Skocz do zawartości

Kołowrotek do UL

wobler129

Rekomendowane odpowiedzi

Posłuchaj, i nie bierz za złą monetę. Daiwe miałem i pogoniłem, przeszedłem do Shimano. Mam teraz Soare, Stellę, i Stradica.

O Daiwie mogę powiedzieć dużo, np to, że nie jest warta tyle pieniążków. Są jak najbardziej porównywalne. Tak więc, mówię to serio, chyba Ty ich nie miałeś, albo jesteś po prostu fanbojem Daiwy. Żaden wstyd ;)

*Wszystkie Daiwy ząbkują ;) :D

Nie jestem fanbojem daiwy czy jak to tam zwiesz tylko pragmatykiem.

W tej dyskusji nie rozmawiamy o cenie tych kołowrotków a ich funkcjach użytkowych.

A w tym aspekcie tak samo odległe użytkowo są od siebie soare i presso jak ich ceny.

• Like 1

Nooo, mialem kiedyś Soare 30 2500 hgs. Równolegle była produkowana Soare BB. Obydwa typowe jdm-y w tamtych czasach raczej niedostępne w Europie, szczególnie 30 (to było jakies 10 lat temu). Te młynki, mimo podobnej nazwy, rzeczywiscie dzieliła przepaść. 30 to taki jakby odpowiednik Vanquisha, taka "niedostella", BB to "nadstradic". Te ówczesne jdm-y, Soare 30, Fireblood, wciąż kręcą łezkę w oku, dopracowane wizualnie do perfekcji. Już nie ma takich młynków. Przekładnie może i słabe, maleńskie i niezbyt mocne (notabele to samo co w Stelli 2004), ale do UL i L piękne młynki, a do gabloty - jeszcze piękniejsze ????

A co do mitchella to z taką lekką nieśmiałością bym podchodził. Cena trochę ośmiela ale doświadczenie podpowiada - trzymaj się tego co sprawdzone. Już wiele takich nowinek było: katalogowe rozkminki na poziomie stelli tudzież exista, coby nie było lokowania produktu, a w praktyce wychodzi nexave, no góra ultegra czy exceller, vide np. okuma inspira.

Nie jestem fanbojem daiwy czy jak to tam zwiesz tylko pragmatykiem.

W tej dyskusji nie rozmawiamy o cenie tych kołowrotków a ich funkcjach użytkowych.

A w tym aspekcie tak samo odległe użytkowo są od siebie soare i presso jak ich ceny.

Twoja opinia vs moja opinia. Są zbliżone, a Daiwa na pewno nie kręci 3x lepiej za 3x więcej.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Soare fajny młynek ale ma wąska i plytka szpule. Pracuje ciekawie ale nie jest super lekki, jak bym miał iść w Shimano to zapewne lepiej dołożyć do stradic ci4+ FB 1000.

Caldia 2000a ma kilka zalet, kręci nawet lepiej niż soare i podobnie do stradica ci4+. Masa 215gr czyli nie jest to kowadło, jeśli nie potrzeba super lekkiego 160-170gr młynka to jest to ciekawa altrlernatywa.

Do tego co najważniejsze przy cienkich linkach ma szpule o większej średnicy od Shimano 1000. Ma fajne normalne przełożenie 4.8, poteciał do małego tuningu łożyskowego i co najważniejsze masz zapasowa szpule w zestawie[emoji847]...

A tu zdjęcie porównawcze wielkości stradic 1000fk vs caldia 2000a1f293d8e5846d70474a32c5b231a5336.jpg6dc266d987863e6119270bf2a0779219.jpgccc1eaedcb493b73e690db5340653130.jpg

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Edytowane przez mathew.stepnicki
  • Like 1

"Soare fajny młynek ale ma wąska i plytka szpule". Bo jest to kołowrotek do popularnego w Japonii aera fishing'u.

Aktualnie robione kołowrotki w rozmiarze 1000, zarówno Shimano jak i Daiwa, mają średnicę szpuli 40mm a w rozmiarze C2000 - 42,5-43mm.

Szpule są płytkie, dzięki czemu nawinięta linka jest perfekcyjnie ułożona na szpuli, która mieści 100m żyłki 0,12mm lub 100m plecionki PE 0.4.

Pozwala to na uzyskiwanie możliwie dalekich rzutów przynętami o masie najczęściej 0,4-2g.

Dla mnie płytka szpula, to zaleta a nie wada, szczególnie w przypadku połowu białorybu.

• Like 2

Z pośpiechu trochę enigmatycznie napisałem poprzedniego posta, więc już wyjaśniam co z tego wynika :)

1. Kołowrotki JDM są średnio o 20-30% droższe od swoich odpowiedników z rynku EU

2. Kołowrotek Shimano z dystrybucji europejskiej można w razie czego reklamować u dowolnego (najbliższego) dealera Shimano bez żadnych dodatkowych opłat w przeciwieństwie do JDM. Polski serwis nie przyjmuje sprzętu w ramach reklamacji spoza dystrybucji EU, ewentualnie naprawia odpłatnie.

W związku z powyższym, moim skromnym zdaniem w tej półce cenowej lepiej sobie odpuścić JDM.

A wracając do tematu z tych trzech wyżej wymienionych oczywiście Ultegra najbardziej zaawansowana technologicznie oraz najmocniejsza ;)

• 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Jednak chce wybrać jedynie z tych kolowrotkoe po UL

SHIMANO SAHARA

SHIMANO NASCI

SHIMANO ULTEGRA i wszystkie z płytki i szpula i co waszym zdaniem najlepiej wybrac

Ultegra - wkręcana korba i ogólnie dobra praca. Pamiętaj jedynie ze rozmiar 1000 to mały kołowrotek a jak weźmiesz 2500 to juz cięższy i wtedy oczywiście lepiej Stradica ci4+

Poleci ktoś jakąś fajną opcje do lureleadera 0,8-4g? Cenowo do 300 zł

Polecam https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-daiwa-fuego-lt-1000d-10225-105-8680634235  doskonale zgrywa się z "patyczkiem" 1-7g/6lb/168cm, będzie pasował również do Twojego.

Popieram. Mam taki jako zapas. Jedyny minus jaki na razie dało mi się zauważyć to zdecydowanie gorsze układanie linki (żyłka 0,14). Małe, ale góreczki/dolinki zauważalne. Ultegra nawija lepiej. Mój egzemplarz na początku pracował mało płynnie i z wyraźnym szumem i obcieraniem, ale z godzinka kręcenia na sucho i przeszło mu miemal całkowicie. Z Daiwą mam też dotąd nieprzyjemne doświadczenia z wciąganiem linki pod dzpulę, dotyczy to modeli z różnych półek, co najmniej kilkumastu.

Edytowane przez smokwelski
  • Like 1

(...) Z Daiwą mam też dotąd nieprzyjemne doświadczenia z wciąganiem linki pod dzpulę, dotyczy to modeli z różnych półek, co najmniej kilkumastu.

Zdarza się, ale tylko wówczas gdy szpula jest zbytnio napełniona, gdy nwój (używam wyłącznie plecionek) sięga do samej krawędzi. Wystarczy 1mm wolnego rantu i ta wada zanika w 100%%.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1