psd27 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Przecież ten Luvias na Plat’cie jest droższy od Ceraty.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 To tym bardziej jaki był by sens jego zakupu... oprócz zbieractwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby17 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 A Ja bym kupił.Podoba mi się to magnezowe body z Exista i lekki rotor. Lubię Vanquishe 12 i ten Airity mi go przypomina. Vanquish 12 też miał body ze Stelli 10 a rotor z tworzywa. Nie dziwi mnie fakt iż Airity jest droższy od Certate. Jak dla mnie to układ na obecną chwilę jest następujący Certate = Twin PowerAirity = VanquishaExist = Stella 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 A Ja bym kupił.Podoba mi się to magnezowe body z Exista i lekki rotor. Lubię Vanquishe 12 i ten Airity mi go przypomina. Vanquish 12 też miał body ze Stelli 10 a rotor z tworzywa. Nie dziwi mnie fakt iż Airity jest droższy od Certate. Jak dla mnie to układ na obecną chwilę jest następującyCertate = Twin PowerAirity = VanquishaExist = Stella Dokładnie, i już rozmyślam o pozbyciu się 16 Vanquish 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 To tym bardziej jaki był by sens jego zakupu... oprócz zbieractwa.Mniej więcej taki ma sens jak Twoje doradztwo w tym temacie... skoro już z góry zakładasz, że wybór Shimano jest dla Ciebie najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Ten luvias airity to tak jak pisałem nic innego jak exist ze złotymi dodatkami i nacięciami w szpuli i chyba jak dobrze zauważyłem 1 łożysko mniej. No i dali nowa nazwę ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Ten luvias airity to tak jak pisałem nic innego jak exist ze złotymi dodatkami i nacięciami w szpuli i chyba jak dobrze zauważyłem 1 łożysko mniej. No i dali nowa nazwę ????Exist ma przełącznik blokady wstecznych obrotów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 W życiu, Luvias nie ma nic wspólnego z existem poza nazwą, daiwa. Exist ma idealny nawój a ten luvias ma nawój podobny do BG. Ja to dokładnie widzę na filmie, na żywo zwykły luvias też ma nawój zdecydowanie odbiegający od certate czy exista. No i nie można porównać certate z twin powerem gdyż certate to kołowrotek znacznie wyższej klasy. Rozumiem, skłonności do abstrakcji ale rzeczywistość jest jaka jest. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby17 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zwykły Luvias ma całkiem inne body niż ten Airity. Shimano też puszcza na tym samym body kilka modeli a różnią się tylko kolorem i kosmiczną technologią w katalogu. Więc wątpię, że ten model będzie gorzej nawijał od Certate. Na nawijania nie patrzę na filmikach ponieważ nieraz widziałem kołowrotki na zdjęciach z kijowym nawojem a miałem ten sam model w domu i mój nawijał całkiem inaczej (piszę akurat o modelach Shimano i podkładkach pod szpulą)Podałem swoje porównanie segmentów dwóch znanych marek i jak łatwo można zauważyć podobnej budowy młynków w danym segmencie. A to który lepszy i kto ma dłuższego to nie ja rozpatruję i wiele też może zależeć od punktu i kąta widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 (edytowane) Lukasz, a czemu wg Ciebie ten Luvias jest lepszy od Certate? Jak kiedyś patrzyłem na wykres, który udostępni Daiwa, pozycjonując kołowrotki, to wyszło mi, ze cerata i Exist mają nieco inne zastosowania: https://www.jpfishingtacklenews.com/daiwa-certate-19/ Nie twierdze, ze dobrze czytam ten wykres, ale wychodzi mi na to, ze cerata to kołowrotek mocniejszy od Exista.No i teraz obstawiam, ze ten nowy Luvias nie będzie ani mocniejszy od Certate, ani bardziej finezyjny od Exista... Zatem po co on jest? ???? Edytowane 10 Stycznia 2021 przez psd27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 (edytowane) po to chociażby, żeby coś się działo, marketing szeptany czy pisany uprawiamy nawet tutaj.....poza tym Luvias to jest jednak ceniona marka, pierwszego japońskiego bardzo mile wspominam, co prawda miałem jedynie używkę, ale działał sprawnie i był po prostu bardzo ładny.....zresztą mi się akurat Daiwy estetycznie zawsze podobały Edytowane 10 Stycznia 2021 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 To jest model kolekcjonerski, tzw custom, powinien nazywać się airity ale przez to, że daiwa wypuściła jedną czy dwie serie airity produkowanych poza Japonią z gównolitu, to teraz wypadało jakoś wyróżnić kołowrotek stąd ten zlepek Luvias airity... Jest to powrót do tego modelu 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 (edytowane) .....ładny! Edytowane 10 Stycznia 2021 przez cristovo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Proszę pociesz oko, zobacz jaki ładny rotor 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 super jest wszystko.....nawet kabłąk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Ten model pamietam doskonale, bo to ten sam czas co Turek Force. Ale nadal uważam, ze jeśli chcesz mieć ultra lekki kołowrotek, to najlepszym wyborem jest Exist, a jeśli chodzi o moc, wybierasz Certate. Ten nowy Luvias jest dla mnie taką „biedną” wersją Exista i na pewno nie zaryzykowałbym stwierdzenia, ze jest lepszy od Cerate, stad moje pytanie zadane wyżej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 A na temat kolorów i designu w sposób obiektywny rozmawiać się nie da i nie ma sensu brnąć w tą stronę :-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Przed erą R4 Daiwa miała kilka cukierków???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Żeby zrozumieć sens zabiegu, trzeba poznać potrzeby Japończyków, spojrzeć inaczej niż po polskiemu...wiem, że trudno ale jest to możliwe. Wystarczy spędzić trochę czasu, choćby przez FB, z japońskim wędkarzem. Tworzenie klasyfikacji nic nie da bo będzie to działanie na siłę a działa to ostatecznie, jak wspomniał Krzysiek, marketingowo i w ramach budowania patriotyzmu... japońskiego w Japonii 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby17 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Lukasz, a czemu wg Ciebie ten Luvias jest lepszy od Certate? Jak kiedyś patrzyłem na wykres, który udostępni Daiwa, pozycjonując kołowrotki, to wyszło mi, ze cerata i Exist mają nieco inne zastosowania: https://www.jpfishingtacklenews.com/daiwa-certate-19/ Nie twierdze, ze dobrze czytam ten wykres, ale wychodzi mi na to, ze cerata to kołowrotek mocniejszy od Exista.No i teraz obstawiam, ze ten nowy Luvias nie będzie ani mocniejszy od Certate, ani bardziej finezyjny od Exista... Zatem po co on jest? ????Nie napisałem, że jest lepszy od Certate tylko, że nie powinien gorzej nawijać niż Certate.Odnośnie wykresu zgodzę się z Tobą, że Daiwa ma dwie linie pozycjonujace i jest to bardzo logiczne. Jedna linia to mocne kołowrotki wywodzące się od aluminiowej Certate a 2 od magnezowego Exista. W Shimano mamy magnezowe Stelle, VanquisheI modele aluminiowe przeznaczone do orki: Stelle SW , Twin Powery. ( przykład Shimano 2009-2012) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 To tak nie działa są też magnezowe Twin power-y... i akurat jeden z nich dokładnie z 09 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby17 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Z tą Twoją wypowiedzią zgadzam się w 100%"Ale nadal uważam, ze jeśli chcesz mieć ultra lekki kołowrotek, to najlepszym wyborem jest Exist, a jeśli chodzi o moc, wybierasz Certate. Ten nowy Luvias jest dla mnie taką „biedną” wersją Exista i na pewno nie zaryzykowałbym stwierdzenia, ze jest lepszy od Cerate"A czy jest lepszy czy gorszy to każdy indywidualnie sobie odpowie do czego chce go używać. Wszystko zależy od punktu (łowienia) widzenia. Dlatego są 2 linie pozycjonujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 W katalogu Shimano jdm jest podział na core solid i quick Response series. Po jednym przykładzie z każdej gałęzi Shimano http://fishing.shimano.co.jp/product/reel/5318 http://fishing.shimano.co.jp/product/reel/4657 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby17 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 (edytowane) To tak nie działa są też magnezowe Twin power-y... i akurat jeden z nich dokładnie z 09TAK ale w tej generacji o której piszę to tego TP 2009 zastępuje go Vanquish 12 Liczę od Stelli SW 2009 Edytowane 10 Stycznia 2021 przez ŁukaszK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 (edytowane) Nie mam żadnego związku z tym sprzedawca.Pokazuje jako ciekawostkę : http://jerkbait.pl/topic/106914-wwwsuperw%C4%99dkarzpl-nowo%C5%9B%C4%87-2021-daiwa-airity-lt-oraz-fuego-next-generation/page-24#entry2856356 Airity lt w wersji europejskiej.Bez słowa luvias...Czyli ten tańszy wariant cały z zionKołowrotek w tym wydaniu wygląda tanio jak zupka w torebce.Smacznego Edytowane 11 Stycznia 2021 przez Guzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi