Skocz do zawartości

Kołowrotek do UL

wobler129

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś posiada Gunki Powergame FV 200 ? Płytka szpula mi pasuje. Jaki jest najlepszy kołowrotek do 250zl max i ani zł więcej ? Żeby zwijał więcej niż 70cm, nie miał przelozenia 6.2 i był lekki pod ul ? Jaki najlepszy model w tej cenie możecie polecić ? 251+ zł już nie dam

• 10 miesięcy temu...

Mam 2 sztuki soare c2000sgss oraz jednego cardiff 1000s. Z czysto użytkowego punktu widzenia nie ma kompletnie żadnej różnicy... Start, praca czy hamulec w obydwu bez zarzutu. Może gdyby siedzieć w fotelu i rozwodzić się nad napisami na pudełku, ilością łożysk czy liczyć zęby w przekładni to coś by człowiek znalazł ;) Nad wodą, intensywnie użytkowane zgodnie z przeznaczeniem spisują się pięknie i różnic nie widać.

Brałem pod uwagę. Zakręciłem ostatnio nad wodą od kogoś fl4000 i wszystkie ząbki można było policzyć na przekładni. FB jako tańsza opcje biorę pod uwagę. To młynek do matagi super big pond.

Edytowane przez Lucas

Spotkałem przypadkowego młodego wędkarza, powiedział że kręci nim około 2 miesiące i więcej jak główki 14g nie zakładał. Trochę pogadaliśmy, nie było powodów alby nie wierzyć. Zakręciłem to był dramat. Na codzień łowię TP 20 i slammerem 360 to oba lepiej chodzą ???? Może trafił się jakiś felerny egzemplarz. Ciut mnie to zniechęciło ale nie skreślam do końca bo FL zbiera też dużo pozytywnych opinii.

Edytowane przez Lucas
  • Like 1

Mam kilka typowo okoniowych młynków zaczynając od rarenium fb 1000, stradic ci4+ 1000fb, vaniek c2000s fa. Moim skromnym zdaniem rarenium miało najlepszy stosunek ceny do jakości, kosztował niecałe 500zl a pracuje odczuwalnie lepiej od stradica. Vanquish nie wiem jak to określić kręci trochę delikatniej ale wszystkie te młynki obsługują przynęty do max 5-6gr a najczęściej poniżej 3gr. A teraz najlepsze rarenium ma już dobrych kilka lat, nigdy nie serwisowany i używany najczęściej. Dostał w dupsko nie miłosiernie wielokrotnie a chodzi tak samo jak nowy, nawet myślałem żeby dokupić plastiki srebrne żeby go trochę wizualnie odmłodzić [emoji39]...

Podobna sytuacja ma miejsce przy rarenium 2500fb, bo w tym rozmiarze stado jeszcze większe młynków ale wnioski nasuwają się takie same...

Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk

Edytowane przez mathew.stepnicki

Koledzy, nigdy nie miałem kręciołków marki Abu Garcia, i zainteresowała mnie oferta z modelem Abu Garcia Superior 2000SH JDM. Czy miał ktoś z tym sprzętem do czynienia? Jakieś opinie ?

https://pleciona.pl/pl/p/Kolowrotek-Abu-Garcia-Superior-2000SH-JDM/40230

Edytowane przez rafuss

Tak ogólnie to wg mnie kołowrotek musi mieć optymalne smarowanie. Masa sprzętu nowego nie ma optymalnej ilości smaru. Ja nie boję się utraty gwarancji i rozkręcam młynek po zakupie i oceniam czy trzeba coś poprawić. Od czasu do czasu serwisuję co nieco, jak mam czas, a mam go niewiele niestety. To takie wtrącenie do wątku o nowych kołowrotkach i dalszej ich eksploatacji.

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Szukam kręciołka do ul, zastanawiam się nad Shimano Nasci w rozmiarze 2000 z płytką szpulą, TD Dragon SL 1120, lub coś z Daiwy - cena do 400 zł. W katalogu dragona na 2021 znalazłem Ryobi Zauber LT, czy ktoś wie kiedy i w jakiej cenie będą dostępne?