Byniek Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Kol. Michale "amerykany" to są borowiki wysmukłe, a borowik usiatkowany "to je inna para kaloszy".pozdrawiam byniek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Coś tam drgnęło w lesie .Pozdrawiam Tomi . 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Tomku u Ciebie(Bielsk Podlaski) nie coś drgnęło tylko skrzynkami noszą prawdziwki Gdyby nie zawirowania to już bym siedział u teścia i przemierzał tamtejsze lasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Tomku u Ciebie(Bielsk Podlaski) nie coś drgnęło tylko skrzynkami noszą prawdziwki Gdyby nie zawirowania to już bym siedział u teścia i przemierzał tamtejsze lasy Nie wszędzie,i nie wszyscy noszą skrzynkami. W jednym lesie, aby nazbierać czapkę kurek widoczną na zdjęciu potrzebowałem grubo ponad godzinę. Nie znalazłem tam żadnego innego grzyba. W drugim(sąsiednim) lesie w podobnym czasie znalazłem około 80 młodych prawdziwków + kilkanaście innych grzybów. Po krojeniu na miejscu zostało to co na fotce. W domu też jeszcze kilka odrzuciłem. Czyli stosunek zdrowe /robaczywe jest około 50%.Gdybym nie zmienił miejsca, zostałbym z garścią kurek i twierdził że grzybów nie ma.Inną historią jest bajkopisarstwo zbieraczy.Opowieści o 200-300 prawdziwkach zebranych jednego dnia nie przekłada się na na podobne ilości zebrane na wspólnej wyprawie z opowiadającym. Podobnie jest w wedkarstwie - łowić (zbierać )to trzeba umieć ????????. Pozdrawiam Tomi ????. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Nie wszędzie,i nie wszyscy noszą skrzynkami.W jednym lesie, aby nazbierać czapkę kurek widoczną na zdjęciu potrzebowałem grubo ponad godzinę. Nie znalazłem tam żadnego innego grzyba.W drugim(sąsiednim) lesie w podobnym czasie znalazłem około 80 młodych prawdziwków + kilkanaście innych grzybów.Miejscówki tak jak z rybami trzeba mieć swoje i znać co kiedy i jak więc to normalne Ja od niedawna poznaję tam lasy, ale ma już kilka miejscówek do których idę po grzyby plus stukam dodatkowe kilometry. A co do bajkopisarstwa to nie mam podstaw do niewierzenia, bo to wszystko poparte jest relacją fotograficzną 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Tomku u Ciebie(Bielsk Podlaski) nie coś drgnęło tylko skrzynkami noszą prawdziwki Gdyby nie zawirowania to już bym siedział u teścia i przemierzał tamtejsze lasy Jeżeli masz takie sprawdzone, 100% miejscówki na zebranie skrzynki tzw.prawdziwków nie trać czasu i śmiało ruszaj.Ja bym tak zrobił bez względu na odległość. Oczywiście po tak obfitym grzybobraniu pochwal się jakimiś fotkami i skrobnij kilka słów opisu. Ja dzisiaj, idąc za ciosem, przedeptałem inny las gdzie też podobno zbierali po "200+".Znalazłem....40 sztuk młodych prawdziwków (5-12cm) . Do zabrania nadawał się 1 (jeden !).Dla odmiany trafiłem na inne gatunki grzybów. Pierwsze kanie i maślaki(trochę inne niż zazwyczaj, ale i zebrane w nietypowych miejscach ). Pozdrawiam Tomi ????. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred88 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Takie tam wiaderka z rydzami... Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2021 (edytowane) (...)Ja dzisiaj, idąc za ciosem, przedeptałem inny las gdzie też podobno zbierali po "200+".Znalazłem....40 sztuk młodych prawdziwków(5-12cm) . Do zabrania nadawał się 1 (jeden !).(...) Minionej wiosny zdarzyło mi się popracować w pewnej restauracji. Fine dining!Któregoś dnia dostałem do przerobienia kilkanaście kilo, mrożonych w całości, "młodych prawdziwków" - borowików szlachetnych i sosnowych.Rozmrożone. Kroję: pierwszy - gąbka, drugi - gąbka, także trzeci, czwarty - worki wydrążone przez larwy."Hola, hola, panie Szefie Kuchni" mówię, "takie to ja sprawdzam i zostawiam w lesie, żeby nie dźwigać niepotrzebnie"."Bez przesady" pan Szef Kuchni na to, "i tak miksujemy je na krem." P.S. Nie omieszkam jednak dodać, że jedzenie owadów jest dziś nad wyraz trendy Oraz że w Finlandii, gdzie rozgrywa się cała historia, stosunek zdrowych do robaczywych bywa zazwyczaj jak 1:10. Edytowane 15 Sierpnia 2021 przez Marvin 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 W sobotę byłem trochę sypnęło grzybami 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Z ostatniego, krótkiego wypadu do lasu. Widoki jak zawsze bezcenne. Szkoda tylko że większość znalezionych prawdziwków nie nadawała się do zebrania, nawet te niewielkie naszpikowane robactwem. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2021 U mnie nieśmiało pokazują się, niestety jak w większości regionu około połowa z lokatorami:( 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolpi Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Wracając do samochodu znalazłem takie dwa 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławomir Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Dzisiejszy zbiór 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2021 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Sobotni wypad, koledze od grzybów koszyk poległ Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez Tomrusz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Powoli zaczynają się znowu pojawiać.Teraz to już 100% zdrowych. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackot_88 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Jak przyjadę to zamiast na ryby jedziemy na grzyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Jak przyjadę to zamiast na ryby jedziemy na grzyby Nie ma sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esmar Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 Na spacerku , korzeń - rozmiar 36 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 Znalazłeś w Poznaniu? To bardzo rzadki gatunek w Polsce i w ogóle w naszej strefie klimatycznej - Boletus aereus.Podałbyś namiar taki do metra, bo widzę że to jakiś park czy skwer. Prośba kumpla z UAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esmar Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 Ruciane-Nida i to raczej nie ten gatunek, kapelusz jasny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 Dzięki wielkie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 W ub. roku znalazłem pierwszego w życiu ciemnobrązowego, w tym roku już dwa. Ocieplenie klimatu im sprzyja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 2 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 (edytowane) To szmaciak? Dwa razy jadłem, ale jeszcze nigdy sam nie znalazłem Edytowane 2 Września 2021 przez Mekamil 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackot_88 Opublikowano 2 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi