Skocz do zawartości

Kołowrotek do UL

wobler129

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Panowie może ten wpis będzie dla wielu osób herezją. Dziś w CW był dzień daiwy i było można pokręcić chyba wszystkimi modelami daiwy LT. Na blacie leżały też shimano stardic i dragon SL więc miałem w dłoniach większość modeli z toczonej tu rozmowy.

I zaznaczając że to moją prywana opinnia (mam teraz kilka daiw).

1) Dragon SL pracuje dużo lepiej niż daiwa Fremas LT i Fuego LT.

2) Odpowiednikiem Stardica jest dopiero Caldia LT i kołowrotki są bardzo zbliżone jakością wykonania i pracy. Nie widzę faworyta. Kto co lubi serce mówiło daiwa, rozum stardic, bo jest bardziej sprawdzony.

3) Dragon SL wcale od nich jakoś specjanie nie odbiega. W mojej opinni dragon odrobił pracę domową. I o ile dragon fd10xxiZ wypadał gorzej na tle konkurentów min. Daiwa BG to Dragon SL już ich dogonił.

Dragon to dobry wybór w tej półce cenowej.

Istotą rzeczy jest jeszcze precyzja hamulca.Cóż z tego, że do kija 2 m 2-10 g używam ciężkiego TP 2500 z 98 roku?

Precyzja regulacji hamulca jest powalająca w zestawieniu z tymi wszystkimi maszynkami jw.

Już kupiona i w użyciu .

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Precyzja regulacji hamulca jest powalająca w zestawieniu z tymi wszystkimi maszynkami jw.

Jozi TP to inna liga ;) ale masz rację przy cienkich precyzyjny hamulec to najważniejszy aspekt kołowrotka.

Przy okazji przypomniałeś mi film z Kolendowiczem i Taszarkiem jak tylnohamulcowymi shimaniakami łowili sandacze na żyłki 0.18 lub 0.16 mm. Wtedy takie żyłki na węźle wytrzymały mniej więcej 2kg albo mniej.

Edytowane przez DP Fishing
  • Like 1

Nie wydziwiał bym i nie bawił się w dragony... Zdecydowanie shimano soare BB albo stradic.Ze względu na PG i niższe przełożenie wybrałem sam osobiście soare i jestem mega zadowolony.Kultura pracy masło w maśle a nawój miód malina.Hamulec precyzyjny jak to w shimano. 

Edytowane przez woblery L.E.
  • Like 2

Przekładnia Pg lepiej sobie radzi z cięższymi przynętami niż hg... W nurcie nie ma problemu z obrotówką nr.2 ciągnie bez zająknięcia,główki 7g z kajtkiem też ogarnia bez problemu ale ja tak nim nie łowię. Co do kręcenia to nie jest demon długości nawoju ale przecież nie służy do łowienia boleni i szybkiego zwijania. Wg mnie idealny na mniejsze rzeczki i do UL.

Jeżeli taniej to daiwa fuego LT 2500, co prawda mam ja krótko bo od dnia premiery w naszych sklepach, ale jestem super zadowolony. 

Mam stradica Ci4/2500s, kupiłem przy okazji wizyty w Osace, akurat były w dobrej cenie, coś w okolicach 15,000 jpy więc grzech był nie kupić  B)

Nie wnikam co gdzie i jak jest podparte i na jakich łożyskach, nie interesuje mnie jaka super kosmiczna technologia jest w shimano czy daiwie, ale z fuego jestem bardziej zadowolony niż ze stradica.

Kręci płynnie, nic się nie buja, nic nie szumi, znaczy szumi ale nie bardziej niż w shimano, mój egzemplarz nie miał problemu ze stożkowym nawojem.

Jedyna wada do tej pory to głęboka szpula, używam plecionki egi metal 8lb i pod spód musiałem nawinąć 100m żyłki 0.22 

Jeżeli mam porównać rozmiarowo to fuego 2500 jest mniejsze niż 2500 od shimano, ale ciut większe od 1000.

Mam nadzieje ze nie przechwaliłem i jeszcze trochę podziała bez problemów :)

Edytowane przez Przemek.
  • Like 2

Czy ktoś już porownywal najmniejszego dragona sl z shimano w rozmiarze 1000 ? Ciekawi mnie średnica rantu szpuli.

Największy model SL 1125i ma średnicę rantu szpuli 46mm, model 1120i 43mm, więc 1115i zapewne +/-40mm (tego nie mierzyłem na targach).

57502884_2150797845011438_58804074219516

58372825_2150797775011445_69257609294643

Edytowane przez PiterS
  • Like 1

Największy model SL 1125i ma średnicę rantu szpuli 46mm, model 1120i 43mm, więc 1115i zapewne +/-40mm (tego nie mierzyłem na targach

Widzę że użytkujesz te nowe modele, podzielisz się jakąś opinią z użytkowania ? Jak to kręci, nawija jak z luzami? Tylko tak rzetelnie bym prosił, bez reklamy hehe ;). Pozdrawiam. 

PS: I jakbyś mógł cyknąć fotke schematu byłoby super. Dzięki. 

Edytowane przez MATIG

Widzę że użytkujesz te nowe modele, podzielisz się jakąś opinią z użytkowania ? Jak to kręci, nawija jak z luzami? Tylko tak rzetelnie bym prosił, bez reklamy hehe ;). Pozdrawiam. 

PS: I jakbyś mógł cyknąć fotke schematu byłoby super. Dzięki. 

Po trzech wypadach na ryby nie ma się za bardzo o czym rozpisywać. Kręci jak nowy, luzów brak, a nawija przyzwoicie choć Zetka robi to nieco lepiej.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Team Dragon SL 1125i - schemat

593be095da25.jpg

Ogólnie mówiąc, bardzo ciekawy ten team dragon, zaryzykowałem i skusiłem się na niego. Jak narazie nie żałuje, pracuje bardzo gładko, maślanie, nawija również bardzo dobrze, sprawia wrażenie sztywnego podczas łowienia. Łożyska tam gdzie trzeba są, i to czuć, i ciekawostka w rolce dwa łożyska ;), ciekaw jestem jak to się sprawdzi. 

Edytowane przez MATIG

• 1 miesiąc temu...