Skocz do zawartości

Okonie 2021

cobrax

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

To już jest koniec...
Dosłownie na ostatnie dni dotarła paczka z Polski w której była cała talia asów w postaci wirujących ogonkow od @seba1994
Niestety ale pełnia nie rozpieszcza w brania a okienka żerowania są bardzo krótkie choć intensywne. Dziś jeden okoń 40 cm i niestety muszę się z wami pożegnać.
Do czerwca, na szczęście. Już tęsknię.

e40355ef08bc15f8edd07d40f946c29c.jpg4f6300d107895444dc369698cd864df6.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

• Like 14

Pod koniec marca przydarzyła mi się na Motławie nawet ciekawa historia. To zdjęcie nie oznacza wcale, że te okonie zostały przeznaczone do konsumpcji. Mianowicie, podczas gdy holowałem jednego garbusa, okazało się, że większy odprowadził swojego większego kolegę do podbieraka i gdy pierwszy został szczęśliwie podebrany, nie czekając, szybko go odczepiłem, zostawiłem w podbieraku i zapolowałem na drugiego, wykonując kilka rzutów. Udało się to. Za chwilę drugi wylądował w podbieraku, gdzie trochę ryzykowałem, bo pierwszy leżał w siatce luzem i mogłem stracić jednego, a nawet dwa, ale ryzyko czasem się opłaca. ;)

post-56517-0-19375400-1617779842_thumb.jpg

post-56517-0-06497100-1617780776_thumb.jpg

Edytowane przez Bartas93
  • Like 17

Jakimi przynetami lowicie letnie okonie?

Mam na myśli rozmiar i gramature? Pytam bo nie wiem czy nie spróbować tylko grubiej przynetami 7-12 cm i nie wiem czy to nie za dużo jak na Polskie wody.

Gramatura to akurat typowo pod łowisko, ale ogólnie kwiecień to raczej jeszcze czas lżejszych główek. U mnie dużych okoni jest raczej mało, więc łowie łowie przeważnie gumami max 7cm a najczęściej różne keitechy i tym podobne około 5cm. Ale jeśli masz wode, gdzie wiesz że są duże okonie w rozsądnych ilościach to i cannibal 10cm będzie ok.

Na mazowieckim (ograniczenie do 5cm) ostatnio łowię boroda baits ayra. Przyzwoicie trzepią i pomimo rozmiarów przynęty zameldował się taki 35cm+ (na słabej wodzie)

Jak nie ma ograniczenia to 3-calowy keitech robi robotę, siadają na to spokojnie okonie od wymiaru już, wiec na pewno nie jest za duże.

Edytowane przez PABL0