Skocz do zawartości

Pstrągi 2021

Piotr Gołąb

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze te największe "bolą" najbardziej, zwłaszcza kiedy spadają niemal pod nogami :rolleyes: . Jednak nie ma co narzekać, hol potokowca ze zdjęcia był jednym  z najbardziej emocjonujących jakie dane mi było przeżyć a 58 centymetrów to już ryba, za którą jak wspomniałeś, trzeba się niemało nachodzić, pozdrawiam  ;)  

• Like 5

Zawsze te największe "bolą" najbardziej, zwłaszcza kiedy spadają niemal pod nogami :rolleyes: . Jednak nie ma co narzekać, hol potokowca ze zdjęcia był jednym z najbardziej emocjonujących jakie dane mi było przeżyć a 58 centymetrów to już ryba, za którą jak wspomniałeś, trzeba się niemało nachodzić, pozdrawiam ;)

Ja w tym roku miałem potoka na kiju w okolicy 80 cm, urwał wszystko w zalanych drzewach do tej pory , mam żal w sercu.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Witam. Mi najbardziej dał popalić potok samcor 50 tka. Nie dość ze atomowe branie, to skoki nad wode, swiece, pstrąg akrobata cos jakby z tenczaka mial w sobie ???? zapiety za wszystkie groty a wyciagnjety na jedym grocie.

A Tak z Ciekawości na jakim zestawie miałeś tego 80 ?

Plecionka 1.2 pe i przypon 0.27 fluorocarbon. W zasadzie grubo.

Avid 2.74 do 17 gr. Teraz wróciłem do żyłki i łowię 0.28 po całości. Wędka się skończyła przy braniu i w zasadzie nie zatrzymałem ryby nawet za sekundę. Zaliczył trzy drzewa i uje...ł

• Like 2

Ja w tym roku miałem potoka na kiju w okolicy 80 cm, urwał wszystko w zalanych drzewach do tej pory , mam żal w sercu.

No to życzę Ci, żebyś go w tym sezonie wyholował ;) . Tej wielkości potok to dla mnie niewyobrażalne stworzenie, choć wiem że jeszcze są miejsca gdzie takie byki mają szanse bytować. Szkoda tylko, że przy sposobie walki i dynamice tej ryby, zwłaszcza jeśli dochodzą jakieś krzaki etc. mamy niewielkie szanse na wyholowanie takiego klocka, bo nawet przy najmocniejszym zestawie szybki, siłowy hol jest niemożliwy a przy przedłużającym się pstrąg albo zaparkuje w zaczepie albo pozbędzie się przynęty. Oj wyobraźnia pracuje po wpisie takim jak Twój  :)   

• Like 2

Jednak nie ma co narzekać, hol potokowca ze zdjęcia był jednym z najbardziej emocjonujących jakie dane mi było przeżyć a 58 centymetrów to już ryba, za którą jak wspomniałeś, trzeba się niemało nachodzić, pozdrawiam ;)

Ładna, zdrowa ryba o "marcowych" proporcjach. Jeden z moich najlepszych "walczaków" też miał 58 cm. Po mocnym walnięciu w streamera nie widziałem ryby przez kilka minut. A sprzętu używam mocnego - AFTM 7 i przypon 0,30 mm. Ponieważ było to na łąkowym odcinku Pasłęki to obstawiałem bardzo grubą rybę. Tajemnica była prosta. Cholernik zapiął się za ogon ????.

Co ciekawe. Złowiłem tego dnia 3 ryby, a tylko 1 była zapięta za pysk. Muchę prowadziłem jak "trupa". Bez żadnego podszarpywania ????.

Edytowane przez Mysha
  • Like 7

• 2 tygodnie później...

W południe takie kalafiorki się podnoszą.

Wędka od Mekamil się sprawdza i bardzo lekki tłusty jig prowadzony z nurtem na siebie. Czyli tak jak lubię najbardziej.

Dobrze tarmosił.2dcbd644e914869019993d804d46d5a1.jpg

• Like 48