Skocz do zawartości

Pstrągi 2021

Piotr Gołąb

Rekomendowane odpowiedzi

No przyznam że bylo ciekawie. Wziął w bardzo silnym nurcie. Sam stałem na środku rzeki, a chodzenie po Dunajcu bywa wymagające. Kijek to Tsuri Passion 8lb do 9 gram. Plecionka YGK Jigman 0.6 12lb, a na końcu długi przypon z fluorocarbonu 10lb. Przynety Damiki EraMinnow 55 w kolorze Black Gold.

Dunajec na odcinku Szczawnica-Kroscienko.

Edytowane przez bartsiedlce

Tym razem na tęczowo, największy z tych, co pozwoliły się obfotografować. 51 cm kropkowanej złości - więcej w powietrzu niż w wodzie. Siadł na sprzęt "podlodowy": qualia XJB 702ml do 14 g, i podpięty twinek XTR 1000, plećka jcb #0,5, fluorokarbon 0,20 mm. Wahadełko-listek 4 g  od Pawła "Primanki" robiło robotę w wodzie.

768c981b807a9a67med.jpg

Edytowane przez Kokosz
  • Like 15

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Piątkowa wyprawa pstrągowa miała być tą ostatnią w tym sezonie. Miała, miała ale nie wytrzymałem...

W piątek namierzyłem konkretnego potoka, który wyszedł mi do blaszki i odprowadził pod same nogi.

Nie było wyjścia. Dzisiaj prosto po pracy pojechałem nad rzekę. Tym razem 7 cm Rapalkę original łyknął bez zastanowienia w pierwszym rzucie. ????????????

post-45734-0-29879000-1630348832_thumb.jpg

post-45734-0-82797600-1630348897_thumb.jpg

Edytowane przez Artech
  • Like 31

Analizując miejsce połowu i porównując zdjęcia, stwierdzam, że tego pstrąga złowiłem już w styczniu 2020 roku. Wtedy miał 49 cm i stał ze 100 m wyżej.

Warto wypuszczać ryby.

Styczeń 2020

post-45734-0-22751300-1630430168_thumb.jpg

Sierpień 2021

post-45734-0-03903700-1630430185_thumb.jpg

Edytowane przez Artech
  • Like 29

Analizując miejsce połowu i porównując zdjęcia, stwierdzam, że tego pstrąga złowiłem już w styczniu 2020 roku. Wtedy miał 49 cm i stał ze 100 m wyżej.

Warto wypuszczać ryby.

Styczeń 2020

attachicon.gif IMG_20200104_103646.jpg

Sierpień 2021

attachicon.gif IMG_20210830_164124.jpg

Sorry za mały of top. Na jednej z górskich rzeczek na Jurze mieliśmy onegdaj  takiego charakterystycznego potoka, długi i cieńki jak skarpeta.Jak policzyliśmy z kolegą w sumie złowiony był przez nas 5 razy. Drugim razem 50tak złowiony w lutym w maju miał już 51.5 i sporo więcej objętości :)

Takie ryby cieszą najbardziej bo wskazują ze kierunek jest słuszny 

• Like 9

Miałem podobnie. Razem z kolegą złowiłem tą samą rybę 5 razy w ciągu 2 lat. Miał u nas ksywę chudy i pomimo anoreksji był całkiem niezłym fighterem. W rok urósł z 52 do 54 cm.

Jakieś podsumowanie sezonu? U mnie średnio. 3 ryby powyżej 50 cm- 50,52 i 58. Brak ryby z 6 z przodu. Jętka bardzo rachityczna- jedynie ta 52 na suchą, a i tak złowiona w ciemno na wymuszonego. Na konika niespecjalnie brały, wolały obrotówkę. Sezon do zapomnienia.

• Like 3

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Nie pisałem w tym wątku dotychczas...

Niemniej jednak kilka pstrągów udało mi się w tym sezonie przechytrzyć.

Tu jedna z tegorocznych rybek złapana na samodzielnie wykonaną przynętę z piór i włosia.

Samiczka o długości 64 cm.

51652401760_7185261699_b.jpg

A więcej pstrągów z mojego podbieraka do oglądnięcia i poczytania dla chętnych na blogu :

http://jerkbait.pl/blog/18/entry-676-sezon-zacz%C4%99ty-sezon-sko%C5%84czony-czy-co%C5%9B-ciekawego-w%C4%99dkarskiego-si%C4%99-wydarzy%C5%82o-w-2021-u-mnie/

Edytowane przez Guzu
  • Like 31

• 1 miesiąc temu...

Jak myślicie kolor plecionki ma znaczenie dla pstrąga ?.

W sensie płoszenia go ?

Wszystko zależy od warunków

Jaka woda. Głębokość. Przejrzystość. Szybkość nurtu.

Nasłonecznienie...

Ja bym łowił żyłka ;)

Wtedy nie ma co tracić czasu na takie dywagacje. Można się skupić na samym łowieniu i analizie lowiska

Edytowane przez Guzu
  • Like 2

Zazwyczaj takie zestawienie jako "problemu" czyli: zylka czy placionka do lowienia pstragow jest przyczynkiem do delikatnie mowic "wielostronnicowej dyskusji" konczacej sie zazwyczaj zamknieciem watku w wyniku prezentowania jedynie slusznych wnioskow popartych argumentami "mocnych wypowiedzi" zamiast mocy argumentow...

Trudno opisac i udowodnic to czego jestesmy czasami swiadkami ale co rejestrujemy jako zwiazek przyczynowo-skutkowy, bez posiadania bardzo rozleglej wiedzy....

Z drugiej strony jedank trudno przeczac wlasnym doswiadczeniom...

Gdy sie trafi na dzien czy pore ostrego zeru, zadko ma to znaczenie czym lowimy, nawet na kij od szczotki ze sznurkiem jestesmy w stanie cos tam zlowic...

Gdy chcemy zlowic konkretna rybe czyli polujemy na krola dolka/rewiru, wtedy kazdy element ukladanki jest wazny.

Doswiadczeni pstragarze znaja dni z braniami/uderzeniami/puknieciami, ktore sa kanwa do rozmaitych interpretacji i teorii.

Czy eksperymenty w wielkich akwariach i na teczakach sa adekwatne do wyciagania wnioskow,- trzeba sobie samemu odpowiedziec.

Pisalismy o tym na forum nie raz, ze pstragi, ale nie tylko one, zainteresowane przyneta po kontakcie z nia odskakuja od niej jak "oparzone". Jest to niezwykle irytujace.

Dosc czesto jest to wynikiem zestawienia wysokomodulowy wegiel + plecionka. W pogoni za czuciem wszystkiego co mozliwe zapominamy o tym, ze to dziala w dwie strony...

Niestety nie dowiemy sie od ryb co jest dla nich ploszace czy parzace, dlatego musimy sie przypatrywac statystyce roznych zdarzen i nie wyciagac pochopnych wnioskow tylko eksperymentowc.

Z moich obserwacji widac, ze minimalizowanie tego efektu jest juz zauwazalne w konstrukcjach kompozytowych, wedle rosnacej proporcji zawartosci szkla ustepuje. W grafitach wysokomodulowych przez lagodzenie sygnalow/drgan czy czego tam (niektorzy mowia nawet o polu elektrycznym) z kija poprzez zylke do przynety uzyskujemy zblizony efekt, tak jakby transmisja zwrotna zostawala minimalizowana lub nawet zerwana w przpadku barzomiekiiej i rozciagliwej zylki lub zastosowaniu szklanego kija. Ile tej "miekkosci" i z czego wynikajacej wystarcza by ryba ignorowala sygnaly niepokojace - nie wiemy i raczej sie tego nie dowiemy... Lowic jednak czesto wypracujemy dla siebie samego jakas akcepowalna wartosc przyblizona. Lowic sporadycznie pstragi i poszukujac odpowiedzi wciaz bedziemy bladzli po manowcach czyichs odczuc i wlasnej niewiedzy.

Nie chce tu forsowac zadnej teorii a jedynie dac pytajacemu koledze do myslenia, dlatego wklejam filmik. Filmik jest moim zdaniem ogolnie slaby ale zawiera potwierdzenie zarysowanej przeze mnie prawidlowosci, dlatego polecam  go od 3:00 do 4,50....

Za namowa Zbyszka kupilem pierwszego szklaka w koncowce lat 90-tych ubieglego stulecia i tak do dzis na pstragi i grymasne sandacze chodze tylko i wylacznie ze szklem, a nasze doswiadczenia z lowienia pokrywaja sie w prawie 100%,- nie dlatego ze jestesmy kolegami ale dlatego ze to samo przezywamy nad woda  ;)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 3