Skocz do zawartości

Kołowrotek do UL

wobler129

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli to ma być budżetowy kołowrotek, to też uważam że lepiej jest brać sprawdzone firmy. Ostatnio miałem w łapce dwa młynki Shimano rozmiaru 1000: Exage FD i nowość na 2016 Sedona FE. No i miałbym dylemat którego wybrać. Exage to prosta, raczej sprawdzona konstrukcja i "na sucho" lepiej kręcił od Sedony, dochodzi jeszcze zapasowa szpula w komplecie. Za to Sedona jest bez szpuli zapasowej, ciut mniej płynnie kręci ale ma jak dla mnie jeden niepodważalny plus - gumowego knoba (taki mój fetysz, lubię gumowe ;)). Jednak kupując nawet budżetowego shimaniaka, mamy taki komfort że układanie żyłki/plecionki będzie bez większego zarzutu. To samo z reguły dotyczy hamulca.   

a ja polece mniej znany kolowrotek ale bardzo dobry a przynajmniej wersja 4000 ktora posiadam jest bardzo dobra i w cenie 200zl bo gdy dolar byl nizszy tyle mnie wyszedl nie znajdziemy raczej nic lepszego http://www.aliexpress.com/item/2015-New-Daiwa-Brand-Revros-High-Speed-Salt-Fresh-Water-Spinning-Fishing-Reel-5-6-1/32376713783.html?spm=2114.01020208.3.9.uJJrbi&ws_ab_test=searchweb201556_7,searchweb201644_2_79_78_77_82_80_62_76,searchweb201560_5

jak by ktos chcial jest tez wersja z nizszy przelozeniem 

http://www.aliexpress.com/item/100-Original-Daiwa-Brand-REVROS-A-series-Spinning-Fishing-Reel-Saltwater-Freshwater-Carp-Feeder-Fishing-Wheel/32507426563.html?spm=2114.01020208.3.1.phRMTF&ws_ab_test=searchweb201556_7,searchweb201644_2_79_78_77_82_80_62_76,searchweb201560_5

przy obecnym kursie dolara wychodzi ok 240zl mysle ze naprawde warto sie zainteresowac tymi kolowrotkami

Cla sie nie placi Vatu tez nie kolowrotek mamy w okolo 2 tygodnie ja mialem w 8 dni bodajze.

aby nie zaplacic vatu wystarczy poprosic sprzedawce aby zanizyl ksozta wysylki i wyslal jako prezent.

Jeśli interesuje Cię tylko wygląd to jest fajny wybór. Jeśli chcesz łowić to raczej go nie weźmiesz :)

Dlaczego? Ja takim łowię od stycznia tego roku (10300) praktycznie na okrągło i nic mu nie dolega (poza fabrycznym luzem korbki, ale podobno zależy jaki egzemplarz się trafi). Planuję kupić jeszcze najmniejszy rozmiar.

Edytowane przez adrionn911

Jeśli interesuje Cię tylko wygląd to jest fajny wybór. Jeśli chcesz łowić to raczej go nie weźmiesz :)

Mam podobne zdanie na temat tego Spro Addiction...tylko ładnie wygląda...sam się na to naciąłem :ph34r:

Jak dla mnie luz na korbce był nieakceptowalny...po wizycie w serwisie przewaliłem cały karton tych kręcków i wszystkie miały to samo...

Jak z Shimano to może jakiegoś Exage'a z lekkim przebiegiem? W tych 2 stówkach powinieneś się zmieścić.

Takim Nasci, tyle że chyba nowszym, bawiłem się na jednych zawodach. Nanofi cieniutki nawija idealnie, waży ok 200g i na tyle co mogłem się nim pobawić był bardzo przyjemny :)

Co do Spro to nie tylko korbka w nim lata jak... Miałem wrażenie że ośka nie jest przykręcona :ph34r: Rozumiem, że musi mieć luz lekki ale nie >0,5cm góra dół. Miało tak kilka sztuk więc dałem sobie spokój. Sam chciałem go kupić ale teraz będę szukał czegoś a Abu Garcia

• 2 tygodnie później...

Świetna sprawa, przynajmniej moim zdaniem  ;)

Nie jestem mega wymagającym użytkownikiem, jednak cenię sobie lekką pracę, dobry nawój oraz precyzyjny hamulec. Tym bawiłem się wiele razy modelem SX 10, ostatecznie zdecydowałem się na ABU EX Pro 1000. Czekam jedynie na dostępność i kołowrotek leci do najmniejszych przynęt  :lol:

Zmieniając trochę temat ma wędki. Akurat to Abu Ex ma być pod SG parabrellum 0-5g,jeśli lubisz wędki wolne i lejace się to śmiało bierz SG. Mi pasuje idealnie, kilku znajomych tez chwali. Jeśli chcesz coś szybszego i masz zamiar obsługiwać wobki i małe wirówki to daiwa jedynie.

Ogólnie ciężko znaleźć jakiś kołowrotek który waży poniżej 180g :(

Shimano Saore C2000PGSS 165g
Shimano cardiff ci4+ C2000SS 165g
SHIMANO RARENIUM CI4+ 1000S 160g
SHIMANO Vanquish 1000S 160g
Daiwa IGNIS TYPE-R 2003H 180g
DAIWA PRESSO 1025 170g
Daiwa LUVIAS 1003 175g
  • Like 1