Skocz do zawartości

Multiplikator do przynęt powyżej 250-300 gramów.

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Zastosowanie to dłuższa dźwignia, jak korbka ma przeciwwagę i jest oryginalna do danego multika, to raczej nie ma opcji, żeby się coś stało. Zapewne na tych filmach zauważyłeś również, iż te Tranxy mają wysokie przełożenia (HG), stąd power handle czyli owa korbka.

W Tranxach korba jest inaczej wyprofilowane, tzn. nie idzie w linii prostej, Gałka jest potężna. I widocznie to tworzy przeciwwagę. Bo inaczej jak wytłumaczyć fakt, iż wielu amerykańskich wędkarzy łowi tą konstrukcją? Jednego nie rozumiem, w małej Bestii (41) dostajemy w komplecie dwie korbki, w większych Bestiach tego nie ma. To nielogiczne.

• Like 1

Słuchaj, mam ABU Revo Toro 61 HS ( babcia wszystkich Bestii) z dwiema korbkami. Rzucałem z przykręconym power handle i nic się nie dzieje. Zawsze w zapasie jest tradycyjna. Trochę trzeba się przyzwyczaić, ale w tym sezonie, to pojedyńcza korbka będzie rządzić na tym multiku.

Czy Toro beast 61 z pojedynczą rączka nada się do castingu słyszałem opinie że może się zamykać podczaszy rzutu .

Czy podwójna korbke można dokupić ?

Hej. Nie wiem jak w Toro Beast 61. Np w tranxie 300 HG to się mi nigdy nie zdażyło. Ma wielka łapę, bez przeciwwagi. Blokada, raczki przy położeniu otwartej szpuli ma duzo większy opór niż przy normalnym tranxie 400 chociażby. 

Mam pytanie... chcę złożyć zestaw do gum w okolicach 300 gram...o ile na kijek jestem zdecydowany ( W4 Monsterstick 150-290 gram) to moje obawy budzi dobór multiplikatora.. wstępnie zdecydowałem się na Tranx 401... ale z wyczytanych informacji jest to to samo co Tranx 301 tylko z głębszą szpulką...

Mam tranx 301 i w moim odczuciu nie ogarnie on 300 gram... stąd obawy...

Mam pytanie... chcę złożyć zestaw do gum w okolicach 300 gram...o ile na kijek jestem zdecydowany ( W4 Monsterstick 150-290 gram) to moje obawy budzi dobór multiplikatora.. wstępnie zdecydowałem się na Tranx 401... ale z wyczytanych informacji jest to to samo co Tranx 301 tylko z głębszą szpulką...

Mam tranx 301 i w moim odczuciu nie ogarnie on 300 gram... stąd obawy...

To to samo, inaczej niż w przypadku np. Lexy gdzie 400 jest dużo większa i mocniejsza niż 300. Tyle że jak dla mnie wielkość 300 przy wadze około  300 g jest wystarczający do przynęt max 300 g. Tak więc czy to Toro Beast 51, Tatula 300, Curado 300 czy też Lexa 300 i podobne wystarczą. Jak dla mnie - przy założeniu że linka będzie 60-80 lb - wystarczy Tranx 301 bo będzie lżejszy i wygodniejszy. Tak jak np. Beast 51 od wielkości 61

• Like 1

• 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Witam Koledzy,

Chciałbym złożyć zestaw do ciężkich kotletów (Trout 30cm i Pike 37 cm) czyli maksymalnie jakieś 370 gramów.

Szukam wędki 240-260 i porządny kręcioł.

Biorę pod uwagę:

1.) Abu Garcia Revo Toro Beast 61 HS LH

2.) Daiwa Lexa 400 HSL-P

Kij ? Nie wiem jeszcze sam ale jest parę propozycji SG Custom 240G lub Westin 290g, ewentualnie coś z St.Croix w grupie Musky (np. Premier)

Coś możecie doradzić ?

Te kije pod 370g będą raczej za słabe .

Ja używam svartzonkera do 400g ale ma ciut krótki dolnik i lipnej jakości przelotki .

St croix pod takie kotlety są raczej w 1 składzie .

Ani revo beast 61 tylko że wolnej używam od maja spoko multik .

Lexe chyba ciężko kupić w Polsce w tym rozmiarze .

Widziałem na sprzedaż kij na blanku atc musky ale to 1 sklad 230cm chyba to by mogło być akuratne .

Edytowane przez jacob1993

Te kije pod 370g będą raczej za słabe .

Ja używam svartzonkera do 400g ale ma ciut krótki dolnik i lipnej jakości przelotki .

St croix pod takie kotlety są raczej w 1 składzie .

Ani revo beast 61 tylko że wolnej używam od maja spoko multik .

Lexe chyba ciężko kupić w Polsce w tym rozmiarze .

Widziałem na sprzedaż kij na blanku atc musky ale to 1 sklad 230cm chyba to by mogło być akuratne .

Znam chłopaka co ma Westina do 290 g i na rzuca tym pike także one są przewymiarowane te kije.

St.Croix to 1 skład wiem wiem, ale z drugiej strony jak mają zrobić tak mocny kij w 2 składzie ?

Lexa to tylko USA - Wiem wiem, pytałem bardziej ze strony technicznej.

230 totalnie odpada, teraz mam kij 250 cm i jest super do dużych przynęt - przedewszystkim długi dolni bardzo pomaga.

Edytowane przez hewamich

• 3 tygodnie później...

Witam Koledzy,

Chciałbym złożyć zestaw do ciężkich kotletów (Trout 30cm i Pike 37 cm) czyli maksymalnie jakieś 370 gramów.

Szukam wędki 240-260 i porządny kręcioł.

Biorę pod uwagę:

1.) Abu Garcia Revo Toro Beast 61 HS LH

2.) Daiwa Lexa 400 HSL-P

Kij ? Nie wiem jeszcze sam ale jest parę propozycji SG Custom 240G lub Westin 290g, ewentualnie coś z St.Croix w grupie Musky (np. Premier)

Coś możecie doradzić ?

Kup sobie Mojo Musky 8'6 3-8oz i będziesz Pan zadowolony. Te pozostałe kije to plewy, będziesz gubił ryby.

Pozdr

M

• Like 1