Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. patzaw26 Opublikowano 2 Stycznia 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 (edytowane) Miło mi znowu otwierać wątek z moimi ulubionymi rybami Pierwsze wyjście nad wodę w tym roku. Woda nieco wyższa niż zwykle i lekko trącona. Pierwsze miejsce pomimo dokładnego obłowienia na zero, odwiedzam kolejne i parę pierwszych rzutów nie wróżyło też niczego dobrego. Zszedłem troszeczkę niżej obecnego miejsca i posłałem przynętę przez rynnę, która schodzi pod wymyte drzewa. W drugim rzucie pstryk i czuję rybę na kiju. Z początku myślałem, że to pstrąg ponieważ walnął rasową świecę na powierzchnię jednak pod nogami moje wątpliwości się rozwiały Po szybkiej fotce pomyślałem, że rzucę jeszcze parę razy w tym samym miejscu chodź to bardziej z tej racji, że nie chciało mi się zbytnio chodzić i ku mojemu zaskoczeniu w drugim rzucie kolejna ryba tym razem większa. Oczywiście fotka i do wody. Rybki miały 48 i 51cm. Miłe rozpoczęcie sezonu 2021 Pozdrawiam Wszystkiego dobrego dla wszystkich wędkarzy i wędkarek w tym Nowym Roku!! Na wobki tym razem nic się nie działo, w ruch poszła "cyprysowa" larwa w kolorze czarnym, którą niedawno dla mnie zrobił Edytowane 9 Stycznia 2021 przez bartsiedlce 83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Dziś pogoda tak piękna, że aż żal było nie wyskoczyć na chwilkę Drugi rybek niestety nie wcięty :/ 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. guciolucky Opublikowano 9 Stycznia 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Niepozorne zwalisko, okazało się stołówką kleni, jak na styczeń bardzo mała głębokość, około 30-40cm... Niestety na stołówce kleni, pojawia się też wydra Reszta rybek była już bez uszczerbków ciała 54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daaaro Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 (edytowane) Wow gratulacje. Na woblery reagują już? Edytowane 9 Stycznia 2021 przez Daaaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginel Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 (edytowane) Dlaczego miały by nie reagować?Zimą klenie szczególnie podczas ostatnich ciepłych zim,pływają sobie w wodzie nawet do 50cm. Edytowane 10 Stycznia 2021 przez ginel 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r2r Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Mój pierwszy zimowy. Złowiony na woblera od Tomasza Miernika, Zapowiada się początek przygody z tymi rybami.Kwaq dzięki za info na jakie wobki łowisz. Fajnie by było jakby bardziej doświadczeni łowcy czasami napisali jakich przynęt używają. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Przynęty, to chyba nie są najważniejsze. Tu masz kolegę, co wyniki ma dla większości nieosiągalne. Pisze też o przynętach, które stosuje i Ameryki, to ja tam nie widzę: http://jerkbait.pl/topic/147255-artyku%C5%82-50-x-50-czyli-kleniowy-zawr%C3%B3t-g%C5%82owy/#entry2816520 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginel Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Panowie, nie przynęty, podstawą jest to,że klenie muszą być w łowisku.Potem często bywać nad wodą o różnych porach.Trochę pokombimowac i sukcesy przyjdą. Nie zrazac się niepowodzeniami.Od tego się zaczyna.20% zależy od nas,reszta to ryby,łowisko, pogoda. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrikWe Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Pierwszy w tym roku... mocne agresywne branie w gumisia... 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micek31 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Ciężko o pstrąga bo wysoką woda to przy okoniowaniu kluska się trafiła ???? 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micek31 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz83 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2021 Nareszcie 1 wyjazd nad wodę w 2021 [emoji476]Dawno nie miałem tak długiej przerwy - równy miesiąc , wędkarski głód na granicy wytrzymałości ...Ale w sumie takie otwarcie sezonu biorę w ciemno za rok [emoji6]Piękna, gruba, silna, zimowa klucha 55 [emoji2957]...zakąsił Cyprysową larwę [emoji106] Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mateusz83 Opublikowano 25 Lutego 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 (edytowane) Klenie na 2 stronie ?? No nie może być, Panowie do broni [emoji6] Wykorzystałem dziś piękna pogodę i ruszyłem za kleniem , to co mnie spotkało wynagrodziło te wszystkie dni bez spina w ręku ( to dopiero 2 wyjazd w tym roku)14 szt grubych pięknych kleni 50-taków [emoji2957]50×4 / 51×3 / 52 / 53×2 /54×2 /56 i rodzynek 58 [emoji2956] Zdecydowanie lepiej wychodzi mi samo łowienie niż próby przelania tego na papier/ekran , ale postaram się coś wyskrobać Więc tak ... po kilkudniowych obserwacjach poziomu i przepływu wody w internetach postanowiłem jechać w wyznaczone wcześniej miejsce, pomimo niekorzystnych cyferek (były większe niż normalnie) decyzję podjęła za mnie pogoda - lekki wiatr, słońce i temperatura kilkanaście stopni na plusie w połączeniu z "głodem wędkarskim"...no nie wytrzymię Jestem na miejscuWoda faktycznie wyższa , dużo szybsza ale nie jest brudna , więc atakujęPlan jest następujący, będę obławiał klatki między główkami, woda spokojniejsza, może tam sie teraz ukrywająPrzez pierwszą godzinę próbuje różnymi woblerkami,jestem już w w klatce i...nawet dotknięcia woda zimna , żadnej aktywności nie zarejestrowałem, za to pogoda bajka Pora na zmianę , poszukam niżej przy dnie, na agrawce ląduje tanta obciążona 1.5 gr. czeburaszkąPierwszy rzut , jestem na dnie , delikatne podwójne podbicie, znowu dno, podbicie i magiczne puk normalnie źrenice jak 5 złotych kuźwa ryba i to silna Kleń 53 ... ciekawe czy jest ich więcej?Kilka rzutów, puk tym razem 50 ...Sytuacja powtórzyła się 6 razy , jest genialnie ,siedzi następny, tym razem popełniam błąd, podnosząc podbierak zrobiłem luz na lince i piękny kleń wypina się przy przegu ...brania ustają...Wcześniejsze klenie wypuszczałem na drugą stronę główki, ten spięty chyba skończył zabawę.Szukam w kolejnej klatce, wszystko robię leniwie czasem na chwilę zostawię gumkę na dnie i właśnie w takim momencie zauważyłem jak linka się ruszyła (nie poczułem chyba nic, zadziałały oczy i refleks) szybkie cięcie i jest następny potem jeszcze 2 czy 3 - co tu się dziś dzieje??Postanowiłem zakończyć mając 10 kleni 50+W tym grubasa 56 cmWracam do auta ... i tak wracając...a rzucę jeszcze kilka razy tam gdzie zacząłem wobkami 1/2/3 puk! nie wierzę kolejny kloc , później następny i następny...ostatnią i największą zdobyczą jest klamot na 58 cm Teraz już naprawdę kończę.Długo nie dociera do mnie co się w tym dniu wydarzyło... Nie mogłem pozwolić na rozproszenie tego materiału, połączyłem foty z opisem i wyszło z tego: NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 1 Marca 2021 przez bartsiedlce 61 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dany7676 Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 Na co skubały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz83 Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 Na co skubały?Wszystko gumki , tanty i larwy ale tylko białe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Piotr Gołąb Opublikowano 28 Lutego 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 W piątek załapałem się na końcówkę wody która dawała jeszcze szansę na jakieś branie, zanim "pośniegówka" poszła na dobre. Niby tylko trzy godziny łowienia ale było pięknie. Dwadzieścia stopni na plusie, skowronki w tle i kilka brań, z czego jedno to już kleń ocierający się o tzw. życiówkę 68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz83 Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 ...odwiedziłem miejscówkę dzisiaj [emoji28]Warunki już totalnie niesprzyjające , silny zimny wiatr , temp. 4/5 st, woda jeszcze wieksza/szybsza i już trącona, miejsca w których stałem w czwartek dziś przelewała się woda ... Połaziłem , porzucałem , trochę zmarzłem [emoji23]Doczekałem się 1 niemrawego brania ale za to klenio ładniutki [emoji106] kolejne 50+ Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabberwokie Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 Dzisiejszy, nieco ponad dwugodzinny wypad nad Widawkę dał pierwszą rybę w sezonie i od razu mojego nowego rekordowego klenia (pewnie większość z Was się zdziwi, ale także rekordową rybę w ogóle), 55 cm Wziął na pływającą Chorwatkę TAPS, 3,5 cm, czarną w żółte kropki i było to jedyne branie. Poza tym nie zanotowałem żadnej rybiej aktywności. 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz83 Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 50‐taków ciąg dalszy...Spontaniczny sparing z kluskami zakończył się wynikiem 3-2 Na szczęście dla mnie [emoji28]Waga ciężka, dwie grube kluchy 54 i 55 wyjęte i sfotografowane, natomiast 2 inne okazały się sprytniejsze i wypięły się podczas holu [emoji848] Po zmianie miejsca udało się jeszcze 1 szt wyjąć , nieco mniejszy osobnik 43 cm (waga połciężka) ten koleżka nie chciał zdjęć...Dzień na plus [emoji2957][emoji482] Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AAS Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Leniwa klucha ze spokojnej wody 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mateusz83 Opublikowano 12 Marca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) A dziękuję , bardzo mi miło [emoji4]Skoro zostałem wywołany do tablicy to...Urwałem się z roboty dzisiaj razem z kumplem i ogień nad wode [emoji28]Warunki bardzo ciężkie, wiało niemiłosiernie ale coś tam wydłubalismy[emoji6]Na pierwszym odcinku kompan łowi dwie kluski 48 i 49 cm , ja długo jestem bez brania aż w końcu mocny strzał i siedzi piękna klucha 54 cm [emoji16]Przejeżdżamy na drugi odcinekDługo cisza, brak kontaktu z rybą...W końcu czuję delikatne stuknięcie, zacinam i już wiem że jest grubo, po dobrej walce podbieram grubasa, miara pokazuje 57cm [emoji16]Łowimy dalej. Minęło kilkanaście minut i jest kolejny 50-tak , tym razem 53 [emoji869]Kumpel chwilę później ma branie ale ryba się spina...Planujemy kończyć ale chce jeszcze sprawdzić kawałek wody, opłaciło się gdyż po kilkunastu rzutach na końcu zestawu siedzi następny kloc wagi ciężkiej, znowu 57 [emoji28][emoji123]Jak wszyscy wiemy nie zawsze jest kolorowo, w niedzielę zaliczyłem totalne zero - nawet brania nie miałem...W dzisiejszym dniu fortuna znów się do mnie uśmiechnęła [emoji6]Nieskromnie pochwalę się, to już 22 kleń 50+ w tym sezonie [emoji2960]Chwilo trwaj... NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 15 Marca 2021 przez bartsiedlce 58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smasher Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 moje dzisejsze Klenie, szukałem ich na spokojniejszym odcinku mojej rzeki, z myślą o jaziach ale były znowu tylko Klenie.50, 52 i 53 cm 39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 13 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Po dwumiesięcznej przerwie od łowienia dobrze było pogiąć kija marcowe 52 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Jednego zważyłem z racji jego gabarytów Tyle że waga trochę ześwirowała , bo pokazala 4 rożne pomiary od 2.700 do 3.100... tak czy siak potężnie zbudowany kleniozaur Piękne rybki, u mnie jeszcze zima śnieg leży i codziennie przymrozki.Ale niebawem trzeba będzie spróbować.Może kolega zdradzić na jakie przynęty je łowicie? I czy miejsca ze spokojniejszym nurtem, cofki itd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz83 Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Cały czas na gumki, tanty/larwy/itp.Miejsca to tak jak napisałeś raczej spokojniejsza woda ???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi