się mylę ale nie będę próbował  - nie ma co wracać do tematu i się spierać ,  bez urazy ..

• Like 13

Oczywiście masz rację, dlatego napisałem, że moje rozważania są podyktowane tylko ciekawością. Ja nikogo nie mam zamiaru przekonywać do łowienia w sposób jaki ja łowię. Niech każdy łowi sobie gdzie chce i jak chce.

Ps. też bym nie łowił pstrągowym jigiem na kiju 14lb ;)

Niedzielny rekord pobity o 1 cm.

Świetnie mi się zaczął ten rok.

Rybki już zdecydowanie pokłute, kontaktów mniej, ścieżki przedeptane. Może nadchodzące mrozy dadzą im chwilę wytchnienia.

20210112-080052.jpg

20210112-075901.jpg

Co do dyskusji powyżej:

Piotrze, Kolega publikujący zdjęcie jest z moich rejonów. Uwierzcie, u nas jest baaaardzo mało pstrągów z 4 z przodu. Żeby złowić coś z 5 z przodu musimy jechać aż na Bóbr.

Sam osobiście łowię pstrągi ultralekko. Westin W3 do 5 gram i żyłka 0.14 w zupełności wystarczy do wyholowania rybki 45-50 cm, oczywiście wszystko też zależy od umiejętności. Ja natomiast nie mam z tym problemu. U nas w zdecydowanej przewadze występują pstrągi 20-30 cm dlatego nie zakolczykowałem i mam nadzieję nie zakolczykować tej pięknej i walecznej rybki. Często jednak trzeba podać obrotówkę 0 lub 00 mega celnie, nie jestem sobie w stanie tego wyobrazić z żyłka 0.20 i grubiej.

Edytowane przez scOOtt
  • Like 20

Różne wody i różne techniki, wymagają innego sprzętu. Wędka 0-5g z żyłką 0,16mm, na niektórych wodach może być idealnie dobrana, jeśli używa się gumek zcy minijigów. Tak jak wędka 8-24g z żyłką 0,26mm do obrotówek 2-ek czy woblerów 5-7cm, na innych ciekach. O ile taką wędką przy tolerancji dla dyskomfortu, da się łowić gumkami, to patyczkiem 0-5g nie da się obsłużyć woblera 5-7cm. Wybór jest jasny, a gdy jeszcze brzegi porastają gęste krzaki, to myśli o 2 wędkach pod pachą, czy o patyczku 0-5g lepiej porzucić.

Swoje pstrągowanie 20 lat temu zaczynałem kijem 8-28g z żyłką 0,22mm, niestety, parokrotnie okazało się to za słabym zestawem. Od wielu lat 6-18g z żyłką 0,18 mm jest aż nadto, z jednym wyjątkiem. Ale to był przypadek, gdy mój trociowy zestaw mógłby nie podołać.

Ryby jak widać, już nieco się odkarmiły, ale dam im jeszcze zwyczajowe 2 tygodnie, do lutego.

Edytowane przez Z.Milewski
  • Like 6