RBTS Opublikowano 11 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 Trans hg też nie ma przeciw wagi W Tranxach korba jest inaczej wyprofilowane, tzn. nie idzie w linii prostej, Gałka jest potężna. I widocznie to tworzy przeciwwagę. Bo inaczej jak wytłumaczyć fakt, iż wielu amerykańskich wędkarzy łowi tą konstrukcją? Jednego nie rozumiem, w małej Bestii (41) dostajemy w komplecie dwie korbki, w większych Bestiach tego nie ma. To nielogiczne.Tranx 300HG ma dodatkowy element ustalający (Cam Lever Retainer - nr części 5519, 5518, 5517) który utrzymuje dodatkowo przycisk sprzęgła w dolnej pozycji. ABU Beast tego rozwiązania nie stosuje, stąd problemy z korbą PH podczas rzutów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2023 Po stracie 2 metrowego sumka chcę sobie sklecić zestaw do ciężkiego caste .Poczytałem ale wiele nie ma informacji o multiplikatorze Abu Revo Toro Nacl 51 .Do ilu gram przynęt szczególnie blachy obsłuży mi bezpiecznie w/w multiplikator ?Czy możliwe jest obecnie kupienie nowego Abu Revo Toro 61 NACL ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2023 (edytowane) Po stracie 2 metrowego sumka chcę sobie sklecić zestaw do ciężkiego caste .Poczytałem ale wiele nie ma informacji o multiplikatorze Abu Revo Toro Nacl 51 .Do ilu gram przynęt szczególnie blachy obsłuży mi bezpiecznie w/w multiplikator ?Czy możliwe jest obecnie kupienie nowego Abu Revo Toro 61 NACL ?To stary model, bardzo dobra seria, mam sztukę. Następca złocistego Revo Toro. Jak dla mnie do 300 g. Nowki to o kolekcjonerów albo z tzw. "żelaznej rezerwy" Edytowane 4 Września 2023 przez godski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 5 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2023 Mój najcięższy cast jest na Abu Revo Toro NACL 51 jest razem z kijem na blanku Batson RCL70XL 10-25lb 2,13 m .ze stajni przyjaciela Lońka z pijanymi przelotkami . Do vertikala na suma chciałbym 61 lub coś mocniejszego np.Black Cat Battle Cat LH 710 chodzi o pojemność szpuli .Możecie coś zaproponować nie chcę stałoszpulowca tylko multiplikator najlepiej z wodzikiem .Teraz już nie stać mnie na pomysły kupie niech leży . Dzięki Godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 5 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2023 Na wertykalu się nie znam, lecz mimo to sądzę że nie potrzeba dla tej metody (sumowej) bardzo pojemnych szpul. Jeśli jestem w błędzie, to może Ambassadeur 7000 będzie w sam raz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 5 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2023 Ambasador 7000 troche za duży 600 g a Blac Kat batle 400 g .Plecionki 0,5 mm pewnie powinno być na multiplikatorze do vertikala z 120-150 m . Pisze o ciężkim sumowym verticalu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 5 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2023 Ale ten Black Cat Batle ma ponad metr nawoju na obrót. To chyba nie jest najlepszym wyborem do walki z sumem. Nie wiem ile wybiera Ambassadeur 7000, lecz ma przełożenie 4,1:1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 6 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2023 RBTS sumów nie holuje się kołowrotkiem tylko wędką .Tu masz akurat rację dla tego musze na spokojnie przemyśleć sprawę .Dochodzą jeszcze mniejsze multiplikatory Penn .Okumy i Fin-Nor ale tylko na prawą rękę szkoda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 6 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2023 RBTS sumów nie holuje się kołowrotkiem tylko wędką .To akurat wiem doskonale. Ale pompując linkę nawijamy pod sporym obciążeniem na ugiętym kiju i metrowy nawój może być męczący.Niestety mniejsze Peny też są szybkie, a co gorsza, tak jak większość niskoprofilowych maszynek nie mają sprzężonego ze szpulą wodzika tak jak stare dobre ABU. Rozmiarem pasuje dobrze Ambassadeur 6500, nie mam tylko pewności czy hamulec nie będzie odrobinkę za słaby.PS Okuma Komodo też nie ma wersji winch, a szkoda... Wodzik sprzężony ze szpulą jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 6 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2023 Kilka Ambassadorów ( nie wiem jak się pisze ) ma mój znajomy muszę go wypytać i dowiedzieć jak pracują pod obciążeniem.Jeśli padło by na rozmiarowo większy multiplikator można zrezygnować z wodzika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 6 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2023 Abu ambassador 6501 przy komodo ss 463LX to delikatna konstrukcja. W komodo jest wodzik, zsynchronizowany, przekładnia ze stali nierdzewnej i mocny hamulec. Nie miałem nigdy przyjemności z 2m sumami, ale chyba warto wziąć go pod uwagę. Chyba, żę będziesz potrzebował rzucać lekkimi przynętami na dużą odległość - wtedy to może być słabe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 7 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2023 No do woblerów sumowych multik jest słabym rozwiazaniem stało szpulowiec.sporo lepszy .Widziałem że jeden popularny youtuber łowi na dużą bestie sumy na verta . 0.35 pletki wchodzi koło 200m więc 0.45 pewnie nawiniesz może nawet 0.50 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 7 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2023 O,35 do Verta to za cienka linka ,oczywiście mowa o sumach a nie sumkach .Ja łowie Abu Toro NACL 61 ,ten multik naprawdę daje rady i wcale nie jest za pojemna szpula .Taka 2 m ryba mimo łowienia z łodzi potrafi ładnie odjechać . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 7 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2023 Doman masz rację .Mam Abu Revo Toro 51 ale mi go szkoda do ciężkiego Verta Przynęty od 150 do 250 g .Plecionka 0,5 mm i powyżej z 120-150 m .Hamulec z 10 do 15 kg max .Miałem na wędce sumka z 2 metry hamulec na stałoszpulowcu 5 kg plus palec nie robił na nim wrażenia .Odjazdy po 15 metrów kilkanaście minut i po sumie .Od zawsze wiedziałem że multiplikatora nie zastąpi żaden stałoszpulowiec .czy to grunt czy cast.Nie myślę o lekkim spinningu na okonie i szczupaki do 5 kg .Nie muszę już oszczędzać , mogę sobie spełnić małe marzenia .Tyko trzeba troche rozwagi w zakupach . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 8 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2023 Nabyłem coś takiego- Tatula 400HL/ świetna cena/.Ktoś ma?Użytkuje?Wiem że 4 łożyska trzeba włożyć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 9 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2023 Będziesz zadowolony. Co prawda mam 300 ale to większy brat. Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2023 Nabyłem coś takiego- Tatula 400HL/ świetna cena/.Ktoś ma?Użytkuje?Wiem że 4 łożyska trzeba włożyć. received_646086334297677.jpeg received_633115465324986.jpegJa mam. Stosuję do najcięższych kotletów jakie posiadam czyli 300 z małym plusikiem. Spokojnie daje radę. Na zlot żarnowiecki pożyczyłem Darkowi. Ocenił pozytywnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 9 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2023 Ja mam. Stosuję do najcięższych kotletów jakie posiadam czyli 300 z małym plusikiem. Spokojnie daje radę. Na zlot żarnowiecki pożyczyłem Darkowi. Ocenił pozytywnie CU 301 DSV dzielnie mi służyło i paręnaście potworków wyjęło A że zmieniło swego pana kompana to taka mi wpadła, żeby nie cena to pewnie CC 401 bym brał.Dodam i zmienię parę łożysk i zobaczymy co tam będzie się działo Kijek co prawda będzie na nowy sezon do Tarantuli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2023 Zdasz relację jak pracuje po wymianie i dodaniu łożysk ... czy warto? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 9 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2023 Zdasz relację jak pracuje po wymianie i dodaniu łożysk ... czy warto?Pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 9 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2023 Zdasz relację jak pracuje po wymianie i dodaniu łożysk ... czy warto?Pewnie tak jak w mniejszym modelu. Na wodzik warto a na knoby to tylko dla spokoju ducha. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2023 Do następnego sezonu mam czas i zauważyłem taki multiplikator do vertikala na sumy .Zeck Fishing VR 5 KH na lewą rękę waga 460 g hamulec 20 kg . 250 m plecionki 0,4 mmCzy ktoś ma lub widział jak pracuje w/w multiplikator . Na Bug mógłby służyć do stacjonarki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 Ambasador 7000 troche za duży 600 g a Blac Kat batle 400 g .Plecionki 0,5 mm pewnie powinno być na multiplikatorze do vertikala z 120-150 m . Pisze o ciężkim sumowym verticalu . a po co tyle tej plecionki? jak łowisz w dryfie na werta to nawet 30m powinno wystarczyć, przynajmniej z pontonu... chyba nigdy nie zdarzyło mi się żeby sum wyciągnął choćby te 10m linki... ściągnięcie pod ponton to kwestia 1-2 minut, potem zawsze się kręci dookoła przy dnie na krótkiej lince... oczywiście może być inaczej w przypadku ciężkiej łodzi której nie pociągnie za sobą... lub suma grubo ponad 2metry... Miałem na wędce sumka z 2 metry hamulec na stałoszpulowcu 5 kg plus palec nie robił na nim wrażenia .Odjazdy po 15 metrów kilkanaście minut i po sumie .pewnie łowiłeś z brzegu... ustawił się w poprzek nurtu i nie miałeś szans, bo te 5kg to raczej tylko w opisie... spora szansa, że wędki byś nie utrzymał dłużej przy takim obciążeniu... serio, podnieś na hamulcu (bez wędki!) pieciolitrowy baniak wody, a potem nie zmieniając ustawien przywiąż linkę do czegoś i ciągnij na ugiętej wędce aż puści hamulec... albo raczej aż połamiesz wędkę chyba tylko dedykowane sumówki tyle wytrzymają...ja łowię na dość lekko ustawionym hamulcu, raczej nie przekraczam 3kg... to spokojnie wystarczy do wyjęcia suma ok. 160 w 10 max. 15minut... a mam czym dokręcać, plecionka 100lb i komodo 463:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 czarny nie obraź się ale z hamulcem 3 kg to możesz sobie tarmosić okonia a nie suma 40 kg .Mam film z holu na dokręconym hamulcu Ryobi Zauber 4000 plus kciuk .Odjazdy suma były po 10 -15 metrów i po zawodach zestaw został przetarty bo był za krótki przypon na taką paszczę .Nie chciałem opisu holu suma tylko zadałem pytanie czy ktoś zna multiplikator .Zeck Fishing VR 5 KH i tyle w poście .Od niedawna zmądrzałem i na starość nie chce finezyjnego łowienia i męczenia ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 użyj grubego fc tak ze 2metry to nie będzie żadnych przetarć to naprawdę doskonale działa w spiningu, stosuję 0,72 od ładnych paru lat i nigdy nie było niespodzianek:)jeśli ten sumek robił takie odjazdy to albo był znacznie większy niż myślisz, albo Ty miałeś znacznie słabszy sprzęt niż mój z tym 3kg hamulcem... innej opcji nie widzę... multika nie znam niestety... wydaje mi się, że jedyne co jest ważne w tej metodzie to mocny, płynny hamulec i ewentualnie ogólna trwałość... w tym zakresie cenowym wszystko będzie dobre:) spining wymaga już znacznie więcej... suma musisz zmęczyć jak chcesz go podebrać ręką, zwłaszcza jak ma w mordzie dwie duże i mało bezpieczne kotwice... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi