yffea Opublikowano 28 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 W tym roku pstrągi na Dunajcu w świetnej kondycji. Objedzone i bardzo silne.Ten złowiony na Damiki EraMinnow 55S. 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 28 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 (edytowane) No przyznam że bylo ciekawie. Wziął w bardzo silnym nurcie. Sam stałem na środku rzeki, a chodzenie po Dunajcu bywa wymagające. Kijek to Tsuri Passion 8lb do 9 gram. Plecionka YGK Jigman 0.6 12lb, a na końcu długi przypon z fluorocarbonu 10lb. Przynety Damiki EraMinnow 55 w kolorze Black Gold.Dunajec na odcinku Szczawnica-Kroscienko. Edytowane 18 Sierpnia 2021 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 (edytowane) Tym razem na tęczowo, największy z tych, co pozwoliły się obfotografować. 51 cm kropkowanej złości - więcej w powietrzu niż w wodzie. Siadł na sprzęt "podlodowy": qualia XJB 702ml do 14 g, i podpięty twinek XTR 1000, plećka jcb #0,5, fluorokarbon 0,20 mm. Wahadełko-listek 4 g od Pawła "Primanki" robiło robotę w wodzie. Edytowane 4 Sierpnia 2021 przez Kokosz 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolpi Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Na suchą muszkę imitację chruścika było jeszcze parę lipieni ale bez wymiaru 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2021 40+ na zakończenie sezonu 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) Piątkowa wyprawa pstrągowa miała być tą ostatnią w tym sezonie. Miała, miała ale nie wytrzymałem...W piątek namierzyłem konkretnego potoka, który wyszedł mi do blaszki i odprowadził pod same nogi.Nie było wyjścia. Dzisiaj prosto po pracy pojechałem nad rzekę. Tym razem 7 cm Rapalkę original łyknął bez zastanowienia w pierwszym rzucie. ???????????? Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez Artech 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz95s Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Gratulacje,piękny pstrągal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Dzięki ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Analizując miejsce połowu i porównując zdjęcia, stwierdzam, że tego pstrąga złowiłem już w styczniu 2020 roku. Wtedy miał 49 cm i stał ze 100 m wyżej. Warto wypuszczać ryby. Styczeń 2020Sierpień 2021 Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez Artech 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmorces Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Ja też tak myślę, patrząc na kropki na pokrywie skrzelowej piękna ryba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertus Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 Analizując miejsce połowu i porównując zdjęcia, stwierdzam, że tego pstrąga złowiłem już w styczniu 2020 roku. Wtedy miał 49 cm i stał ze 100 m wyżej.Warto wypuszczać ryby.Styczeń 2020 IMG_20200104_103646.jpgSierpień 2021 IMG_20210830_164124.jpgSorry za mały of top. Na jednej z górskich rzeczek na Jurze mieliśmy onegdaj takiego charakterystycznego potoka, długi i cieńki jak skarpeta.Jak policzyliśmy z kolegą w sumie złowiony był przez nas 5 razy. Drugim razem 50tak złowiony w lutym w maju miał już 51.5 i sporo więcej objętości Takie ryby cieszą najbardziej bo wskazują ze kierunek jest słuszny 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 Miałem podobnie. Razem z kolegą złowiłem tą samą rybę 5 razy w ciągu 2 lat. Miał u nas ksywę chudy i pomimo anoreksji był całkiem niezłym fighterem. W rok urósł z 52 do 54 cm. Jakieś podsumowanie sezonu? U mnie średnio. 3 ryby powyżej 50 cm- 50,52 i 58. Brak ryby z 6 z przodu. Jętka bardzo rachityczna- jedynie ta 52 na suchą, a i tak złowiona w ciemno na wymuszonego. Na konika niespecjalnie brały, wolały obrotówkę. Sezon do zapomnienia. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 2 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 Z dużej rzeki. 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 2 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 Gratuluję połowów. Każdy wypuszczony pstrąg daje nadzieję na ponowny kontakt.Ryb, które złowiłem więcej niż raz mam na koncie kilkanaście. Mój dotychczasowy rekord, to pieciokrotne złowienie tej samej ryby w przeciągu czterech lat. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoen Opublikowano 2 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 Wspomnienie lata 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr O. Opublikowano 2 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 Na zakończenie sezonu 52cm.http://cloud.tapatalk.com/s/61312ef463824/VID_20210808_161841_0_COMPRESSED.mp4 Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 18 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Z ostatniego dnia sezonu, kilka średnich ryb zaliczonych plus wyjście byka, który tylko dostojnie odprowadził przynętę pod szczytówkę powodując niemal zawał ????. 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2021 (edytowane) Nie pisałem w tym wątku dotychczas... Niemniej jednak kilka pstrągów udało mi się w tym sezonie przechytrzyć. Tu jedna z tegorocznych rybek złapana na samodzielnie wykonaną przynętę z piór i włosia. Samiczka o długości 64 cm. A więcej pstrągów z mojego podbieraka do oglądnięcia i poczytania dla chętnych na blogu : http://jerkbait.pl/blog/18/entry-676-sezon-zacz%C4%99ty-sezon-sko%C5%84czony-czy-co%C5%9B-ciekawego-w%C4%99dkarskiego-si%C4%99-wydarzy%C5%82o-w-2021-u-mnie/ Edytowane 3 Listopada 2021 przez Guzu 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk122 Opublikowano 17 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2021 Jak myślicie kolor plecionki ma znaczenie dla pstrąga ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 17 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2021 Jak myślicie kolor plecionki ma znaczenie dla pstrąga ?.W teorii jak najbardziej, w praktyce często nie Zawsze możesz założyć dłuższy przypon z FC, a ostatnie 2-3m linki fluo maznąć ciemnozielonym albo czarnym markerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk122 Opublikowano 17 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2021 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 (edytowane) Jak myślicie kolor plecionki ma znaczenie dla pstrąga ?.W sensie płoszenia go ? Wszystko zależy od warunkówJaka woda. Głębokość. Przejrzystość. Szybkość nurtu.Nasłonecznienie... Ja bym łowił żyłka Wtedy nie ma co tracić czasu na takie dywagacje. Można się skupić na samym łowieniu i analizie lowiska Edytowane 19 Grudnia 2021 przez Guzu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 (edytowane) Zazwyczaj takie zestawienie jako "problemu" czyli: zylka czy placionka do lowienia pstragow jest przyczynkiem do delikatnie mowic "wielostronnicowej dyskusji" konczacej sie zazwyczaj zamknieciem watku w wyniku prezentowania jedynie slusznych wnioskow popartych argumentami "mocnych wypowiedzi" zamiast mocy argumentow...Trudno opisac i udowodnic to czego jestesmy czasami swiadkami ale co rejestrujemy jako zwiazek przyczynowo-skutkowy, bez posiadania bardzo rozleglej wiedzy....Z drugiej strony jedank trudno przeczac wlasnym doswiadczeniom...Gdy sie trafi na dzien czy pore ostrego zeru, zadko ma to znaczenie czym lowimy, nawet na kij od szczotki ze sznurkiem jestesmy w stanie cos tam zlowic...Gdy chcemy zlowic konkretna rybe czyli polujemy na krola dolka/rewiru, wtedy kazdy element ukladanki jest wazny.Doswiadczeni pstragarze znaja dni z braniami/uderzeniami/puknieciami, ktore sa kanwa do rozmaitych interpretacji i teorii.Czy eksperymenty w wielkich akwariach i na teczakach sa adekwatne do wyciagania wnioskow,- trzeba sobie samemu odpowiedziec.Pisalismy o tym na forum nie raz, ze pstragi, ale nie tylko one, zainteresowane przyneta po kontakcie z nia odskakuja od niej jak "oparzone". Jest to niezwykle irytujace.Dosc czesto jest to wynikiem zestawienia wysokomodulowy wegiel + plecionka. W pogoni za czuciem wszystkiego co mozliwe zapominamy o tym, ze to dziala w dwie strony...Niestety nie dowiemy sie od ryb co jest dla nich ploszace czy parzace, dlatego musimy sie przypatrywac statystyce roznych zdarzen i nie wyciagac pochopnych wnioskow tylko eksperymentowc.Z moich obserwacji widac, ze minimalizowanie tego efektu jest juz zauwazalne w konstrukcjach kompozytowych, wedle rosnacej proporcji zawartosci szkla ustepuje. W grafitach wysokomodulowych przez lagodzenie sygnalow/drgan czy czego tam (niektorzy mowia nawet o polu elektrycznym) z kija poprzez zylke do przynety uzyskujemy zblizony efekt, tak jakby transmisja zwrotna zostawala minimalizowana lub nawet zerwana w przpadku barzomiekiiej i rozciagliwej zylki lub zastosowaniu szklanego kija. Ile tej "miekkosci" i z czego wynikajacej wystarcza by ryba ignorowala sygnaly niepokojace - nie wiemy i raczej sie tego nie dowiemy... Lowic jednak czesto wypracujemy dla siebie samego jakas akcepowalna wartosc przyblizona. Lowic sporadycznie pstragi i poszukujac odpowiedzi wciaz bedziemy bladzli po manowcach czyichs odczuc i wlasnej niewiedzy.Nie chce tu forsowac zadnej teorii a jedynie dac pytajacemu koledze do myslenia, dlatego wklejam filmik. Filmik jest moim zdaniem ogolnie slaby ale zawiera potwierdzenie zarysowanej przeze mnie prawidlowosci, dlatego polecam go od 3:00 do 4,50.... Za namowa Zbyszka kupilem pierwszego szklaka w koncowce lat 90-tych ubieglego stulecia i tak do dzis na pstragi i grymasne sandacze chodze tylko i wylacznie ze szklem, a nasze doswiadczenia z lowienia pokrywaja sie w prawie 100%,- nie dlatego ze jestesmy kolegami ale dlatego ze to samo przezywamy nad woda Edytowane 19 Grudnia 2021 przez Rheinangler 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi