Skocz do zawartości

Kołowrotek do UL

wobler129

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie ciężko znaleźć jakiś kołowrotek który waży poniżej 180g :(

znaleźć to generalnie nawet cięższy kołowrotek jest trudno , ale kupić można już praktycznie w każdej półce cenowej coś poniżej 180 g

Edytowane przez Profil_Nieaktywny
  • Like 2

• 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...

Witam. Podepnę się z pytaniem bo mój kręciołek firmy na literę J mimo iż spędziłem dzisiejsze popołudnie na czyszczeniu i smarowaniu owego, zaczyna chodzić jak betoniarka i czuć przekładnię :P . Do główek 3-5g jeszcze może być bo jakoś tego tak nie czuję ale do mikro jigów to już mnie denerwuje bo czuje to na wędce i mi przeszkadza. W sklepie gdzie niedawno nabyłem wędkę Quantum Centex sprzedawca pokazał mi też kręciołek Quantum Throttle. Jak zakręciłem to normalnie miód z masłem i bita śmietana :lol: , całkiem na serio, cudnie się nim kręci, przynajmniej na sucho. Niestety w sklepie mieli tylko największy rozmiar  a dostawy na razie się nie spodziewają więc pozostaje mi zakup z neta najmniejszego rozmiaru pod XUL.

Ale może to i dobrze bo może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym kręciołkiem i napisze co nieco (zanim go nabędę)  jak się nim kręci poza sklepem a zwłaszcza po jakimiś sensownym okresie używania.

Edytowane przez LFF

Witam kolegów :)

...Jako że nie mogłem sprzedać swojego Skyroad'a postanowiłem, że zostanie ze mną.

A na sprzedaż pójdzie Crostage Mebaru + Stradic 1000 FB.

Z doborem kołowrotka do Crostage nie było większego problemu...do małych przelotek poszedł rozmiar "1000" i było ok.

Natomiast mam problem z trafieniem w rozmiar do nieco większych przelotek Skyroad'a SKR-S782 AJI c.w 10g.

Waszym zdaniem lepiej celować w 2500S czy C2000S wystarczy ? :)

Nie znam się na rozmiarówce przelotek więc nawet nie umiem określić przelotki otwierającej :/

Eee, Panowie...np. w 2011 Biomaster'ach (JDM) każdy rozmiar miał inną średnicę szpulki.

Różnice były nieduże ale były...nie pamiętam dokładnie ile ale np. między "1000" a "C2000S" było chyba coś 2-2.5mm.

Dalej "2000S" miał o te 2mm więcej od "C2000S"...ale mniej od "2500"

:)

Muszę przyznać, że 2016 Stradic 1000 FB faktycznie ma bliżej do dawnego C2000S.

To nie ten sam "1000" co np. Exage czy nawet Rarenium 1000 FB...tak mi się przynajmniej wydaje.

Zmierzę dzisiaj średnicę przelotki, może to coś ułatwi ;)

Ostatnio do konger strerto xul podwieszalem zarowno stradic 1000 ci4+ fb jak wersje stradic 2500 ci4 fa. Dlugosc rzutu w przypadku wiekszego modelu dluzsza moze o 10m. Oczywisicie oba kolowortki uzbrojone w ta sama plecionke 0.03mm techron.

Jesli poluje na wzdregi uzywajac konger elvis 220cm to zakladam tego wiekszego z nanofilem 0.04mm zeby moc poslac microjig jak najdalej.

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez mathew.stepnicki

Jeżeli patrzymy przez wielkość przelotek to nie większe znaczenie ma rozstaw ramion rotora niż średnica szpuli?

W niespełna 2 m kiju ze startową 16 w KR mam zamontowanego stradica ci4 2500 fb. 1000 byłby chyba za mały.

Większy rozmiar kołowrotka, większa szpulka...między szerzej rozstawionymi ramionami rotora - takie było moje "czysto-logiczne" myślenie, nie zastanawiałem się nad tym który czynnik ma większy wpływ :)

Sugerowałem się rozmiarem szpulki w stosunku do przelotek.

Na przykładzie poczciwego Mikado Lexus'a - lepiej małe gumki latały z Biomastera 2000S niż z 2500S.

Z tego co oglądałem ostatnimi czasy kijki w internecie oraz projekty kolegów od rodbuilding'u to chyba startowa "16" standard w kijkach typu UL...i chyba 2500 powinno być optymalne...?

• 7 miesięcy temu...

Masz sporo młynków w przedziale 155 - 180 gram.

Zaczynając od najtańszych:

-stradic ci4+ 1000fa/fb - 160gram

- rarenium 1000fb - 165gram

-cardiff 2000ss - 165gram

-vanquish c2000s - 155gram

-vanquish 2500s - 180gram

W zależności od portfela masz ceny od 550zl do 1500zl.

Jedyne co mocno irytuje to głębokie szpule przy tańszych modelach, wiem że można dokupić płytką ale to podraża imprezę o 130-150zl...

Wysłane z mojego K10000 Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez mathew.stepnicki
  • Like 1