Skocz do zawartości

Multiplikator do przynęt powyżej 250-300 gramów.

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Sławek wcisnę Ci się do tematu.byłem z Tobą na łódce jak wojowałeś z tym sumem ,i dłuższy przypon by tylko może przedłużył walkę o następne 10minut ale i tak ta plecionka 0,16 by jebła.na sumy to zakłada się przynajmniej 0,30

Jak się  nastawisz na suma to pobija boleń ,  jak chcesz złowić szczupaka uderza sum.

Wędkarz to ma klawe życie. 

Teraz przy Abu Revo Toro mam plecionkę 0,28 mm .

Na bank żaden sum nie uderzy ,cwane bestie .

Szczęście się ma raz albo dwa razy w życiu .

• Like 1

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Chyba mam  co o tym sądzicie . Battle Cat Vertical 710 LH -Black Cat .

Nie wiem jak z rzutami  bo znajomy ma do verta na sumy .

Sprawdzony kilka sumów pod 2 metry wytarmosił i nie boi  się przeciążeń .

Trochę droższy od Tatuli 300 .

Mam pytanie która z Tatula jest najmocniejsza  bo sie pogubiłem .

Jest na Mefisto Tatula TW 300 L 13 kg hamulec nawet 0,30 mm mieści się 280 mb . 

Edytowane przez Tabor

Chyba mam co o tym sądzicie . Battle Cat Vertical 710 LH -Black Cat .

Nie wiem jak z rzutami bo znajomy ma do verta na sumy .

Sprawdzony kilka sumów pod 2 metry wytarmosił i nie boi się przeciążeń .

Mam pytanie która z Tatula jest najmocniejsza bo sie pogubiłem .

Ten Black Cat to przecież bezwodzikowiec do łowienia w pionie, ewentualnie do trollingu. W dodatku ważący prawie pół kilo.

Mam pytanie która z Tatula jest najmocniejsza  bo sie pogubiłem .

ta która ma największe koło przekładni (czyli zwykle najwiekszy rozmiar multika) i największe zęby na tej przekładni (czyli najniższe przełożenie)... reszta to kwestia sztywności obudowy (raczej stopy alu) i spasowania elementów (tego nie sprawdzisz)... więcej łożysk też nie zaszkodzi:)

tatula to dobry wybór bo w razie czego na plat dostaniesz wszystkie części za niewielkie pieniądze:)

na giełdzie masz też piscifun ailoz jako wybór ekonomiczny - podobno jest nie jest zły... za to tani...

Edytowane przez czarny1

Mam stare Abu Revo Toro NACL 51  , jak dla mnie do  ciężkiego casta lub trolingu może być .

Ale przynęt 200 g chyba by nie wytrzymał.  

Abu Best 61 to fajna maszynka ale podobna mocą  do mojego Toro chyba że się  mylę .

Poczekam do targów staroci w marcu może jakaś używka w dobrej cenie się trafi .

Panowie, ma ktoś już opinię na temat tego młynka. U mnie miałby mieć zastosowanie do sumowego verticala, także aspekty rzutowe są dla mnie mniej istotne. 

Rysifun Alijoz 400 Baitcaster kołowrotki wędkarskie 38 funtów Max Drag 8 + 1 łożyska aluminiowa rama słodkowodna słona kołowrotki wędkarskie - AliExpress

Mam stare Abu Revo Toro NACL 51  , jak dla mnie do  ciężkiego casta lub trolingu może być .

Ale przynęt 200 g chyba by nie wytrzymał.  

Abu Best 61 to fajna maszynka ale podobna mocą  do mojego Toro chyba że się  mylę .

Poczekam do targów staroci w marcu może jakaś używka w dobrej cenie się trafi .

NaCL wytrzymuje 200 gramów, Beast ma trochę większe bebechy i jak dla mnie od 300. Mam oba.

Panowie, ma ktoś już opinię na temat tego młynka. U mnie miałby mieć zastosowanie do sumowego verticala, także aspekty rzutowe są dla mnie mniej istotne. 

Rysifun Alijoz 400 Baitcaster kołowrotki wędkarskie 38 funtów Max Drag 8 + 1 łożyska aluminiowa rama słodkowodna słona kołowrotki wędkarskie - AliExpress

Wygląda nieźle, szkoda że ponad 6 setek. Za tą cenę nie zaryzykuję jako  pierwszy.

Wygląda nieźle, szkoda że ponad 6 setek. Za tą cenę nie zaryzykuję jako  pierwszy.

Mam dwie trzysetki - jedna z nizszym przelożeniem, druga z wyższym. Gdyby była 400 na prawą rękę, też bym kupił. 

Ale dopiero po tym sezonie będę się mógł wypowiedzieć na temat poważniej, bo będą miały cięzko czyli bite 5 miesięcy w lapońskich warunkach. Jedna korba dostała łożyska na testy, druga leci na plastikowych tulejkach. 

Serwis już po sezonie umówiony  - jeśli dotrwają

Jeden będzie na wędce do 120g,  drugi - wolniejszy na patyku do 290g zatem wydaje się, że to będzie dobry test.

Trzysetka rozmiarowo jest niemal identyko jak Tatula 300. Zaraz poszukam zdjęć i wrzucę do posta

post-57033-0-11135300-1708460685_thumb.jpeg

post-57033-0-41045700-1708460719_thumb.jpeg

post-57033-0-05666800-1708460742_thumb.jpeg

Nieco mniejsza korba, ale głębsza szpula. Linki 45 lb weszło 160 metrów czyli pokaźny zapas

Wiem, że do 290 gramów to może się nie udać, ale ktoś "musi być pierwszy"  :P 

Jakieś filmidło jest w planach z testu, za który zaznaczam nikt mi nie płaci  :D 

Natomiast widziałem fotki w necie i czterysetka przy trzysetce to już bardzo pokażny multik. 

Edytowane przez Dano.
  • Like 5

Alijoz 300 "wolnej" uzywam z kijem 1+1 ugly stik do najciezszych przynet - za duzo nia nie rzucam, ale w kilka dni przelowionych przynetami powiedzmy kilkaset gram (replikator trout 35cm) i  0 problemow odnotowanych. Kupilem go kilka lat temu jak jeszcze po 50-80 euro byly (powyzej stowki bym chyba zapamietal)

• Like 1

Mam dwie trzysetki - jedna z nizszym przelożeniem, druga z wyższym. Gdyby była 400 na prawą rękę, też bym kupił. 

Ale dopiero po tym sezonie będę się mógł wypowiedzieć na temat poważniej, bo będą miały cięzko czyli bite 5 miesięcy w lapońskich warunkach. Jedna korba dostała łożyska na testy, druga leci na plastikowych tulejkach. 

Serwis już po sezonie umówiony  - jeśli dotrwają

Jeden będzie na wędce do 120g,  drugi - wolniejszy na patyku do 290g zatem wydaje się, że to będzie dobry test.

Trzysetka rozmiarowo jest niemal identyko jak Tatula 300. Zaraz poszukam zdjęć i wrzucę do posta

attachicon.gif WhatsApp Image 2024-02-20 at 21.23.42.jpeg

attachicon.gif WhatsApp Image 2024-02-20 at 21.23.42 (2).jpeg

attachicon.gif WhatsApp Image 2024-02-20 at 21.23.42 (1).jpeg

Nieco mniejsza korba, ale głębsza szpula. Linki 45 lb weszło 160 metrów czyli pokaźny zapas

Wiem, że do 290 gramów to może się nie udać, ale ktoś "musi być pierwszy"  :P 

Jakieś filmidło jest w planach z testu, za który zaznaczam nikt mi nie płaci  :D 

Natomiast widziałem fotki w necie i czterysetka przy trzysetce to już bardzo pokażny multik. 

Na wyjazd do Ciebie , zabiorę Talule 400. Porównamy ;)

• Like 1

A to nie jest czasami to samo co rozmiar 300 tylko głębsza szpulka? 

średnica szpuli jest identyczna... większa jest tylko szerokość... nawój jest identyczny przy tym samym przełożeniu, a głębokości nie ma za bardzo jak zwiększyć...

• Like 1