godski Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 (edytowane) Co wybrać z niskoprofilowych? Do przynęt 250-500 gramów Tranx 300/400, Lexa 300, Tatula 300 czy też Toro NaCl to już trochę mizernie.Lexa 400 czy też Tranx 500 to już pół kg. Czyżby tylko Toro Beast 51/61 przy wadze 400 gramów pozostaje? Jest alternatywa w niskim profilu ? Edytowane 6 Stycznia 2021 przez godski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Imho z tych około 300 gramowych np. Lexa 300 PWR 5,1:1, Curado 300 K 4,7:1 i Toro NaCL 51 5,4:1 dałyby radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 podobno niezłe jest jeszcze komodo 364... tu masz coś więcej o starszej wersji... https://www.bdoutdoors.com/forums/threads/okuma-komodo-364-service-tutorial-and-maintenance-tips.621020/ nowa ma całą przekladnię ze stali... jak potrzebujesz więcej linki na szpuli to musisz wziąść coś większego i cięższego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Imho z tych około 300 gramowych np. Lexa 300 PWR 5,1:1, Curado 300 K 4,7:1 i Toro NaCL 51 5,4:1 dałyby radę. Jest słabo powyżej 300 gramów. Nie chodzi tutaj o przełożenie jak dla mnie ale za mała jest średnica szpulki i wielkość ramy . Toro NaCL i Lexę 300 mam jakby co i powyżej 250 gramów jest średnio a powyżej 300 już słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 (edytowane) podobno niezłe jest jeszcze komodo 364... tu masz coś więcej o starszej wersji... https://www.bdoutdoors.com/forums/threads/okuma-komodo-364-service-tutorial-and-maintenance-tips.621020/ nowa ma całą przekladnię ze stali... jak potrzebujesz więcej linki na szpuli to musisz wziąść coś większego i cięższego...Nie chodzi o magazyn linki, inaczej Tranx 400 zamiast 300 by poleciał albo Toro NaCL 61 zamiast 51. Rama , wielkość napędu ,średnica szpulki i odległość wodzika ma znaczenie. Komodo to mniej więcej ta półka co NaCl. Edytowane 6 Stycznia 2021 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 jak chcesz większą szpulkę to i waga musi być większa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Jest słabo powyżej 300 gramów. Nie chodzi tutaj o przełożenie jak dla mnie ale za mała jest średnica szpulki i wielkość ramy . Toro NaCL i Lexę 300 mam jakby co i powyżej 250 gramów jest średnio a powyżej 300 już słabo. Jak dla mnie niższe przełożenie zawsze daje większą moc przy dużych przynętach (100-150g), ale powyżej 200 g nie łowiłem więc nie wiem jaką różnicę w praktyce zrobiłoby Ci mniejsze przełożenie przy tak ciężkich klockach. Poza tym co zostało wymienione nic innego już chyba nie ma, także zostaje Toro Beast, Komodo 463, Lexa 400 i Tranx 500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 jak chcesz większą szpulkę to i waga musi być większa...I dlatego celuje w coś o wadze około 400 gramów i wielkości Toro Beast. Myślałem o Tatuli wielkości 400 ale to tylko głębsza szpulka w porównaniu do wielkości 300. Lexa 400 chyba pozostaje ale waga 440 gramów i bardzo trudno ją zdobyć lub wersja mocniejsza 400HD ale to już prawie 500. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Jak dla mnie niższe przełożenie zawsze daje większą moc przy dużych przynętach (100-150g), ale powyżej 200 g nie łowiłem więc nie wiem jaką różnicę w praktyce zrobiłoby Ci mniejsze przełożenie przy tak ciężkich klockach. Poza tym co zostało wymienione nic innego już chyba nie ma, także zostaje Toro Beast, Komodo 463, Lexa 400 i Tranx 500.Oczywiście że daje większą moc ale tutaj chodzi o inne rzeczy o których wyżej pisałem. Poza tym nie lubię nawojów poniżej 70 cm chyba ze chodzi troll i SDR-y 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Dlatego właśnie, do tego kija i najcięższych moich " gumowych kotletów" , wybrałem Toro Beast 51 4,9:1.Będzie również zestaw pod troll i SDR 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 ja byłbym bardzo ostrożny z lżejszym multikiem przy tych obciążeniach... tu swoje musi ważyć szpulka, rama i większość pozostałych elementów - oszczędzić można chyba tylko na przekładni, montując mniejszą lub lżejszą... a to chyba kiepski pomysł... ja osobiście postawiłem na stal - lexa hd była praktycznie nie do kupienia, więc kupiłem komodo 463... sprawia niezłe wrażenie na sucho, na rybkach jeszcze nie była... odległością wodzika od szpuli się nie przejmuj - nie ma znaczenia przy nieodłączanym wodziku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 ja byłbym bardzo ostrożny z lżejszym multikiem przy tych obciążeniach... tu swoje musi ważyć szpulka, rama i większość pozostałych elementów - oszczędzić można chyba tylko na przekładni, montując mniejszą lub lżejszą... a to chyba kiepski pomysł... ja osobiście postawiłem na stal - lexa hd była praktycznie nie do kupienia, więc kupiłem komodo 463... sprawia niezłe wrażenie na sucho, na rybkach jeszcze nie była... odległością wodzika od szpuli się nie przejmuj - nie ma znaczenia przy nieodłączanym wodziku...Lexa HD400 to już chyba sporo większa moc od komodo - gabaryty i waga na to wskazują. tyle że pół kg. Co do wodzika zgoda, zapomniałem że jest w tych konstrukcjach ruchomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Dlatego właśnie, do tego kija i najcięższych moich " gumowych kotletów" , wybrałem Toro Beast 51 4,9:1.Będzie również zestaw pod troll i SDR IMG_20201230_130610a.jpg IMG_20201230_130709a.jpg IMG_20201230_130733a.jpgDla jednych kotlet to 150 gramów, dla Ciebie 250 , dla mnie 300-500. A dla Melka 700 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Lexa HD400 to już chyba sporo większa moc od komodo - gabaryty i waga na to wskazują. tyle że pół kg. Co do wodzika zgoda, zapomniałem że jest w tych konstrukcjach ruchomy.porównujesz lexe 400 z komodo 364... jest jeszcze rozmiar 463 i to też jest blisko pół kilo... z tego co czytałem przed zakupem powinien być nawet mocniejszy od lexy... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Dokładnie. Pełna zgoda ale cieszę się, że w moim wieku startuję jeszcze do 250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 porównujesz lexe 400 z komodo 364... jest jeszcze rozmiar 463 i to też jest blisko pół kilo... z tego co czytałem przed zakupem powinien być nawet mocniejszy od lexy... Faktycznie, popatrzę na tego 463.Jak rzuty i eksploatacja? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 krótkie rzuty w ogrodzie dają nadzieję, ale miejsca było mało... nad wodą jeszcze nie był... czeka na czerwiec:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 To teraz dylemat, Komodo 463, Lexa 400 czy ciut mniejszy Beast 51, reszta odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Jeśli przyjmiesz moje typy: pozostaw Lexa lub Best51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bony20 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Mnie irytował luz w Revo Toro Beast 51 4,9:1 ... i się pożegnaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Mnie irytował luz w Revo Toro Beast 51 4,9:1 ... i się pożegnaliśmy.Coś jest nie tak w Abu z tym luzem. Kupiłem Oceanfield niedawno i też go zwróciłem z tego powodu. W NaCL zero. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Ten luz wspomniany jest w tej recenzji. Czyli powtarza się we wszystkich egzemplarzach (?) Może się nie podobać, ale raczej nie ma wpływu na trwałość multikahttp://www.tackletour.com/review15aburevotorbeast.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bony20 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Ten luz wspomniany jest w tej recenzji. Czyli powtarza się we wszystkich egzemplarzach (?) Może się nie podobać, ale raczej nie ma wpływu na trwałość multikahttp://www.tackletour.com/review15aburevotorbeast.htmlOdświeżona wersja 61 też taki ma, Beast 41 zero luzu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 w linku od Boba masz fotkę przekładni... a tak wygląda ona w komodo 463: fotka kiepska, ściągnięta z netu... ale swojego nie będę rozkręcał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 w linku od Boba masz fotkę przekładni... pictaburevotorobeast-014.jpg a tak wygląda ona w komodo 463: 11927_21_03_20_7_50_28.jpeg fotka kiepska, ściągnięta z netu... ale swojego nie będę rozkręcał Fotka bez rozmiaru nic nie da. Tak się zastanawiam czy spora różnica w wadze pomiędzy Lexą 300 a 400 oznacza również różnicę w wielkości i mocy bebechów czy też wynika tylko z zastosowania większego korpusu i korby. Na razie skłaniam się ku Lexie WN400HL za około 1200 z opłatami tylko muszę wiedzieć jak z bebechami jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi