Skocz do zawartości

Daiwa Luvias Airity LT 2021

Miszka1987

Rekomendowane odpowiedzi

A Ja bym kupił.

Podoba mi się to magnezowe body z Exista i lekki rotor. Lubię Vanquishe 12 i ten Airity mi go przypomina. Vanquish 12 też miał body ze Stelli 10 a rotor z tworzywa. Nie dziwi mnie fakt iż Airity jest droższy od Certate. Jak dla mnie to układ na obecną chwilę jest następujący

Certate = Twin Power

Airity = Vanquisha

Exist = Stella

• Like 1

A Ja bym kupił.

Podoba mi się to magnezowe body z Exista i lekki rotor. Lubię Vanquishe 12 i ten Airity mi go przypomina. Vanquish 12 też miał body ze Stelli 10 a rotor z tworzywa. Nie dziwi mnie fakt iż Airity jest droższy od Certate. Jak dla mnie to układ na obecną chwilę jest następujący

Certate = Twin Power

Airity = Vanquisha

Exist = Stella

Dokładnie, i już rozmyślam o pozbyciu się 16 Vanquish ;)

• Like 2

W życiu, Luvias nie ma nic wspólnego z existem poza nazwą, daiwa. Exist ma idealny nawój a ten luvias ma nawój podobny do BG. Ja to dokładnie widzę na filmie, na żywo zwykły luvias też ma nawój zdecydowanie odbiegający od certate czy exista. No i nie można porównać certate z twin powerem gdyż certate to kołowrotek znacznie wyższej klasy. Rozumiem, skłonności do abstrakcji ale rzeczywistość jest jaka jest.

• Like 2

Zwykły Luvias ma całkiem inne body niż ten Airity. Shimano też puszcza na tym samym body kilka modeli a różnią się tylko kolorem i kosmiczną technologią w katalogu. Więc wątpię, że ten model będzie gorzej nawijał od Certate. Na nawijania nie patrzę na filmikach ponieważ nieraz widziałem kołowrotki na zdjęciach z kijowym nawojem a miałem ten sam model w domu i mój nawijał całkiem inaczej (piszę akurat o modelach Shimano i podkładkach pod szpulą)

Podałem swoje porównanie segmentów dwóch znanych marek i jak łatwo można zauważyć podobnej budowy młynków w danym segmencie.

A to który lepszy i kto ma dłuższego to nie ja rozpatruję i wiele też może zależeć od punktu i kąta widzenia.

Lukasz, a czemu wg Ciebie ten Luvias jest lepszy od Certate? Jak kiedyś patrzyłem na wykres, który udostępni Daiwa, pozycjonując kołowrotki, to wyszło mi, ze cerata i Exist mają nieco inne zastosowania: https://www.jpfishingtacklenews.com/daiwa-certate-19/

Nie twierdze, ze dobrze czytam ten wykres, ale wychodzi mi na to, ze cerata to kołowrotek mocniejszy od Exista.

No i teraz obstawiam, ze ten nowy Luvias nie będzie ani mocniejszy od Certate, ani bardziej finezyjny od Exista... Zatem po co on jest? ????

Edytowane przez psd27

po to chociażby, żeby coś się działo, marketing szeptany czy pisany uprawiamy nawet tutaj.....poza tym Luvias to jest jednak ceniona marka, pierwszego japońskiego bardzo mile wspominam, co prawda miałem jedynie używkę, ale działał sprawnie i był po prostu bardzo ładny.....zresztą mi się akurat Daiwy estetycznie zawsze podobały :rolleyes:

Edytowane przez cristovo

To jest model kolekcjonerski, tzw custom, powinien nazywać się airity ale przez to, że daiwa wypuściła jedną czy dwie serie airity produkowanych poza Japonią z gównolitu, to teraz wypadało jakoś wyróżnić kołowrotek stąd ten zlepek Luvias airity...

Jest to powrót do tego modelu

post-50477-0-46073600-1610308521_thumb.jpg

• Like 4

Ten model pamietam doskonale, bo to ten sam czas co Turek Force. Ale nadal uważam, ze jeśli chcesz mieć ultra lekki kołowrotek, to najlepszym wyborem jest Exist, a jeśli chodzi o moc, wybierasz Certate. Ten nowy Luvias jest dla mnie taką „biedną” wersją Exista i na pewno nie zaryzykowałbym stwierdzenia, ze jest lepszy od Cerate, stad moje pytanie zadane wyżej.

• Like 1

Żeby zrozumieć sens zabiegu, trzeba poznać potrzeby Japończyków, spojrzeć inaczej niż po polskiemu...wiem, że trudno ale jest to możliwe. Wystarczy spędzić trochę czasu, choćby przez FB, z japońskim wędkarzem. Tworzenie klasyfikacji nic nie da bo będzie to działanie na siłę a działa to ostatecznie, jak wspomniał Krzysiek, marketingowo i w ramach budowania patriotyzmu... japońskiego w Japonii

• Like 1

Lukasz, a czemu wg Ciebie ten Luvias jest lepszy od Certate? Jak kiedyś patrzyłem na wykres, który udostępni Daiwa, pozycjonując kołowrotki, to wyszło mi, ze cerata i Exist mają nieco inne zastosowania: https://www.jpfishingtacklenews.com/daiwa-certate-19/

Nie twierdze, ze dobrze czytam ten wykres, ale wychodzi mi na to, ze cerata to kołowrotek mocniejszy od Exista.

No i teraz obstawiam, ze ten nowy Luvias nie będzie ani mocniejszy od Certate, ani bardziej finezyjny od Exista... Zatem po co on jest? ????

Nie napisałem, że jest lepszy od Certate tylko, że nie powinien gorzej nawijać niż Certate.

Odnośnie wykresu zgodzę się z Tobą, że Daiwa ma dwie linie pozycjonujace i jest to bardzo logiczne. Jedna linia to mocne kołowrotki wywodzące się od aluminiowej Certate a 2 od magnezowego Exista.

W Shimano mamy magnezowe Stelle, Vanquishe

I modele aluminiowe przeznaczone do orki: Stelle SW , Twin Powery. ( przykład Shimano 2009-2012)

Z tą Twoją wypowiedzią zgadzam się w 100%

"Ale nadal uważam, ze jeśli chcesz mieć ultra lekki kołowrotek, to najlepszym wyborem jest Exist, a jeśli chodzi o moc, wybierasz Certate. Ten nowy Luvias jest dla mnie taką „biedną” wersją Exista i na pewno nie zaryzykowałbym stwierdzenia, ze jest lepszy od Cerate"

A czy jest lepszy czy gorszy to każdy indywidualnie sobie odpowie do czego chce go używać. Wszystko zależy od punktu (łowienia) widzenia. Dlatego są 2 linie pozycjonujące.

Nie mam żadnego związku z tym sprzedawca.

Pokazuje jako ciekawostkę :

http://jerkbait.pl/topic/106914-wwwsuperw%C4%99dkarzpl-nowo%C5%9B%C4%87-2021-daiwa-airity-lt-oraz-fuego-next-generation/page-24#entry2856356

Airity lt w wersji europejskiej.

Bez słowa luvias...

Czyli ten tańszy wariant cały z zion

Kołowrotek w tym wydaniu wygląda tanio jak zupka w torebce.

Smacznego

Edytowane przez Guzu
  • Like 1