Skocz do zawartości

Multiplikator do przynęt powyżej 250-300 gramów.

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowanie większe body i szpulka

Moim zdaniem body takie same w 300/400, bebechy tez. Różnica w wadze to tylko 10 g - nie możliwe aby była mocniejsza i większa - nawet hamulec ma taka sama moc.. Taka sama sytuacja jest w zwykłej Lexie 300/400 Tranx 300/400 . Multiki w granicach 300-350 g . Prawdziwa wielkość 400 to waga 400 g i więcej.  

Edytowane przez godski

Miałem 400  ... sprzedałem , obecnie mam 300 i zdecydowanie jest róznica...

Niech może ktoś podrzuci foto dwóch obok siebie

A nie jest tak że jest tylko szerszy jak Beast 61 kontra 51 ? Tyle że to nie wpływa na moc jeśli bebechy te same. Sam jestem ciekaw ale nie wierzę w większą ramę i mechanizmy przy tak małej różnicy w wadze.

• Like 1

Alijoz 300 "wolnej" uzywam z kijem 1+1 ugly stik do najciezszych przynet - za duzo nia nie rzucam, ale w kilka dni przelowionych przynetami powiedzmy kilkaset gram (replikator trout 35cm) i  0 problemow odnotowanych. Kupilem go kilka lat temu jak jeszcze po 50-80 euro byly (powyzej stowki bym chyba zapamietal)

Zaciekawiliście mnie swoimi wpisami, a że lubię zaspokajać ciekawość osobistym doświadczeniem ... kupiłem dzisiaj Alijoza w wersji szybkiej. Mocne/durze, ale wolne multiki kierowane pod gumy już mam. Ciekawe jak sprawdzi się taki ekspres 8,1:1 przy najcięższych  jerkach?

• Like 1

Ja przy jerkówce do 140g mam tatule300 8,1:1, przy jerkówce ponad 200g jest lexa300 hd 7coś:1 (duże jerki stawiają większy opór i wybiera się linkę w miarę wygodnie ),  i teraz: kupiłem od Kamila taniego  handmejda 1,8m do ok 70-80g do lżejszych jerków i założyłem tatule200 7coś:1 i kij daje radę przy busterach15 ale ja już nie umię nadać pożądanej przeze mnie pracy wolniejszym multikiek jak 8:1- męczyłem się strasznie aby wybierać linkę. 

• Like 2

Tak się zastanawiam która Lexa do gum 300-600 g będzie lepsza:

1. Daiwa Lexa LX-HD400-HSL-P  przełożenie 7,1:1 nawój 95,76 cm waga 484 g korba pojedyńcza

Wg. mnie na plus przekładnia HD , lepsza dostępność, wszystkie łożyska CRBB - na minus waga i nawój. Jak dla mnie pojedyńcza korba również. 

2. Daiwa Lexa LX-400L  przełożenie 6,3:1 nawój 84,83 cm waga 464 g korba podwójna

Wg. mnie na plus waga, nawój i podwójna korba - na minus brak przekładni HD, kilku łożysk CRBB i słaba dostępność 

3. Daiwa Lexa LX-WN400HL   przełożenie 6,3:1 nawój 84,83 cm waga 464 g korba podwójna

Wg. mnie na plus waga, nawój i podwójna korba z fajnymi gripami - na minus brak przekładni HD, kilku łożysk CRBB i słaba dostępność 

Ech, gdyba ta HD miała mniejszy nawój/przełożenie

spróbuj kupić hd i zamontować dłuzszą korbę... będziesz nią wolniej kręcił, to odruch i raczej nie da się inaczej... naprawde działa:) może nawet wystarczy fabryczna bo i tak jest dłuższa niż te podwójne w starszych wersjach...

knobów jak w wn poszukaj, były dostępne na aliexpres... jakby był problem odezwij się na priv, poszukam tej oferty...

• Like 1

Mam hd 400 HSL-P i babyshady Melka na oryginalnej przekładni się ciężko ściąga, pozostałe dwie to łożyska inne i przekładnia z mosiądzu. Jak do 600g to brałbym komodo463, połowiłem trochę w ubiegłym sezonie, spodobał mi się i daje radę.

Korci kupić jak się pojawi: https://daiwa.us/products/24-lexa-500?_pos=3&_sid=8012b5fdf&_ss=r   !!!!!!!!!!! :D akurat do przynęt 600-800g.

Chociaż jak patrzę na zdjęcia to może być tylko szpula szersza i przekładnia ta sama, a wtedy nie ma sensu.

https://www.instagram.com/daiwausa/p/C30Qr-brM4i/

https://www.instagram.com/p/C30vyKSu0lo/

Edytowane przez Michal_

Mam hd 400 HSL-P i babyshady Melka na oryginalnej przekładni się ciężko ściąga, pozostałe dwie to łożyska inne i przekładnia z mosiądzu. Jak do 600g to brałbym komodo463, połowiłem trochę w ubiegłym sezonie, spodobał mi się i daje radę.

Korci kupić jak się pojawi: https://daiwa.us/products/24-lexa-500?_pos=3&_sid=8012b5fdf&_ss=r   !!!!!!!!!!! :D akurat do przynęt 600-800g.

Chociaż jak patrzę na zdjęcia to może być tylko szpula szersza i przekładnia ta sama, a wtedy nie ma sensu.

https://www.instagram.com/daiwausa/p/C30Qr-brM4i/

https://www.instagram.com/p/C30vyKSu0lo/

Dlatego moje myśli krążą przy WN400HL i zwykłej Lexie 400L -  przełożenie 6,3:1 vs 7.1:1 w HD400HSL to spory plus. 84 kontra 96 cm nawoju .Waga też ciut mniejsza.

Ta 500 HL już bez sensu według mnie do łowienia szczupaków. Bebechy te same co w modelu 400 a na cholerę nam tyle linki ? Poza tym w modelu na lewą łapę jedno przełożenie 7,1:1   czyli nawój 96 

Taki kupiłem kilka dni temu na OLX. Teraz wisi tam jeszcze wersja wolniejsza

Tyle że jest to multik wielkości i mocy Curado/Lexa/Tranx 300 itp. i jak dla mnie mnie nadaje się się za bardzo tytułowych przynęt 250-300+ .

Minimum Toro Beast 51/61 który jest trochę większy i mocniejszy od wyżej wymienionych a jeszcze lepiej prawdziwa wielkość 400 czyli Okuma 463/471 , Lexa WN400 , HD400 , zwykła LX400 (ale nie 400TW ktora jest mniejsza) czy wyżej wymieniony chińczyk Alijoz 400.

Edytowane przez godski
  • Like 1

• 7 miesięcy temu...

Temat pewnie wałkowany wiele razy.
Opiszę swoje doświadczenia.

W US polecają Daiwa Lexa i Shimano Tranx
Kupilem kilka lat temu Tranx 301, ale nie przepadalem za rzucaniem tym multikiem. Sprzedalem go tutaj kilka tygodni temu.
Rozmawialem z kilkoma znajomymi i niektorzy go sobie bardzo chwala, ale sa tez tacy co narzekaja jak ja.
Lexa jest chyba nie bardzo dostepna w Europie.
Moim glownym multikiem od kilku lat pod kotlety jest WFT BC King - sprawdza sie super i nie jest drogi.
Potrzebuje jeszcze jednego. Kupilem wlasnie Abu Toro Beast T3 61 HS - no i lipa hamulec trzyma 2kg. Pewnie wadliwy.
Odsylam.
Shimano Calcutta Conquest 401? Przymierzam sie, ale pisza ze raczej do przynet 200g a nie 300-400.
Cos mozecie polecic?

Ładuję Calcuttą Conquest 301A 300 g od początku sezonu i taka gramatura nie robi na niej wrażenia. Owszem, nie jest to mój podstawowy zestaw ale zakładam, że Twój zapewne też nie będzie :)

Edytowane przez Pumba
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Calcutte 401A (poprzedni model z przełożeniem 6.2:1) miałem i używałem do przynęt 300g+ i totalnie się do tego nadaje. Właściwości rzutowe bardzo dobre, zwija się przyjemnie. Minusem jest rozmiar, dlatego zmieniłem na 301, która ma tylko mniejszą szpulę, ale i tak moim zdaniem wystarczającą pod plecionki na szczupaka.

Temat pewnie wałkowany wiele razy.
Opiszę swoje doświadczenia.

W US polecają Daiwa Lexa i Shimano Tranx
Kupilem kilka lat temu Tranx 301, ale nie przepadalem za rzucaniem tym multikiem. Sprzedalem go tutaj kilka tygodni temu.
Rozmawialem z kilkoma znajomymi i niektorzy go sobie bardzo chwala, ale sa tez tacy co narzekaja jak ja.
Lexa jest chyba nie bardzo dostepna w Europie.
Moim glownym multikiem od kilku lat pod kotlety jest WFT BC King - sprawdza sie super i nie jest drogi.
Potrzebuje jeszcze jednego. Kupilem wlasnie Abu Toro Beast T3 61 HS - no i lipa hamulec trzyma 2kg. Pewnie wadliwy.
Odsylam.
Shimano Calcutta Conquest 401? Przymierzam sie, ale pisza ze raczej do przynet 200g a nie 300-400.
Cos mozecie polecic?

• 3 tygodnie później...