zmorces Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Możesz wstawić zdjęcia tego dragona? Waga jest bardzo interesująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Dużo zdjęć w teście TD SL, wielkość 1125 http://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/21-testy-sprzetu-wedkarskiego/117164-kolowrotek-team-dragon-sl-fd1125i-recenzja 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Witajcie!Od marca zeszłego roku łowię tournamentem LWS70LXF. Miałem starego LegalisaLT , później kupiłem Stradica CI4+ C3000 i jest on ciut za ciężki ,parę razy łowiłem ale zabija mi tego kijka , męczy trochę - a młynek jest w innej wędce. Teraz mam pytanie jaki kręciołek polecacie? Łowię głównie na odrze okonie Najczęściej 5g-6g. max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Moim zdaniem do tego kija 1000 będzie za mała. Idealny byłby Vaniek 2500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 kołowrotek który wazy 190g zabija ci wędkę o mocy light ? jak dla mnie to dobrze sparowany zestaw 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 kołowrotek który wazy 190g zabija ci wędkę o mocy light ? jak dla mnie to dobrze sparowany zestaw Wędka waży 99g, kołowrotek 190g, nie jest to idealnie spasowany zestaw. Z avidem 76mlxf2 idealnie pasuje młynek, do tournamenta nie leży.Pytam się, bo nie chcę kupować 3 stradica, tylko zastanawiam się nad innym młynkiem i chcę poznać opinii innych osób które mają doświadczenie w wyważaniu takich zestawów oraz pracy innych kołowrotków. Chodzi mi po głowie Soare Ci4 C2000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 soare mam 2 i bardzo je lubie, ale nie każdemu podpasuje to wolne przełożenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Witajcie!Od marca zeszłego roku łowię tournamentem LWS70LXF. Miałem starego LegalisaLT , później kupiłem Stradica CI4+ C3000 i jest on ciut za ciężki ,parę razy łowiłem ale zabija mi tego kijka , męczy trochę - a młynek jest w innej wędce. Teraz mam pytanie jaki kręciołek polecacie? Łowię głównie na odrze okonie Najczęściej 5g-6g. maxOsobiście poszedłbym w hybryde - vaniek c2500shg albo o połowę tańszego stradic c2500sObydwa modele to połączenie body i bebechow od wielkości 2500/c3000 że szpulka i rotorem od c2000s.Takie rozwiązanie daje mniejszy i lżejszy kołowrotek od standardowego 2500 ale z zachowaniem jego mocy przekladni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Dobrym wyborem będzie Daiwa LT w rozmiarze FC 2500S-C np. 19' Ballistic (165g) lub nowy 20' Luvias (155g). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Osobiście poszedłbym w hybryde - vaniek c2500shg albo o połowę tańszego stradic c2500sObydwa modele to połączenie body i bebechow od wielkości 2500/c3000 że szpulka i rotorem od c2000s.Takie rozwiązanie daje mniejszy i lżejszy kołowrotek od standardowego 2500 ale z zachowaniem jego mocy przekladniWłaśnie myślałem o Vańku ale jest droższy o 1/3 ceny kija jeszcze... Nie chcę kupować 3 stradica, tylko chciał bym coś nowego aby mieć rozeznanie w młynkach i się zastanawiam właśnie.Czy Stradica 1000 CI4+ bym nie zajechał? Zaczynam łowić główkami 4g zazwyczaj , dochodze do 6g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Complex myślę, że będzie bardzo odpowiedni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Ja sam stoję przed podobnym wyborem. Nowa daiwa luvias LT mnie mocno kusi ale jak to nowość, narazie żadnych opinii z placu boju nie ma się co spodziewać dlatego trudno polecać. Jak kupie to na pewno się podzielę wrazeniami???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Complex myślę, że będzie bardzo odpowiedni Mógł byś coś opowiedzieć o tym młynku? Lepszy w boju od stradica? Widze, że 2500s CI4+ waży tyle co mój stradic C3000 a ten był za ciężki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Mógł byś coś opowiedzieć o tym młynku? Lepszy w boju od stradica? Widze, że 2500s CI4+ waży tyle co mój stradic C3000 a ten był za ciężki.Zrób zdjęcie z przypietym Stradiciem C 3000 do tego kijka i w którym miejscu sie rownoważy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Complex myślę, że będzie bardzo odpowiedni Bardzo dobry młynek. Wg mnie lepiej pracuje niż Stradic, sprawia wrażenie nieco lepszego niż wygląda, bardziej solidnego. Mam Complex'a i Stradic'a i tego pierwszego kultura pracy bardziej mi pasuje.Dodam, że mój Complex lata też w UL, ale przyłowów zębatych ~70cm, czy jazi ~50cm się nie boi. Chociaż wizualnie dla mnie Stradic z tymi czerwonymi wstawkami zdecydowanie ładniejszy, waga jest na tyle zbliżona że pomijalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmorces Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Mój wybór padł na daiwe exceler 2000LT, co mogę powiedzieć - kręci ok i jest dosyć lekka. Więcej informacji po testach nad wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 (edytowane) Odnalazłam już to czego szukałem???????? spróbuje tego Fuego LT???? Edytowane 22 Stycznia 2020 przez Kamil_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Panowie potrzebuje porady szukam lekkiego w miarę mocnego kołowrotka do okoniowki w cenie do 400 PLN max. Rozmiar 2500 ważne zeby dobrze układał cieniutka plecionke i mial precyzyjny hamulec , fajnie gdyby byla plytka szpula ale nie koniecznie. Oczywiście waga jak najlzej Precyzyjny hamulec raczej nie w tej cenie . Nie mówię tego złośliwie . Kiedyś tez kupowałem kołowrotki z tej półki cenowej ale szybko odpuściłem . Jak zakupiłem pierwszego stradica CI4+ zdałem sobie sprawę jaką frajdę można czerpać z łowienia delikatnymi zestawami i kołowrotkiem który nie meczy ręki . A z tej ceny która podałeś chyba najbardziej odpowiada Fuego LT jest dość lekki i nie chodzi tak ciężko pod obciążeniem przynęty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Nie no fakt że precyzyjny hamulec to pojęcia zbyt szeroko pojętą. Chodzi o to żeby w tej cenie było jak najrozsadniej względem ceny ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trex Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Też uważam, że do UL, okoniówki zwłaszcza, Daiwa Fuego - to bardzo dobry kołowrotek. Mówili o tym fachowcy serwisanci w sesji rozbieranej na portalu SiG. Używam Fuego 3000 do lekkich zestawów L i UL, a Stradiców 4000MGH FL do cięższych, głównie do sandaczowania. I powiem tak - spasowanie, praca, hamulec i układanie plecionki / żyłki przez Fuego na bardzo dobrym poziomie. Używam wersji 3000 (215g) bo różnica większej średnicy szpuli jest bardziej istotna jak różnica masy w stosunku do modelu 2500 (205g) Porównanie komfortu użytkowania Fuego w stosunku do prawie trzy razy droższego Stardica FL - zdecydowanie na korzyść Fuego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 O jakim komforcie mówisz? Autko osobowe zawsze będzie się prowadzić przyjemniej niż ciężarowe. Ale spróbuj porzucać 30 g kogutem, napewno Fuego będzie lepszy komfort???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 Też uważam, że do UL, okoniówki zwłaszcza, Daiwa Fuego - to bardzo dobry kołowrotek. Mówili o tym fachowcy serwisanci w sesji rozbieranej na portalu SiG. Używam Fuego 3000 do lekkich zestawów L i UL(…)Prawie całkowicie się zgadzam. Prawie, bo do UL-a zwłaszcza krótkiego 180-220 cm, zdecydowanie lepszy będzie Fuego 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trex Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 Robert, a poczytałeś ze zrozumieniem ? Bo ja mówię o Fuego 3000 do L i UL . A porównanie do Stradica odnosi się do adekwatnego modelu Stradica FL. Do sandaczowania i cięższych przynęt zdecydowanie lepszy Stradic. Choć wg. mnie wykonanie tego modelu Shimano pozostawia wiele do życzenia. Olek, ja po prostu uważam, że istotnym elementem niezawodności zestawu L czy UL jest jak najmniejsza podatność kołowrotka na skręcanie plecionki/żyłki . A to skręcanie, dla tego samego modelu maszyny jest uzależnione między innymi od średnicy szpuli. Więc dla tak niewielkiej różnicy w masie kołowrotka, wybieram ten z większą średnicą szpuli. Ale czasem faktycznie dla wyważenia krótkich, bardzo lekkich wędek może to być niezbędne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 Robert, a poczytałeś ze zrozumieniem ? Bo ja mówię o Fuego 3000 do L i UL . A porównanie do Stradica odnosi się do adekwatnego modelu Stradica FL. Do sandaczowania i cięższych przynęt zdecydowanie lepszy Stradic. Choć wg. mnie wykonanie tego modelu Shimano pozostawia wiele do życzenia. Olek, ja po prostu uważam, że istotnym elementem niezawodności zestawu L czy UL jest jak najmniejsza podatność kołowrotka na skręcanie plecionki/żyłki . A to skręcanie, dla tego samego modelu maszyny jest uzależnione między innymi od średnicy szpuli. Więc dla tak niewielkiej różnicy w masie kołowrotka, wybieram ten z większą średnicą szpuli. Ale czasem faktycznie dla wyważenia krótkich, bardzo lekkich wędek może to być niezbędne.Myślę że przeczytał bo Fuego występuje w wersji LT a Stradic FL jest do cięższego o wiele cięższego łapania!Miałem Fuego i Stradica i uważam że jest między nimi przepaść. Fuego 4000 stawiał przy drop shocie 30g wrażenie jak bym holował rybę w porównaniu do Stradica 4000 CI4+. To kołowrotki do lekkiego łowienia nawet bardzo lekkiego a Stradic FL jest do cięższych zadań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 Dzięki za wsparcie????Mnie się nie chciało juz dyskutowac???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi