slawek_2348 Opublikowano 2 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 oficjalnie, od niedawna SIEDZUŃ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 2 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 Dzięki :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Podpowie ktoś co to za grzyby?Nie sinieją, nie gorzkie w smaku, góra kapelusza bez śluzu. Pozdrawiam. Bartek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 (edytowane) Nie bardzo widzę, może goryczak żółciowy lub piaskowiec kasztanowaty?U mnie dziś dobry wypad z dziećmi.Kurki, podgrzybki, koźlaki, prawdziwki, piaskowce modrzaki. Dużo grzybów.Była też polanka z kaniami, jakieś 50 sztuk, ale akurat ich nie zbieram Poniżej kilka z 1 miejsca Edytowane 4 Września 2021 przez korol 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Nie bardzo widzę, może goryczak żółciowy lub piaskowiec kasztanowaty? U mnie dziś dobry wypad z dziećmi.Kurki, podgrzybki, koźlaki, prawdziwki, piaskowce modrzaki. Dużo grzybów.Była też polanka z kaniami, jakieś 50 sztuk, ale akurat ich nie zbieram Poniżej kilka z 1 miejsca 11.jpgPiotrek, te "siniaki" z Twojej fotki to piaskowce modrzaki ?W zeszłą niedzielę eksplorowałem nowe miejscówki i naprawdę sporo ich było. Pozdrawiam Tomi . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Tak, całe jasne, popielate, a po dotknięciu/przekrojeniu natychmiast niebieskie.Spotykane wyspowo, raczej rzadko. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Tak, całe jasne, popielate, a po dotknięciu/przekrojeniu natychmiast niebieskie.Spotykane wyspowo, raczej rzadko.A jak walory smakowe tych piaskowców modrzaków i jaki sposób przygotowania (smażenie ,słoiki! )będzie najlepszy? Mnie trochę zaciekawił trzon tego grzyba (po przekrojeniu częściowo pusty /watowaty /gąbczasty ).Ojciec nazywa je siniakami i w zeszłą niedzielę zebraliśmy razem około 50 szt. Wszystkie oddałem. Jutro planuję ponownie wpaść w tamte rewiry i jeżeli gra jest warta świeczki to uzbieram sobie. Jak jeszcze będą ????. Pozdrawiam Tomi ????. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l.berlinski Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Jak nie gorzki to pewnie jest to jakaś odmiana piaskowca... albo mutacja piaskowca i tego dziwnego Borowika z USA ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Smaczne, dziś będę dusił w kompozycji z prawdziwkami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 W takim razie jutro postaram się kilka "upolować "????????.Nie ukrywam, że głównym celem ataku będą malutkie grubasy, których trochę zebrałem na krótkim wypadzie we środę po pracy ????. Pozdrawiam Tomi ????. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 5 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2021 Jak zaplanowałem tak zrobiłem. Spacer po lesie przyniósł takie wyniki jak na fotkach poniżej. Brak opadów w ciągu tygodnia nie pozwolił na więcej. W lesie sucho, brak nowego wysypu młodych grzybów. Coś tam jednak udało się nazbierać.Były kanie. Były małe grubasy. Większe grubasy też były. Siniaki -piaskowce modrzaki. Dwie garście żółtych na zupkę.Małe co nieco szlachetniejszych grzybów. Pozdrawiam Tomi ????. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławomir Opublikowano 5 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2021 (edytowane) Zrób polędwiczki z kurkami 20210905_163332.jpegBajka w smaku Tomi, jak masz większą ilość kani możesz je dobrze wysuszyć i zmielic. Później dodać to do sosów Edytowane 5 Września 2021 przez Sławomir 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 5 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2021 Zrób polędwiczki z kurkami 20210905_163332.jpegBajka w smaku Tomi, jak masz większą ilość kani możesz je dobrze wysuszyć i zmielic. Później dodać to do sosówSławomir, polędwiczki w sosie z kurkami zajadałem w zeszłym tygodniu ????. Teraz muszę trochę dozbierać bo na urodzinową ucztę planuję przygotować żeberka /polędwicę/karkówkę z dzika z sosem grzybowym. Kani mogłem zabrać ze 30 + ,ale nie potrzebowałem więcej i wziąłem to co na zdjęciu. Z tym suszeniem to może spróbuję, choć w domu nie mamy wielkich tradycji potraw z suszonymi grzybami. Tak jak większość -raz do roku na wigilię. Najlepsze miejscówki na kanie miałem /mam nad granicznym Bugiem lecz z wiadomych przyczyn nie mogę się tam teraz udać ????????. Pozdrawiam Tomi ????. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 5 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2021 Suszone i zmielone kanie/sowy to doskonały dodatek smakowo -zapachowy do ciemnych sosów ????zdecydowanie polecam ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2021 Zbiory z soboty 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2021 W sobotę od 14ej....Bardziej spacer po zagajnikach niż wielkie grzybobranie, ale coś się trafiło... Pozdrawiam,malcz 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2021 Mamy wysyp kani 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolpi Opublikowano 7 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 Mamy wysyp kani 20210906_191948.jpg 20210906_203105.Owocny dzień gratulacjeMasz jakiś fajny przepis na kanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Są dwa sposoby przetwarzania:1 to schabowy2 to zblanszować i zrobić farsz do pierogów a jeszcze lepiej do krokietow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 (edytowane) Dla mnie te schabowe z kań są niezjadliwe.Kolejna tura - prawdziwki, podgrzybki, piaskowce, koźlaki. Edytowane 8 Września 2021 przez korol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Dla mnie te schabowe z kań są niezjadliwe.Co Ty mówisz... zesmażasz w jajku i bułce na chrupko i schodzą szybciej niż prawdziwe schabowe. Prawdziwa sytuacja z ostatniej niedzieli, schaby zostały jeszcze do wtorku a 14 kań na 5 osób nawet wystygnąć nie zdążyło 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Dla mnie te schabowe z kań są niezjadliwe. Kolejna tura - prawdziwki, podgrzybki, piaskowce, koźlaki.Piotrek, jak będziesz na grzybach i nazbierasz kań, to chętnie parę sztuk przygarnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolpi Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Flaczki, lub te schabowe u mnie w kuchni, praktykuje ale sądziłem, że macie jakieś inne ciekawe przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 (edytowane) Flaczki, lub te schabowe u mnie w kuchni, praktykuje ale sądziłem, że macie jakieś inne ciekawe przepisy.Na przykład jajecznica z kaniami, jajka sadzone na kaniach smażonych saute, kalabryjska zupa grzybowa (tu grzyby różne, ale kanie jak najbardziej). Edtit: Oczywiście jeszcze risotto z pieczonymi grzybami (różne w tym też kanie), ale można tylko z kaniami (włoski przepis). Przepisy dostępne w necie (raczej wybierać te po włosku). Edytowane 8 Września 2021 przez MaleX 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi