Skocz do zawartości

Okonie 2021

cobrax

Rekomendowane odpowiedzi

Nawet w snach nie przypuszczałem ,że w styczniu zagoszczę tutaj . Jednakże myśl ,że do rozpoczęcia ,,właściwego,, początku sezonu zostały jeszcze prawie cztery miesiące i że za kilka dni lód może skuć małopolskie wszelkiej maści bajorka spowodowała ,że dziś zameldowałem się nad jednym z nich .

I było bardziej niż pięknie....

post-64797-0-00756600-1609936142_thumb.jpg

post-64797-0-14031000-1609936177_thumb.jpg

• Like 35

Zdziwienia rozmiaru nie miałem ponieważ wziął w pełnym dystansie na pewnym holenderskim "starorzeczu" o głębokości około 4 metrów i od samego początku pokazał kto tu rządzi. Na całe szczęście w tej rywalizacji to ja byłem sprite a on był pragnienie. Zdziwiłem się natomiast okrutnie gdy z głębin zimnej i krystalicznie czystej wody szedł za nim drugi jegomość o równie pokaźnych rozmiarach. Jedno jest pewne - jeszcze tam wrócę.

Ja nie wiem jak można z regularnością łapać okonie 40+ na turbo lekko czyli plecionka 00nic + główka 1-2 gram i 2` gumka. Nie mówię tego żeby kogoś zdyskredytować - broń Boże. Mówię to z podziwem. Ja okoni 40+ nie potrafię złapać na lżej niż pletka 0.14, fluo 0.35-0.40, główka 8 gram i westin shad teez 9 cm. Czasem jednak fajnie iść postkomunistycznie na jakość i przewalić w jeden wieczór kilkadziesiąt smukłych kruciaków tak pro-bono dla relaxu.

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 3

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Dwoje Youtuberów wybrało się na lód na okonie. Co z tego wyszło? Na pewno fajna wyprawa i... Zobaczcie zresztą sami ????. W opisie pod filmem znajdziecie link do wyprawy widzianej od drugiej strony. Zapraszam do oglądania, bo to już piąteczek, piątunio ????

• Like 9

Długo oczekiwany wyjazd na jezioro z wielkimi okoniami nie przyniósł oczekiwanych efektów. Oprócz palczaka, jedna ciut większa rybka złowiona na blaszkę podlodową HRT. Z rozmów z innymi wędkarzami okazało się, że była to największa ryba tego dnia[emoji6]2f468e317572cc75a8ad168eb164f54e.jpg8ea1a6ba7df4e16b66f2d23043ea8f71.jpg

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

• Like 20

Fighting cold and storm, waking up early, going to bed late. Walking that extra mile, doing the last cast 1000 times...it will pay off they said...And it does...

Fantastic fish in a great condition and new ????PB????

????Nowa życiowka????

https://www.instagram.com/p/CLRKReSr0ci/?igshid=15kbwv66wk268

post-48189-0-18755300-1613325223_thumb.jpeg

• Like 19

Okonie jak konie , super dzień i super ryby wszystko w palcach i bardzo cienko, czyli tak jak lubię. Wszystko na swoje mormyszki.

Podlodowa 40 echa na bałałajke na 0.8 cieszy najbardziej. Było sporo fajnych ryb, ale dwa zasługują na zdjęcie.

Podlodowe ostatki, jak woda zejdzie biorę się za kropki.75182ecfa8a786496c6d903ad8a9dbe9.jpge63d2e329e2b01cc08384c75e66dd075.jpg

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 47

• 2 tygodnie później...

Okoniowe podsumowanie sezonu lodowego 2021 - było dobrze. Chyba aż za dobrze patrząc na to ile pasiaków zamordowano. Pokoty na FB to był standard. Lata lecą, a naród jak był tępy tak tępy jest.
Może jakiś progres w kierunku cywilizacji jest, ale mega powolny :/ 
Tutaj na portalu klepiemy się po pleckach i zapominamy jaka jest rzeczywistość. 

No nic ... miały być okonie. Wrzucam największego. Udało mi się połowić garbów 40+ w trzech okręgach PZW, w wielu różnych jeziorach, tylko nie w OM. Aczkolwiek przyznam, że w tym ostatnim nawet nie próbowałem ;)

post-46317-0-40362600-1614718927_thumb.jpg

Edytowane przez hlehle
  • Like 22

W kieleckim umieli sobie poradzić. Od 20 do 35 max 10szt. I kontrole na lodzie jak nigdy. Jazgarz 10cm. Całkiem mądrze

W Ciechanowskim 18 - 30 cm i w czasie zimy maks 5 sztuk. Częste kontrole. Duża presja , mało wód i do tego z kiepskim potencjałem, mimo to efekty widać. 

Można ? Można.

Toruń też ma widełki, tylko niestety słabo z kontrolą ... Za to jeziora kapitalne.

Olsztyn - 20-35 cm - niestety jeziorka też raczej nikczemne. Najfajniejsze wody mają gospodarstwa rybackie i ostro siatują.

Może i w OM w końcu coś drgnie po tych ostatnich aferach. Może ...

Edytowane przez hlehle
  • Like 5