Skocz do zawartości

Okonie 2021

cobrax

Rekomendowane odpowiedzi

W mojej okolicy są ryby do 40 cm spokojnie, a i 50 by się mogła trafić :) tylko ciężko taka skusić.

A pytałem bo do tej pory lowie zestawem do 10 g i może dlatego mój największy oks to 37 cm :P

W tym roku będę pływał z pontonu to może wyniki będą lepsze i zagoszcze tutaj z fotka :P

Na początku tygodnia na Motławie, w sumie podobna sytuacja co ostatnio - okonie odprowadziły przynętę w parze. Niestety, tym razem nie żerowały jak widać zbytnio. Szczególnie jeden, większy wszedł mi mocno na ambicję. Pomimo braku wyników i chęci, poświęciłem sporo czasu przerzucając kolejne przynęty w pudełku, ale w końcu trafiłem w gusta jegomościa i skutecznie skusiłem do ataku. Cieszy bo wypracowany i jak dotąd największy w tym sezonie. ;)

post-56517-0-76561500-1618687001_thumb.jpeg

post-56517-0-67444600-1618687253_thumb.jpeg

post-56517-0-04170700-1618687304_thumb.jpeg

• Like 28

Okonie, w szczególności te duże, to na moich wodach rzadkość, jednak ku zaskoczeniu tej wiosny udało mi się złowić pięknego pasiaka. Złowiony na rozlewisku dużej rzeki, w zasadzie mojej ukochanej... ;)  - Bugu. Może nie kolos bo miał jedynie, a może i aż 39 cm. Rzecz jasna wrócił na żerowe - tarlisko. 

gjCLrn3.jpg

Edytowane przez beton007
  • Like 26

Wiosna ostatnio nie rozpieszcza ale kiedy tylko słońce przebije się przez chmury to okonie zaczynają współpracować.

Odwiedziłem jezioro z ,którego kilka lat temu zrezygnowałem , ponieważ brały na nim tylko ,,palczaki". Okazuje się jednak ,że pływają tam też ,,normalne" garbusy. 

Zestaw : sicario , vaniek i latwa 2" na główce 2g

post-60719-0-16683900-1619121585_thumb.jpgpost-60719-0-47011700-1619121609_thumb.jpg

• Like 9

• 2 tygodnie później...

Okonie chyba nigdy nie przestaną mnie zadziwiać. Najczęściej na głowie trzeba stawać i dobierać wyszukane odcienie, raczej niewielkie gabarytowo przynęty a tu bach, 15 cm  fluo żarówiastej gumy znika w gębie bez problemu  :rolleyes:

attachicon.gif IMG_20210514_064342_Easy-Resize.com.jpg

Na tym zbiorniku co właśnie byłeś Piotrze to najlepiej 15 cm na okonia. W woblery od jednego kolegi z forum walą, aż miło. 

Na tym zbiorniku co właśnie byłeś Piotrze to najlepiej 15 cm na okonia. W woblery od jednego kolegi z forum walą, aż miło. 

Może być, każda woda ma swoje tajemnice. Pamiętam jak będąc w północnej Szwecji, dobrych kilka lat temu dopiero po założeniu przynęty 12 - 15 cm zaczynały się brania okoni, ale tam to zupełnie inne realia i okonie też jakieś mniej zmanierowane  :) .  U nas zazwyczaj takie,( jak na okoniowe standardy) "kotlety" płoszą je ( to przynajmniej moje obserwacje ) choć zdarzają się dni jak dziś, że jest zupełnie odwrotnie  :rolleyes:   

• Like 3