Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. pawlikowski Opublikowano 8 Marca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Poszła lodowata woda, ale coś tam się trafiło 56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Piotr Gołąb Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) Nie było jakoś ostatnio czasu żeby poodwiedzać stare mety, połazić za pstrągami. Mijający tydzień dał mi ostro w kość i dzisiaj skoro świt jadę nad rzekę. Jadę i zastanawiam się jaki obraz zastanę; niestety plaga kormoranów dotknęła w tym roku i "moje" rzeczki, na niewyobrażalną niestety skalę. Mimo wszystko staram się nie gubić entuzjazmu, szybko wskakuję w śpiochy, podbierak na plecy i lecę. Jest jeszcze mocno szaro - buro, stalowa kurtyna chmur skutecznie zasłania słońce. Woda w rzece przez ten brak światła wydaje się mętna, za niedługo okaże się, że jest po prostu lekko "trącona", wręcz idealna do łowienia. W połowie marca pstrągi zazwyczaj nie mają już problemu z zebraniem przynęty spływającej z nurtem, dlatego podążam w górę rzeki. Łażę tak dobre trzy godziny bez kontaktu, tracąc wiarę na jakikolwiek dzisiaj kontakt z potokiem. Obraz dopełniają olchy oblepione odchodami kormoranów, na odcinku kilkuset metrów takich drzew jest dużo, o wiele za dużo. Zmieniam plan, zawracam i zamiast jiga zakładam siedmio centymetrowego łamańca swojej roboty i schodzę z nurtem. Zapominam o rybach łowiąc jednocześnie , jak zawsze o tej porze tutaj, co chwilę słyszę pokrzykiwania dzikich gęsi, żurawie na pobliskich łąkach też już się zameldowały. Jednak coś tu jeszcze pływa, kilkanaście metrów poniżej mnie widzę piękny spław pstrąga. Niby nic nadzwyczajnego, jednak dzisiaj poprawia mi to nastrój. Wobler co chwilę ląduje pod drugim brzegiem, wachlarzyk i tak w kółko.Zbliża się południe, niebo się przeciera a ja dochodzę do miejsca, które dało mi już sporo niezłych ryb. Kolejny nudny rzut spod siebie, wobler siada cicho kilkanaście metrów poniżej. Kiedy jest na środku jest to , na co czekałem tyle godzin. Porządne "miąchnięcie", kij "leci" z rąk a ja odpuszczam nieco hamulec. Potokowiec wychodzi do powierzchni i robi mi się gorąco, to ryba w okolicach "szóstki"z przodu. Kręci szaleńcze młynki, po czym z impetem wbija się w mój brzeg, zaczepiając wobler o jakieś gałęzie. Cały czas jeszcze jest, podchodzę z podbierakiem i kiedy potok prawie jest w środku,przynęta zaczepia się o siatkę, dwa ruchy pyskiem i jest po wszystkim. Było blisko ; robię chwilę przerwy i próbuję zapomnieć o całym zdarzeniu, choć nie jest to łatwe W duchu myślę, wręcz jestem tego pewien że raczej trudno będzie dzisiaj spotkać się z podobną rybą, kiedy po może dziesięciu minutach mam kopię poprzedniego brania. Strzał ze środka, jednak tym razem ryba jest dużo silniejsza. Idzie pod prąd cały czas trzymając się dna, kiedy jest na mojej wyskości próbuję ją przytrzymać. Kończy się to porządną świecą i kolejnym odjazdem na kilka metrów. Jestem zdumiony jej kondycją, staram się przejąć kontrolę jednak przez dobre dwie, trzy minuty nie jestem w stanie zrobić nic, poza kontrolowaniem szalonych odjazdów. Nie forsuję zbytnio, nie chcę stracić drugiego klocka. Jeszcze chwilę się przeciągamy i w końcu jest w siatce podbieraka. Radocha nie do opisania, ryba jest ciężka i pięknie ubarwiona. Wydaje się nieco krótsza od poprzedniej, ale to już potokowiec z tych, które się pamięta.Zaliczam jeszcze dwa brania, zaczyna zacinać deszcz. Obławiam na powrocie kilka miejsc, jednak bez odzewu. Mimo wszystko jest nadzieja, że ten sezon jeszcze może wyglądać nie najgorzej NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 15 Marca 2021 przez bartsiedlce 65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Zawsze te największe "bolą" najbardziej, zwłaszcza kiedy spadają niemal pod nogami . Jednak nie ma co narzekać, hol potokowca ze zdjęcia był jednym z najbardziej emocjonujących jakie dane mi było przeżyć a 58 centymetrów to już ryba, za którą jak wspomniałeś, trzeba się niemało nachodzić, pozdrawiam 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzielski Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Zawsze te największe "bolą" najbardziej, zwłaszcza kiedy spadają niemal pod nogami . Jednak nie ma co narzekać, hol potokowca ze zdjęcia był jednym z najbardziej emocjonujących jakie dane mi było przeżyć a 58 centymetrów to już ryba, za którą jak wspomniałeś, trzeba się niemało nachodzić, pozdrawiam Ja w tym roku miałem potoka na kiju w okolicy 80 cm, urwał wszystko w zalanych drzewach do tej pory , mam żal w sercu. Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esioslaw Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Witam. Mi najbardziej dał popalić potok samcor 50 tka. Nie dość ze atomowe branie, to skoki nad wode, swiece, pstrąg akrobata cos jakby z tenczaka mial w sobie ???? zapiety za wszystkie groty a wyciagnjety na jedym grocie.A Tak z Ciekawości na jakim zestawie miałeś tego 80 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzielski Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Plecionka 1.2 pe i przypon 0.27 fluorocarbon. W zasadzie grubo.Avid 2.74 do 17 gr. Teraz wróciłem do żyłki i łowię 0.28 po całości. Wędka się skończyła przy braniu i w zasadzie nie zatrzymałem ryby nawet za sekundę. Zaliczył trzy drzewa i uje...ł Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Ja w tym roku miałem potoka na kiju w okolicy 80 cm, urwał wszystko w zalanych drzewach do tej pory , mam żal w sercu. Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka No to życzę Ci, żebyś go w tym sezonie wyholował . Tej wielkości potok to dla mnie niewyobrażalne stworzenie, choć wiem że jeszcze są miejsca gdzie takie byki mają szanse bytować. Szkoda tylko, że przy sposobie walki i dynamice tej ryby, zwłaszcza jeśli dochodzą jakieś krzaki etc. mamy niewielkie szanse na wyholowanie takiego klocka, bo nawet przy najmocniejszym zestawie szybki, siłowy hol jest niemożliwy a przy przedłużającym się pstrąg albo zaparkuje w zaczepie albo pozbędzie się przynęty. Oj wyobraźnia pracuje po wpisie takim jak Twój 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 (edytowane) Jednak nie ma co narzekać, hol potokowca ze zdjęcia był jednym z najbardziej emocjonujących jakie dane mi było przeżyć a 58 centymetrów to już ryba, za którą jak wspomniałeś, trzeba się niemało nachodzić, pozdrawiam Ładna, zdrowa ryba o "marcowych" proporcjach. Jeden z moich najlepszych "walczaków" też miał 58 cm. Po mocnym walnięciu w streamera nie widziałem ryby przez kilka minut. A sprzętu używam mocnego - AFTM 7 i przypon 0,30 mm. Ponieważ było to na łąkowym odcinku Pasłęki to obstawiałem bardzo grubą rybę. Tajemnica była prosta. Cholernik zapiął się za ogon ????.Co ciekawe. Złowiłem tego dnia 3 ryby, a tylko 1 była zapięta za pysk. Muchę prowadziłem jak "trupa". Bez żadnego podszarpywania ????. Edytowane 14 Marca 2021 przez Mysha 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Ja w tym roku zapiąłem 40 staka za grzbiet, "doił" z minutę a ja miałem serce w przełyku kiedy pompowałem rybę do powierzchni, oczyma wyobraźni widziałem co najmniej 70 tkę 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strumien Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 POTOK 43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Andan Opublikowano 21 Marca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Każdy swoje hobby ma, a ja casta, garść swoich przynęt i nowe wyzwania każdego dnia ????????????. 55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolpi Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Filmik z czwartku. Kolosow nie bylo ale dzien spedzony na rybach zawsze lepszy niz najlepszy dzien w pracy. 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zielony Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Obecny rok nie zapowiada się dobrze jeśli chodzi o łowienie pstrągów a szczególnie dzikich dużych ryb. Rzecz w tym, że większość znanych mi rzek została wybita przez kormorany. Tak naprawdę trochę odpuściłem pstrągi wiedząc co je spotkało ale też nie do końca. Dzisiaj pojechałem z kolegą na wspólne wędkowanie i trafiłem naprawdę ładną rybę na 58cm. Złowiłem go muchówką w klasie 3 AFTM Traper Guide Nymph jedenastostopową. To był dobry dzień.Wesołego Alleluja 54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzielski Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Ryb coraz więcej ale takie Sportowe rozmiary, 42 z dziś największy.Zdrowych wesołych świąt wam życzę. Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka 39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strumien Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 POTOK 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Luke Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) Pierwsza rybka sezonu w 7 rzucie i bank rozbity Uderzyła w jasnego streamera zaraz jak spadł do wody. Z początku podejrzewałem głowacicę a tu bardzo miłe zdziwienie równe 6 dyszek. Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez Luke 66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 New PB, czyli wypad nad wodę na totalnym kacu Zawiezli nawet nie wiem gdzie wysadzili ,kazali iść do najbliższego mostu więcej na ---> https://www.facebook.com/SZYDLOSnaRYBACH/ 37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Forumowy stykacz z rzeczki, która miejscami jest węższa, niż mój Mikado Chubster (305 cm), na którego go złowiłem. Przynęta to nieśmiertelny Mepps Comet 2 srebrny w niebieskie kropki. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Mepss comet srebro z niebieskimi kropkami u mnie czesto odczarowywał wode i miałem duza wiare w ten model,jak widze niesmiertelny w gustach rybek.Gratulscje u nas narazie jak makiem zasiał woda brrrr zimna i wyglada na martwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. niedzielski Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Z cyklu jak malowany. Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka 70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Tym razem bylo lepiej. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzielski Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 W południe takie kalafiorki się podnoszą.Wędka od Mekamil się sprawdza i bardzo lekki tłusty jig prowadzony z nurtem na siebie. Czyli tak jak lubię najbardziej.Dobrze tarmosił. Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzielski Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Dzisiaj skromnie 40 plus Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Nie wiem czy można też tęczaki ale co tam... Taki 61cm na kij do 10g i żyłkę 0.12mm. Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi