Skocz do zawartości

Przyłowy 2021

cobrax

Rekomendowane odpowiedzi

To oddaje trochę podejście większości wędkarzy dla których liczy się tylko rozmiar i ilość... A potem taki mój Okręg PZW sypie do rzeki w grudniu selekta pstrąga żeby na rozpoczęcie sezonu Członkowie mieli co łowić. Szkoda tylko że połowa tych ryb ma pleśniawkę i kto wie co jeszcze za inne choroby. No ale lokalne Koło zadowolone bo widać że jest ryba w rzece... Ręce opadają...

Pozwól, że zapytam. Piszesz o sytuacji z zeszłego roku, bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że teraz ktoś powtórzył takie zarybienie...????????????? Edytowane przez ŁukaszGD

Pozwól, że zapytam. Piszesz o sytuacji z zeszłego roku, bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że teraz ktoś powtórzył takie zarybienie...?????????????

Niestety temat nie dotyczy jednej rzeki. Tak, zrobiono to w końcówce poprzedniego roku ponownie na pewno na jednej rzece. Nie jestem w stanie zrozumieć sensu pakowania w zimie do rzeki dużych ryb które całe dotychczasowe życie spędziły w hodowli karmione granulatem. Może PZW ma dopłatę do karmienia wydr i norek? Bo jeśli chodzi o wędkarzy to lepiej było by po prostu te ryby rozdać prosto z samochodu...

Niestety temat nie dotyczy jednej rzeki. Tak, zrobiono to w końcówce poprzedniego roku ponownie na pewno na jednej rzece. Nie jestem w stanie zrozumieć sensu pakowania w zimie do rzeki dużych ryb które całe dotychczasowe życie spędziły w hodowli karmione granulatem. Może PZW ma dopłatę do karmienia wydr i norek? Bo jeśli chodzi o wędkarzy to lepiej było by po prostu te ryby rozdać prosto z samochodu...

Takich przypadków z historii pamiętam dużo. Jest sens i sens. ;)  Co taki hodowca ma zrobić z tarlakami, które ze względu na ich wiek stały się nieprzydatne do dalszego trzymania? Do sklepu to nie trafi, na mączkę też nie, okręgi miewają w końcówce roku gotówkę do wykorzystania, a dla wielu wędkarzy taka "zdobycz" jest atrakcyjna i cieszy. Kogo obchodzi, że pora kiepska i grzybki akurat chętnie dobierają się do takiej potarłowej, osłabionej ryby? Norki, wydry i kormorany najczęściej nie załapią się nawet na takie "rarytasy". Szybciej trafią na patelnię.

Postawienie jazgarza i czebaczka w jednym rzędzie jest bez sensu. Rodzime, nieużytkowe gatunki ryb są cenne dla ekosystemów w których żyją, obce i częstokroć inwazyjne wręcz przeciwnie.

Dodałbym jednak "zazwyczaj" lub "generalnie". Oczywiście zasadą, od kilka lat nawet regulowaną prawnie, jest eliminacja z naturalnych ekosystemów gatunków obcych. Jednak część z nich obecna jest u nas kilkaset lat i zdążyła już się wręcz zadomowić. Czasem zasięg gatunku zmienia się na przestrzeni wieków i niekoniecznie gatunek pierwotnie obcy dla danego środowiska musiał być tam wprowadzony sztucznie. Powiedzmy, że karp jest kontrowersyjny, więc jako przykład podajmy głowacicę w Dunajcu.

Dodałbym jednak "zazwyczaj" lub "generalnie". Oczywiście zasadą, od kilka lat nawet regulowaną prawnie, jest eliminacja z naturalnych ekosystemów gatunków obcych. Jednak część z nich obecna jest u nas kilkaset lat i zdążyła już się wręcz zadomowić. Czasem zasięg gatunku zmienia się na przestrzeni wieków i niekoniecznie gatunek pierwotnie obcy dla danego środowiska musiał być tam wprowadzony sztucznie. Powiedzmy, że karp jest kontrowersyjny, więc jako przykład podajmy głowacicę w Dunajcu.

Zgadza się, tylko w ostatnim czasie, niestety coraz częściej napotykam czebaczka w wodach w których jeszcze kilka lat temu go nie było. Dwukrotnie w sklepach wędkarskich widziałem czebaczki sprzedawane jako żywce. Gatunek ten jest obecny w wielu gospodarstwach produkujących zarybieniówkę z którą doskonale rozprzestrzenia się po wodach całego kraju. W przypadku tego gatunku - cytując klasyka, działa zasada człowieka z wiaderkiem. W jednej z rzek, gdzie wędkuję na dobre zadomowiły się babki: gołogłowa i szczupła, ostarnio doszła jeszcze rurkonosa. Babki akurat przemieszczają się Narwią i wchodzą do dopływów tej rzeki zasiedlając coraz wyższe ich partie. Sumiki, również stają się mieszkańcami coraz większej ilości jezior. Te gatunki są u nas stosunkowo krótko a stały się obecnie stałym składnikiem ichtiofauny.

• Like 3

• 1 miesiąc temu...

Nie wiem gdzie to wstawić  więc niech mod poprawi jak coś. https://www.youtube.com/watch?v=FMsJscXtuvw

Wczoraj widziałem jak 3 kormorany biły się o podobnej wielkości rybę nad Dunajcem. Ciężko było stwierdzić co upolowały bo wszystko działo się w ułamku sekund, jedynie widziałem pomarańczowe płetwy ale skubany łyknął zdobycz na raz i zanurkował dalej...

• 4 tygodnie później...

Zaczyna się mój czas na łowienie linów na spinning. Chociaż na dobre brania będę musiał zaczekać do przyszłego tygodnia żeby zrobiło się cieplej, to jednak już zaczynają brać. Ten zasmakował w jaskółce, drugi również, co prawda się wypiął ale wziął przynęte leżącą na dnie, niczym rasowy okoń ;)

post-46206-0-32551400-1616215937_thumb.jpg

• Like 14

Nie wiem gdzie to wstawić  więc niech mod poprawi jak coś. https://www.youtube.com/watch?v=FMsJscXtuvw

Widziałem kiedyś podobną akcję nad Wisłą, kormoran próbował łyknąć za dużego na swoje możliwości sandacza, ten mu utknął w gardle i kormoran siedział tak z tym sandaczem i pewnie zdechł.

Ps. z tydzień temu widziałem lecące stado kormoranów z południa na północ, na oko ze 2 setki ich było.