Skocz do zawartości

Kołowrotek do UL

wobler129

Rekomendowane odpowiedzi

Istotą soare BB czy Ci+ jest wolny nawój i w tym zakresie jest bezkonkurencyjny. Są modele lepsze ale szybsze  jak kto woli.

Są modele, lepsze, wytyrzymalsze, z kulturą pracy o jakiej soare może marzyć, z szybszym przełożeniem, jak i równie wolnym....

Padło już tutaj, że na tych modelach kończy się z reguły poszukiwanie grala...

...ale jak kto woli :)

Więc tak z tą bezkonkurencyjnością bym był ostrożny.

p.s. Wygląd i zgranie z projektem również nie jest bez znaczenia, sam lubię jak mam spójne wszystko na moich zestawach :)

Edytowane przez nyny
  • Like 1

No, to jeszcze bym tę ofertę przemyślał zanim  ;)[/quote

Waldek,za późno.Cardiff już zamowiony:-))

Daj znać, co to za zabawka. Mnie kusi ten model https://www.mefistofishing.pl/shimano-cardiff-ci4-c3000mhg-new-2018-p-1999.html ale to ze względu na szybszy nawój.

• Like 2

Daj znać, co to za zabawka. Mnie kusi ten model https://www.mefistofishing.pl/shimano-cardiff-ci4-c3000mhg-new-2018-p-1999.html ale to ze względu na szybszy nawój.

Spoko,coś skrobnę jak dojedzie,tyle że ten przez Ciebie linkowany to jednak dwa oczka większy.

U mnie kłopot się rozwija.Jak już wiem że Cardiff w drodze to zaczynam nabierać przeświadczenia graniczącego z pewnością że ten Nano Zero byłby do niego pieknym uzupełnieniem :rolleyes:

• Like 1

Spoko,coś skrobnę jak dojedzie,tyle że ten przez Ciebie linkowany to jednak dwa oczka większy.

U mnie kłopot się rozwija.Jak już wiem że Cardiff w drodze to zaczynam nabierać przeświadczenia graniczącego z pewnością że ten Nano Zero byłby do niego pieknym uzupełnieniem :rolleyes:

ehehehehehhe

Zaczyna się ;)

• Like 2

SE jest na sicach i w piance, normal i carbon na torzajtach.

Ruskie gadają, ze minimalnie lepiej lata ze zwykłych niż z se, i lepiej pracuje, ale jak stać to dokładać, a jak nie to SE też bedzie cacy.

Nie miałem SE więc nie wiem jak ta różnica, ale ja po oglądaniu wybrałem droższą wersję i jest cymes.

@robertd: miał jednoczesnie i SE i Carbona wiec bedzie najbardziej zorientowany.

Edytowane przez nyny
  • Like 1

Ruskie gadają, ze minimalnie lepiej lata ze zwykłych niż z se, i lepiej pracuje, ale jak stać to dokładać, a jak nie to SE też bedzie cacy.

Nie miałem SE więc nie wiem jak ta różnica, ale ja po oglądaniu wybrałem droższą wersję i jest cymes.

@robertd: miał jednoczesnie i SE i Carbona wiec bedzie najbardziej zorientowany.

Dzięki.Pewnie raczej też pójdę w kierunku wersji w korku i torzite,dzięki za info o koledze @robertd-podpytam go :)

• Like 1

Powiedzcie mi z praktyki. Czy da się łowić, spinningując, kołowrotkiem w wielkości 1000? Chodzi mi po głowie Okuma Ceymar cxt10 do kija o akcji "slow" do 3,5g. Da się rzucić tym na sensowną odległość? Czy bardziej celować w lekkie 2000 Legalis LT np.

Powiedzcie mi z praktyki. Czy da się łowić, spinningując, kołowrotkiem w wielkości 1000? Chodzi mi po głowie Okuma Ceymar cxt10 do kija o akcji "slow" do 3,5g. Da się rzucić tym na sensowną odległość? Czy bardziej celować w lekkie 2000 Legalis LT np.

Ja łowię takimi wielkościami jak 1000 i bardzo sobie chwalę. Kiedyś nie wyobrażam sobie łowić takim rozmiarem jak 1000 dziś jak UL to tylko tysiączek w ostateczności 2500.

• Like 2

Przez zeszły sezon łowiłem jednym i drugim  młynkiem  na lekko. Okuma wyżej wspomniana spokojnie daje radę w UL. 

Ceymar 10 to raczej rozmiar 500, stosując miarę Shimano i Daiwy dotyczącą średnic szpul. Współczesne daiwy i shimaniaki tysiączki mają szpule o średnicach 40-42 mm, a ten maluch Okumy - 36 mm. Jedno jest jednak pewne, ten gnom miota cienkimi linkami jak szatan, w niczym nie ustępując kołowrotkom z większymi szpulami (przetestowane, sprawdzone). 

Ceymar 10 to raczej rozmiar 500, stosując miarę Shimano i Daiwy dotyczącą średnic szpul. Współczesne daiwy i shimaniaki tysiączki mają szpule o średnicach 40-42 mm, a ten maluch Okumy - 36 mm. Jedno jest jednak pewne, ten gnom miota cienkimi linkami jak szatan, w niczym nie ustępując kołowrotkom z większymi szpulami (przetestowane, sprawdzone). 

Kupię go jako następnego. Jednak kolega kupił Vanforda i ma na zbyciu Legalisa LT 2000 (185g) kupionego w grudniu. Kupię za 60% ceny sklepowej :P

Carbon tez jest na SICach. EDIT nano zero jednak na torziteach, miałem tego Nano One i pamietałem że miał SICi

Edytowane przez Ostry

Dokłądnie, nano zero torzajty, nano one siki.

p.s. Już nie masz tego nano one carbona?  Nie podpasował?

Kupiłem okazyjne od kolegi z Ukrainy, ale nie podpasował mi kompletnie ten uchwyt, jakbym łowił niedorobioną wędką. Sprzedałem tak szybko jak kupiłem.