guciolucky Opublikowano 2 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 Kamil, uwaga nie na miejscu, pomijając już fakt samych doświadczeń z air rotor, zimą łowię więcej ryb niż w pozostałych porach roku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 2 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 Ja nie zauważyłem różnicy czy to AirRotor, rotor Magnumlite czy zwykły. Łowi się tak samo, a problemów z kabłąkami nigdy nie miałem. Ale przyjemniej łowi się takim TP, Certate czy Vańkiem niż Zauberem czy innym Mistrallem. Szukam czegoś do Lighta, dlatego zainteresował mnie ten Luvias. Ale do wiosny jeszcze troszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Ja nie zauważyłem różnicy czy to AirRotor, rotor Magnumlite czy zwykły. Łowi się tak samoNie mam więcej pytań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Nie wiem, może mam zbyt styrane pracą dłonie ale nie zauważyłem różnicy która mogłaby w ślepym teście stwierdzić że to jest taki rotor a tamten taki podczas kręcenia korbką. No chyba że ktoś nadaje się do "mam talent". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Ja jak w sklepie dostałem TP20 rozmiar 4000 do ręki to zaskoczył mnie fakt, że podczas kręcenia kabłąk czasami delikatnie haczył o palec wskazujący. Nie wiem może mieli egzemplarz trafiony albo im przypadkiem upadł na ziemię ale to ostatecznie przekonało mnie o zakupie certate choć uważam, że TP to świetny kołowrotek zarówno ten nowy jak i 2015. Też szukam czegoś do ul na klenie i jazie i tylko brak płyykich szpul w daiwach skłania mnie na dzień dzisiejszy ku vanfordowi 2500s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Ja jak w sklepie dostałem TP20 rozmiar 4000 do ręki to zaskoczył mnie fakt, że podczas kręcenia kabłąk czasami delikatnie haczył o palec wskazujący. Nie wiem może mieli egzemplarz trafiony albo im przypadkiem upadł na ziemię ale to ostatecznie przekonało mnie o zakupie certate choć uważam, że TP to świetny kołowrotek zarówno ten nowy jak i 2015. Też szukam czegoś do ul na klenie i jazie i tylko brak płyykich szpul w daiwach skłania mnie na dzień dzisiejszy ku vanfordowi 2500s.Też tak mam. To kwestia trzymania wędki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 To kwestia rąk jak u Freda Flintstona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 (edytowane) Przerobiłem większość możliwości i do lighta wybrałem V19 2500S jest lekki, mocny, nie plącze cienkich linek, ma dobry hamulec. Łowię nim od późnej jesieni, szacuję, że wykręciłem nim już ze trzy pełne taczki ryb, z czystym sumieniem, polecam. Edytowane 3 Stycznia 2021 przez guciolucky 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 To kwestia rąk jak u Freda Flintstona. No zapomniałem dodać, że nie mam 2 metrów wzrostu i łap jak niedźwiedź a i w polu też nie robie ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Ja się tu też wtrącę. Podobnie, łapki u mnie jak u księdza, może i długie paluchy, ale łapa raczej smukła. Ciężko mi było wybrać do UL rozmiar 1000 by o paluchy kabłąk nie bił (trzymam stopkę między wskazującym, a środkowym). Ostatecznie 16 Vqh 2000s daje radę, Daiwa ogólnie jeszcze lepiej, ale wnioski takie, iż pod chińsko(japońsko)podobną anatomię budowane są one. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Jeśli łowi się ryby w małych rzekach, z brzegu wśród trzcin, na płytkiej wodzie wśród zwałek itp.,to wielkość kołowrotka poniżej 2500 nie pozwoli zapanować nad zaciętym kleniem czy boleniem, szczególnie kleń będzie pikował z impetem głową w zawady. Zacięte, ryby reofilne, bardzo szybko pływają w wypadkowym kierunku i jeśli tylko powstanie luz linki, starają się ugrzeznąć w czymkolwiek, zjawisko nie ma miejsca w rzekach górskich, kamienistych i mocno uregulowanych. Moim zdanie przy metodzie spiningowej kołowrotki wielkości 1000 czy 2000 nie mają zastosowania, poza wodami o których wspomniałem wcześniej, czy warto kupować tak mały kołowrotek do spina? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 (edytowane) coś w tym jest.....ile razy mam ochotę kupić Shimano wielkości 1000, tyle razy przypominają mi się sytuacje, gdy nawet C3000 z przełożeniem w okolicach 5,3:1 zmuszał mnie do kręcenia korbą z prędkością 'boleń plus'.....ale może kiedyś zaryzykuję, hahahaha co do nowego Luviasa, jeżeli średnice szpul będą podobne do daiwowskich z roku już poprzedniego, rozmiar 2500 będzie ciekawą opcją pomiędzy Shimano 1000 i 2500/C3000..... Edytowane 3 Stycznia 2021 przez cristovo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 (edytowane) Już jest na oficjalnej stronie daiwa jp https://www.daiwa.com/jp/fishing/item/reel/spin_rl/luvias_airity/index.html Nie mam pełnej historii sprzętu wędkarskiego w pamięci, ale nie kojarzę by istniał wcześniej model kołowrotka, którego pełna rozmiarówka nie przekracza 200 g wagi. Pytanie się nasuwa : Co dalej ? Edytowane 5 Stycznia 2021 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Model 4000 waży 200gr. Niedługo na forum zacznie być polecany na szczupaki na ciężko 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciu79 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 (edytowane) Na to czekałem jest wolna 3000 magnezowym body Edytowane 5 Stycznia 2021 przez Luciano79 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Model 4000 waży 200gr. Niedługo na forum zacznie być polecany na szczupaki na ciężko Model 1000, przeznaczenie - ukleja na lekko. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszka1987 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Cacy, 4000cxh pod 3metrowego feederka na "letko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Ciekawe czy seria LT będzie kontynuacją starej linii TD gdzie cała plejada odznaczała się bardzo dobrą i wyrównaną jakością? Wagowo powrót do tradycji topowych TDZ a może i ciut lżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 Na plat już można się zapisać na luviasaCena conajmniej okazała...Ale to każdy po swojemu oceni https://www.plat.co.jp/shop/catalog/default/cPath/4027_4029_4033_6239 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszka1987 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Filmik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 (edytowane) Gdyby tak dało się podmienić rotor od V19 to była by ponadczasowo ładna maszynka a tak to kolejny LT-ek... Zwróciłem uwagę na nawój i nie wygląda to najlepiej, nie jest to klasa certate/exist Edytowane 8 Stycznia 2021 przez guciolucky 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 (edytowane) eee tam, Daiwy może i nieco inaczej nawijają niż Shimano (czasami nie aż tak 'odlinijkowo'), ale mój pierwszy Stradic 'niejapan' nawijał taką klepsydrę, że z wielką przyjemnością oddałem go młodszym.....nie jest chyba zresztą aż tak tragicznie, biorąc poprawkę na zniekształcenie obrazu.....przy okazji widzę, że Japończycy potrafią trzymać zestawy jak należy Edytowane 8 Stycznia 2021 przez cristovo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 ...i Tak bym nie kupił 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 akurat Luviasa ja także nie..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Chyba lepiej dopłacić kapkę do ceraty.I tak bym wybrał shimano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi