zmorces Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Nie ma co ptrzec na wielkosc tylko na wage. przykladowo shimano nasci 1000 wqzy 215g a revo superior 2500s tez 215. Lepsze ukladanie i dalsze rzuty. Masz rację, ale według mnie 215g do XUL, to jednak za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apisfisha Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 (edytowane) Może soare 200pgss podejdzie, niskie przełożenie też się w xul-u przydaje Edytowane 8 Stycznia 2021 przez Apisfisha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmorces Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Fajny, ale niestety budżet... Szukam czegoś do ok. 3 stówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iluzjonista Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Wiem.. i tylko to mnie wstrzymało przed decyzją kupna, to szukam dalej czegoś interesującego do kija o wadze 54 g.Nie podejmuj pochopnych decyzji. Do takich celów używam kołowrotka, którego szpula ma 36 mm średnicy. Jestem w pełni zadowolony, bo tak uwielbiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmorces Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Możesz powiedzieć, co to za kołowrotek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iluzjonista Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Jasne, żadna tajemnica. Pytałeś o kołowrotek w miarę budżetowy, pamiętaj Okuma Ceymar CXT-10 (waży 180, a nie 170 g, jak podają katalogi). Generalnie bawię się multiplikatorami, ale do bardzo lekkich przynęt używam stałoszpulowców. Trochę obciach, ale nie widzę lecącego paprocha, więc nie mam wyboru. Ten wspomniany przez Ciebie ma wkręcaną korbę, co stanowi pewien smaczek - obejrzyj filmy, ludzie chwalą tego malucha od Ryobi. Aha, bym zapomniał: ta mała okuma miota jak szatan, pomimo maleńkiej szpulki. Ktoś w tym wątku wspomniał, że jego dużo większa Ninja została w blokach. Teraz mogę to potwierdzić, bo mój całkiem sprawny rzutowo shimaniak 2500 też ma problem z tym kajtkiem, co ma szpulkę jak grubszy palec (te same kije, ta sama plecionka, te same przynęty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmorces Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Dobra, to zawężam swoje poszukiwania do tych dwóch kołowrotkow. Okuma / ryobi. Oglądalem filmiki z ryobi DX 80 i nie jest taki mały, ta szpulka na filmie też nie jest mikroskopijna. Hmmm...co by tu wziąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Mam dwa Spirituale DX 800 i jestem z nich bardzo zadowolony, powiem tak mały ale byk ????.Jest moc, jest bardzo dobry hamulec, mimo wizualnie malej szpuli jest bardzo pojemna plecionka 0.08mm lub 0.06 o ile dobrze pamiętam wchodzi 150m,odległości rzutów sa na takim samym poziomie jak w większych kolowrotkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 @zmorces - Daiwa Regal? Koło 185g w rozmiarze 2000 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxication Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Okuma inspira isx-20w. 184g. Używałem bodajże 2 sezony. Generalnie bez zastrzeżeń. Zdążyły się 2 brody 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmorces Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Mam daiwe exceler do kija UŁ i fajny kręciąłek. Ale do XUL bym czegoś innego spróbował. Chyba wezme tego Ryobi . Jacek nie chcesz sprzedać jednego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Mam daiwe exceler do kija UŁ i fajny kręciąłek. Ale do XUL bym czegoś innego spróbował. Chyba wezme tego Ryobi . Jacek nie chcesz sprzedać jednego? Nie chce nic sprzedać ????,to nie są drogie rzeczy bierz nowego i już ????.Ja jedego mam już kilka sezonów a u mnie lekko nie ma moje przynety okoniowe to zazwyczaj główki 7g i gumy 7cm i dlatego kupiłem drugi na zapas. Mam tez Daiwa Regal 2000 ale brak łozyska w rolce mnie drażni i kiepski hamulec. Tyle mogę podpowiedzieć ????. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmorces Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Miałbym już do tartego ... ok, zamówię. Mój będzie miał wieczną labę, bo więcej niż 2 gram nie będzie ciągał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmorces Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Ryobi Spiritual DX 800 dojechał, nie jest tak mały jak się wydawało. Jest lekki, hamulec wystarczający ale cudów nie ma co oczekiwać. Napisze jak się sprawdzi nad wodą, za jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragon@ Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Jak go porównasz wielkościowo do shimano 1000?mniejszy????? Daj fotę nawoju na szpuli???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Ryobi Spiritual DX 800 dojechał, nie jest tak mały jak się wydawało. Jest lekki, hamulec wystarczający ale cudów nie ma co oczekiwać. Napisze jak się sprawdzi nad wodą, za jakiś czas Też niedawno nad nim myślałem, ale jak pokręciłem nim nad wodą (kolega ma takie dwa) wybiłem sobie przynajmniej na jakiś czas ten kołowrotek z głowy... Niestety jego praca wypada blado nawet przy tańszych kołowrotkach shimano czy daiwy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmorces Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 (edytowane) @Dawid - jutro wrzucę zdjęcie w porównaniu do stradic 2500, bo 1000 nie mam. Żyłki jeszcze nie nawinąłem. Kręciłem w domu. @Grzegorz - dla mnie jest ok, na pewno nie kręci maślano, ale waga mi się podoba. Jedyne co przykuło moja uwagę, to że gwint jest w rączce przykrótki i ma na niej luz. Dołożę sobie podkładkę. Tym co kręciłeś, też tak miał? Edytowane 12 Stycznia 2021 przez zmorces Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 (edytowane) Ja osobiście wolałbym dołożyć do tych 400zł i wziąść Ultrege 2500S,swego czasu Mefisto miał takie na promocji, może nie jest lekki,ale wydaję mi się,że bebechy ma dużo lepsze od Nasci i DragonaRozmiar 2500 do zestawu UL??? Wiem.. i tylko to mnie wstrzymało przed decyzją kupna, to szukam dalej czegoś interesującego do kija o wadze 54 g.Rekomenduję https://allegro.pl/oferta/daiwa-fuego-lt-1000d-10225105-10071128411. Sprawdzony z wędziskiem 1-7g/6lb/168cm/58g. Edytowane 13 Stycznia 2021 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Rozmiar 2500 do zestawu UL??? Rekomenduję https://allegro.pl/oferta/daiwa-fuego-lt-1000d-10225105-10071128411. Sprawdzony z wędziskiem 1-7g/6lb/168cm/58g. A co w tym takiego dziwnego ? Rozmiar 1000 nie każdemu pasuje, zwłaszcza tym co mają duże dłonie to raz. Dwa rozmiar 2000 / 2500 w dzisiejszych czasach to na prawdę leciutkie konstrukcje, zwłaszcza Shimano z obudową bądź rotorem z tworzywa CI4 ... Zresztą jakie Ty masz doświadczenie w łowieniu na UL ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Rozmiar 2500 do zestawu UL??? Rekomenduję https://allegro.pl/oferta/daiwa-fuego-lt-1000d-10225105-10071128411. Sprawdzony z wędziskiem 1-7g/6lb/168cm/58g. Powiesz to vankiszowi 2500? Świetną alternatywą dla tego fuego jest ragal w rozmiarze 2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 2500 czasem lepiej wyważy zestaw niż 2000. Zmieniam Ci4+ C2000s bo słabo wyważa bardzo lekkiego Finetaila, i nie wiem czy nie wezmę 2500. Kwestia osobistych preferencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWo Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Ja mam takie spostrzeżenia, że jak wędka jest sama w sobie dobrze wyważona to niezależnie od tego jaki kołowrotek (nowy) do niej podepnę będzie OK. Mam 4 różne kolowrotki od 165 - 350gr. W drodze eksperymentu podpiąłem je na zmianę do czterech 52 i 66gr XUL wędeczek. Wszystkie mają ten sam PTK podparcia... +/- 1cm... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Ja mam takie spostrzeżenia, że jak wędka jest sama w sobie dobrze wyważona to niezależnie od tego jaki kołowrotek (nowy) do niej podepnę będzie OK. Mam 4 różne kolowrotki od 165 - 350gr. W drodze eksperymentu podpiąłem je na zmianę do czterech 52 i 66gr XUL wędeczek. Wszystkie mają ten sam PTK podparcia... +/- 1cm...Przy krótkich kijach faktycznie można nie zauważyć różnicy. Inaczej jest przy wędkach dłuższych powyżej 2m. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Biorąc pod uwagę ogólną masę wędeczek UL myślę, że wyważenie jest kwestią drugorzędną. Natomiast wybór wielkości kołowrotka trzeba uzależnić w dużej mierze od łowionych gatunków ryb. Inaczej po zacięciu ucieka okoń a inaczej kleń czy pstrąg. Jeśli specjalizujemy się w UL to warto posiadać mniejsze i większe kołowrotki kiedy natomiast chcemy jeden uniwersalny zestaw to kołowrotek 2500 jest dobrym rozwiązaniem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swierzak Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Szybkie pytanko.Jaki kołowrotek polecicie do max 400 zl, z nastawieniem na pstrągi tj. z dobrym hamulcem ? Zastanawiałem się nad Team Dragon SL, za lekko ponad 400, ale znajomy mi powiedział, ze za ta cenne nie warto brać dragona i lepiej wziąć np Shimano Sahare.Jakieś rady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi